Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lån og les digitale bøker for ungdom

Bibliotekene er stengt for publikum, men en kan fortsatt låne og lese e-bøker gratis. Her finner dere gode tips fra oss på biblioteket.

Skribenter: Ragnhild Sæther, Silje Monsen Solsvik, Helene Madsen, Cathrine Dagestad Eikeland og Elisabeth Skråmestø Wyller.

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

“Ho slår. 
Først ein gong. 
Så ein gong til.” 

Denne ungdomsboka handler om Oda, og som dere ser, starter den ganske brutalt. Oda har en stor hemmelighet hun ikke deler med noen. Ikke med faren, og ikke med læreren. Ikke en gang med bestevennen Milad. Når noen spør, sier Oda at blåveisen skyldes enda et uhell på sykkelen. Men det er slitsomt å være så redd. Til slutt orker hun ikke mer.  
 
Smadra er ei fin bok om vanskelige tema. Forfatteren forteller oss mye, men uten å bruke så mange ord. Bli kjent med Oda og Milad du også. 

Smadra kan lånes i eBokBib .

Den ømme morderen av Arne Berggren

Tittelen Den ømme morderen er en veldig bra start på denne boka. Hva slags bok er det forresten? Er det krim? Noe med kjærlighet?  
Er dette kanskje en luretittel? 
 
Vi møter Maria, 16 år. Ikke et barn, men heller ikke en voksen. Maria er forelsket, og livet føles i grunnen bra. Pelle har hun kjent i ørten år. Lenny ikke så lenge,  
men lenge nok.   
 
Så, gradvis, skjer det noe med stemningen. Et kaldt gufs smyger seg inn i den lyse sommeren. Det begynner med småting, men etter hvert blir det tydelig for Maria,  
og oss, at noe er veldig galt … 
 
Den ømme morderen kan leses gratis i Bokhylla.no 

 

Den utvalgte av Lois Lowry 

Jonas bor i et samfunn der konflikt og kriminalitet ikke finnes. Et samfunn der alle må medisineres hver dag. Menneskene har vist at de bruker frihet til å gjøre grusomme ting, derfor må de kontrolleres. Når barna fyller 12 får de vite hva de skal bruke resten av livet sitt på. Jonas blir den ene som skal få se farger, føle sterke følelser og kjenne menneskehetens historie. Med følelser og kunnskap kommer også nye tanker og tilværelsen blir med ett langt farligere, både for Jonas og dem som sitter med makten.  

Den utvalgte kan leses gratis hos Bokhylla.no. 

 

I morgen av Caterina Cattaneo 

Det er bursdagen til Andreas og han og Ingrid har vært sammen i 2 år. Andreas begynner å stresse fordi Ingrid virker noe mindre interessert enn tidligere. Ingrid på sin side begynner så smått å tenke over hvordan Andreas egentlig behandler henne og innser at hun kanskje ikke skal finne seg i alt.  

I morgen veksler mellom Ingrid og Andreas sin synsvinkel. Handlingen går over én dag med en del tilbakeblikk. Tittelen henspeiler på at Ingrid ikke har fortalt noen om tvilen hun har rundt kjæresten sin oppførsel, men hun sier til stadighet at hun skal gjøre det i morgen.  

En intens og mørk bok om kjærlighet som gjør blind og de små urovekkende tegnene på at en person ikke behandler deg bra. 

 I morgen kan lånes på eBokBib. 

 

#Kampklar av Nina Rossing 

Anja er fotballdommer og skal for første gang dømme en G19-kamp.
Men når hun dømmer rødt kort til stjernespilleren, blir hele livet snudd opp ned. «Amatørdommer», «fittedommer» og «du skal voldtas» er noe av det hun får høre under og etter kampen

Anja og venninnene er fast bestemte  å ikke la kommentarene  innpå dem. Men når truslene ikke lenger er bare ord og falske bilder  nett, blir det en prøvelse for Anja og en kamp for å ta makten tilbake. 

#Kampklar er en sterk og aktuell historie om de mørke sidene ved sosiale medier og dommerkulturen. Passer for 13 år og oppover.  

#Kampklar kan lånes I eBokBib. 

 

Neverwhere: London under - skrevet av Neil Gaiman, Illustrert av Chris Riddel

Richard bor i London, det gjør også Door. Doors London er et integrert parallelt univers som i tillegg til mennesker og vesener med magiske evner, befolkes av dem som faller gjennom sprekkene. 

