Grøss for ungdom
Something is killing the children av James Tynion IV
Flere barn har forsvunnet fra den lille byen Archer’s Peak. De få som har kommet tilbake, mener de har sett et grusomt monster som har gjort horrible ting. Men hvem tror vel på et barn som forteller om monstre i skogen? Erica Slaughter tror på det. Hun er nemlig profesjonell monsterjeger, og kan gjøre noe med det.
Something is killing the children er en prisbelønnet tegneserie innenfor skrekksjangeren. For meg minner dette om en krysning mellom østasiatisk og søramerikansk horror, og det fungerer skikkelig bra. Her er det mye blod, gørr og spenning.
Fangarmer av Tore Aurstad
Amund bor sammen med mor, far og lillesøster Elise, og de er en helt ordinær familie bosatt i Oslo i mellomkrigstiden. Våren 1925 begynner det derimot å skje merkelige og skremmende ting, som skal forandre livene deres for alltid. Ubehagelige drømmer, okkulte skulpturer og avskyelige vesener som jager Amund gjennom Oslos gater, blir starten på det som etter hvert blir et ellevilt kappløp til Sørishavet.
Fangarmer er en mild introduksjon til H.P. Lovecraft sitt horrorunivers. Den er skikkelig spennende og akkurat passe ubehagelig. Tore Aurstad har også laget de to grafiske romanene Fantomrakettene og Tåke over Svartøy, som også er basert på H.P. Lovecraft sine verk.
Den svartkledde jenta av A. Audhild Solberg
Hanna er på veg heim frå kjærasten Leo. Ved eit fråflytta hus dukkar det opp ei jente bak henne. Jenta tek til å følgje etter Hanna. På brua set ho i eit grufullt skrik, før ho brått forsvinn. Neste natt skjer det same. Hanna undrar på kven denne svartkledde jenta er, og kvifor ho oppsøker Hanna, for ikkje å snakke om kor det forferdelege skriket kjem frå. Serien «Grøss og gru» utgis i samarbeid med Leser søker bok. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.
Omtalen er utarbeidd av BS.
Svarte-Mathilda av Tor Arve Røssland
Denne boka for ungdom har jeg lest to ganger, og den var skikkelig skummel første gang, og nesten like skummel sist gang. Det er ikke så ofte jeg blir skremt av litteratur, men denne kjennes litt som å lese en skrekkfilm. Knivdrap, gjenferd, blod, urbane legender og historiske hendelser, og oppi alt dette den skrekkelige Svarte-Mathilda som vil hjemsøke deg og pine deg. Hvorfor? Hva skjedde egentlig med Mathilda, som gjorde at hun ble så ond?
Darlah av Johan Harstad (Silje)
Grøsser fra Månen
Året er 2012 og NASA ønsker å sende mennesker til månen igjen for første gang på 40 år. Tre ungdommer blir gjennom en konkurranse plukket ut til en måneekspedisjon til basen DARLAH 2. Før reisen opplever alle tre ting de ikke kan forklare, en slags advarsel mot å dra. På et gamlehjem i USA sitter en pensjonert, senil vaktmester som har jobbet for det amerikanske forsvaret. Han vet knapt hvem han er, men han er smertelig klar over at det kommer til å skje grusomme ting hvis mennesker igjen reiser til månen.
Spenningen bygger seg opp litt etter litt fra første side i denne boken med hint om hva som skal skje senere. Den siste delen er uutholdelig spennende, med en spesiell og uhyggelig stemning som ikke er så lett å kvitte seg med. Jeg vil ikke anbefale å lese denne rett før du skal sove, spesielt ikke hvis du er av den lettskremte sorten.
Coraline av Neil Gaiman og P. Craig Russell
Coraline er opprinnelig en roman for unge, men har både blitt filmatisert (animasjon) og utgitt som grafisk roman. Denne grafiske romanen er nesten den skumleste versjonen synes jeg. Fortellingen handler om Coraline, som flytter inn i et nytt hus sammen med sin mor og far. Hun utforsker det store huset, og området rundt. Flere merkelige ting dukker opp. Blant annet en snakkende katt, to vimsete gamle damer som er naboer, og dører i huset som fører ingensteds. Eller fører de et sted, som bare synes av og til? Foreldrene jobber mye, og begynner etter hvert å oppføre seg veldig påfallende, det er nesten som de ikke er seg selv. Hva er det egentlig som foregår?
Tegningene er skikkelig uhyggelige, og Neil Gaiman er en mester i å konstruere spennende univers. Coraline er et lite mesterverk, og perfekt for en kveld i sofaen på en regntung, mørk kveld.
Ikke la de døde komme hit av Monika Steinholm
Etter at moren til Cecilia dør vet hun ikke helt hva hun skal gjøre med livet sitt. Hun legger ut på en kjøretur og ender opp på et øde småbruk. Her blir hun varmt tatt imot av en familie. “Vi har ventet på deg” sier de og stemningen er satt. Cecilia blir satt i gang med å jobbe på gården og føler på en omsorg hun sårt trengte, men samtidig er det noe som ikke stemmer. Det finnes en elv hun ikke får krysse, ingen naboer på mils avstand og dyrene på gården forsvinner på mystisk vis. Ikke la de døde komme hit er både uhyggelig, mystisk og spennende. Boken er illustrert av Anneli Furmark.
Dødens spill av Anne Elvedal
Etter at faren til Rebekka døde brått setter hun seg i kontakt med mørke krefter gjennom et åndebrett. Rebekka trodde at farens død var en ulykke, men det viser seg fort å ha vært et drap. Merkelige ting begynner å skje rundt henne, og Rebekka står overfor et mysterium som er langt mer komplekst enn hun noensinne kunne sett for seg. Grøss for ungdomstrinnet.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Five nights at Freddies av Scott Cawthon
Kan du overleve fem netter på Freddy Fazbear's Pizza? En sikkerhetsvakt begynner å jobbe som nattevakt på pizzarestauranten Freddy’s, men allerede da han tilbringer sin første natt på jobben, innser han at nattskiftet på Freddy's ikke blir så lett å komme seg gjennom. Det skjer skremmende ting i de mørklagte lokalene. Fire skumle maskoter blir levende, og en gang på 80-tallet forsvant fem barn sporløst fra området.
Omtalen er utarbeidet av BS.