Door har evnen til å åpne dører og få dem til å lede seg dit hun vil. Den evnen er det flere i London under som ønsker å utnytte. Når noen dreper familien hennes, åpner hun en dør til gaten som Richard befinner seg i. Richard tar et skjebnesvangert valg når han trosser forloveden, redder Doors liv og faller gjennom en sprekk. 

Neverwhere kan lånes i eBokBib. 


Skilpadder hele veien ned av John Green 

En forsvunnet lokal millionær og en utlovet dusør gjør Daisy ivrig etter å løse mysteriet. Hun vet også at bestevenninnen Aza kjente millionærens sønn i barndommen og får henne noe motvillig med seg i jakten.  

Aza er 16 år og lever med sterk angst og tvangstanker (OCD), spesielt rundt bakterier og renslighet. John Green skriver som vanlig frem troverdige tenåringskarakterer på sitt mest sårbare. Beskrivelsene av Aza sin indre tankespiral og de utfordringene hun har i livet er bokens største styrke. Også hvordan dette påvirker de rundt henne, spesielt bestevenninnen Daisy. 

Skilpadder hele veien ned mangler litt av intensiteten og humoren fra flere av forfatterens andre bøker. Dette er en noe mer lavmælt bok om kjærlighet og vennskap, med en spenningshistorie som motor.  

Skilpadder hele veien ned kan lånes på eBokBib. 

 

Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig 

“Åpenbaring: Jeg er nederst. På planeten. Når det kommer til lykke. Hva gjør Vanessa da? Jepp, hun skriver om det … i ei retro kladdebok. Vanessa Svartmo skal FAKTA FAEN bli ny.”  

Etter tøffe seg-miniintroen får vi vite mer om Vanessa, om moren (ligger mye på sofaen), faren (ikke særlig til stede), Gabriel og ikke minst gruppemøtene hos BJM. Dette er ei litt tjukk bok, for Vanessa har mye på hjertet, men ikke gi deg. Tiden er kommet for å vise idioter hvor skapet skal stå. Da blir det litt flaut og litt leit, men heldigvis mest morsomt. Anbefales.  

Vanessa Svartmo kan lånes i eBokBib. 

 

COMPIS av Hasse Hope

Året er 2057 og mye har forandret seg siden 2020-tallet. Det er slutt på oljeboring, alle videregående skoler kalles nå for HøyskolNetflix og YouTube er blitt YouFlix og det viktigste i alles liv er å ha høyest mulig score på kulhetsindeksen, et program som avgjør din kulhet ved å overvåke alt som skjer i livet ditt.  

Et stort problem i 2057 er ensomhet. Firmaet PrivatOil ønsker å løse dette problemet ved å lage Compis, verdens første 100% menneskelignende robot. Compis skal selges til alle ensomme unge som savner en venn. Compis har mange egenskaper som en god venn skal ha. Han er snill, hjelpsom og en god lytter, men noe forskerne ikke har klart å programmere inn i Compis er kulhet 

Leo Kreutzberg går på Litago Tropical Høyskol og han har den høyeste scoren på kulhetsinndeksenPrivatOil ønsker derfor at Compis skal gå i lære hos Leo for å bli kul. 
Leos oppgave er å få Compis score opp i rekordhøye 100 kulhetspoeng på tre måneder. Men det å få Compis til å passe inn på skolen er lettere sagt enn gjort.  

Compis kan lånes på eBokBib. 

 

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Eleanor og Park er kort fortalt historien om to fortapte sjeler som finner hverandre. Det høres kanskje pompøst og klisjefullt ut, men fortellingen er både søt, sår og hjerteskjærendeHandlingen er satt til 80-tallet og inneholder mange popkulturelle referanser fra tiåret.  

Historien fortelles gjennom både Eleanor og Park i hver sine kapitler. Hun kommer fra et vanskeligstilt hjem og han sliter med å leve opp til farens forventninger. Forfatteren har skapt to velutviklede karakterer som fremstår  ekte at det er umulig for meg som leser å ikke bry meg om dem 

Eleanor & Park kombinerer ganske tung og vanskelig tematikk med det mer ordinære ved det å være tenåring. Dette er ikke en typisk tenåringsromanse, for den handler like mye om vennskap og å finne noen som forstår deg. 

Eleanor & Park kan lånes på eBokBib. 

 

Det jenter er lagd av av Elana K.Arnold

Nina er 16 år og har lenge vært besatt av Seth, som nå er kjæresten hennes. Uten han å lengte etter vet hun knapt hvem hun er. Hun prøver desperat å holde på interessen hans ved å lage regler for seg selv for hvordan hun skal kle seg, oppføre seg, og hvor lenge hun må vente før hun svarer på meldinger fra han.  

Det jenter er lagd av er kort og relativt lettlest, men den har en noe forvirrende oppbygging, grafiske beskrivelser av både sex og vold (inkludert dyremishandling), og en hovedperson man ikke alltid sympatiserer med. Det er rett og slett en ubehagelig og krevende leseopplevelse, men for min del på en positiv måte. Ungdomstiden er for mange mørk, rå og brutal, noe denne boken tar på alvor. Forfatteren skyr ikke vanskelige og ubehagelige tema, istedenfor gnir hun det inn med å være eksplisitt og direkte. 

Det jenter er lagd av kan lånes på eBokBib.

 

Udyr av Kristine Tofte   

I norrøn mytologi finnes det dyr med fantastiske egenskaper, de fleste av dem udødelige. Om de ikke kunne dø, så må de fortsatt eksistere, men hvor?  

Amund er skikkelig skolelei. Derfor får han praksisplass på Bru gård. Amund vet ingenting om dyr, i alle fall ikke om overdimensjonerte dyr med uante evner.Ida vet mye om dyr, men er med i en streng menighet. Det blir de to sammen som skal passe på dyrene på Bru gård. Slik havner de i sentrum av en konflikt mellom menigheten, landbruksforskere, en barnslig halvgud og svært gamle krefter.  

Udyr er en morsom og actionfylt fortelling som anbefales fra 13 år og oppover. 

Udyr kan lånes på eBokBib. 


Vi var en gang av Monika Steinholm 

Sofia og Saga var som erteris, men så skjedde det noe som gjorde at de ikke lenger snakker sammen. Saga er alene med faren som ikke lenger klarer å ta vare på seg selv. Det er Saga som er omsorgsperson hjemme. Sofie har foreldre som er opptatt av fasade og som forventer at Sofie skal komme inn på medisinstudiet. Sofie tør ikke si at hun kanskje ønsker noe annet. De lever ganske ulike liv, men kan Sofie og Saga likevel finne tilbake til hverandre, og det som en gang var? 

Saga og Sofie har veldig forskjellig bakgrunn, og dette gir en god dynamikk til fortellingen. Monika Steinholm skriver lett humoristisk og engasjerende om vennskap, forelskelse og ungdomsliv, uten at hun går veldig i dybden. Boken har godt driv og karakterer det er lett å bli glad i og kjenne seg igjen i. 

Vi var en gang kan lånes på eBokBib. 

 

Ord som slutter på skap av Sanne Mathiassen 

Hva gjør du når du blir dumpet av kjæresten, men nekter å gi slipp? Jo, du gjemmer deg i skapet hans og følger med på livet hans derfra.  

Ord som slutter på skap er original fortelling skrevet i en lett, humoristisk og absurd form. Den er delt inn i korte kapitler, de færreste over en side. Det gjør boken relativt lett å lese, samtidig som språket er ganske poetisk.  

Boken handling veksler mellom tilbakeblikk fra livet til hovedpersonen før, både livet med farmor og en fraværende far, kjæresteforholdet, og det hun nå observerer fra skapet. Livet i skapet med skittentøyshaugen som vokser er en virkningsfull metafor på hvor avhengige, passive og trangsynt vi kan bli av å kikke på andres liv gjennom sosiale medier. 

Ord som slutter på skap kan lånes på eBokBib. 

 

Stillheten etterpå av Helene Uri

Vi møter den ferske læreren Odd-Erik, og usikre Ada som er en av hans elever. Odd-Erik kommer virkelig skjevt ut i klasserommet i sin nye jobb. Helene Uri får godt frem hvor klein læreren er uten at han forstår det selv.  

Ada prøver å få en ny start på ny skole, borte fra "venninnene" som behandlet henne dårlig. Etter hvert begynner det å gå rykter om Odd-Erik fra den forrige jobben han hadde, og det blir blåst helt ut av proporsjoner. Hva skal Ada gjøre? Hun vet at hun bør stå opp for det hun mener er urett, men det kan fort bety et kraftig fall på den sosiale rangstigen hun endelig har klatret ganske høyt på.  

Helene Uri har skrevet en engasjerende ungdomsbok med et viktig tema, og gir et litt annet perspektiv i #metoo-debatten.  

Stillheten etterpå kan lånes på eBokBib.