Lesetips for ungdom

Her finner du våre boktips for ungdom.

Verden er en boble

Madeline har en ekstremt sjelden sykdom som gjør at hun ikke har et fungerende immunforsvar: Hun er rett og slett allergisk mot verden. Huset hennes er en steril, ren og hygienisk boble hun ikke kan bevege seg utenfor. Hun har aldri gått på skole, vært på kino eller hatt noen venner. Hun har ikke fysisk kontakt med andre enn moren, pleiersken Carla og av og til en lærer fra studiene som hun tar over internett. Madeleine kjenner ikke til noen annen tilværelse og aksepterer livet sitt som det er. Det forandrer seg den dagen en ny familie flytter inn i nabohuset. Gjennom vinduet ser hun Olly, og plutselig begynner Madeleine å lengte etter den verdenen hun ikke kan være en del av…

verden.jpg

En vakker og gripende roman som holder tak i leseren fra begynnelse til slutt. Denne boken er et must for alle John Green og Rainbow Rowell fans.

Originaltittelen er Everything, everything, og boken er tilgjengelig på både norsk og engelsk. I fjor ble boken filmatisert, og hos oss kan du selvsagt låne filmen med samme navn. 

Caraval

“Velkommen til Caraval! Den mest storslagne forestillingen på land og hav. Her inne vil dere oppleve flere undre enn de fleste mennesker gjør i løpet av et helt liv. (...) Men før dere tar skrittet helt inn i vår verden, må dere huske at alt er et spill.”

Helt siden Scarlett var liten, har hun skrevet brev til Legenden, en mystisk magiker som står bak den magiske forestillingen Caraval. I Caraval får publikum selv delta i forestillingen og muligheten til å vinne en stor premie: Et magisk ønske. Etter 7 år får Scarlett brevet hun har ønsket seg: en invitasjon til Caraval. Med hjelp fra den mystiske sjømannen Julian, reiser Scarlett og hennes søster Tella til Caraval, i håp om spenning og eventyr. Men Legenden har planer for de to søstrene, og som en del av spillet kidnapper han Tella. For å vinne Caraval, må spillerne finne ledetrådene som leder dem til Tella. Scarlett har ikke noe annet valg enn å spille for å vinne. I en verden der broer kan bevege seg, kjoler kan betales med hemmeligheter og klokker som blir til dører, blir det vanskelig å skille mellom fantasi og virkelighet.

Scarlett vet at det hele er et spill, men hvem kan hun stole på? Hvem er deltakere og hvem er skuespillere? Caraval er en bok full av magi, mystikk og kjærlighet. En trollbindende fortelling som det var vanskelig å legge fra seg.

Nina is NOT ok

17 år gamle Nina Swanson er ok! Eller er hun egentlig det? En ting som er sikkert er at hun kan slutte å drikke akkurat når hun vil. Det er jo bare små miniatyrflasker hun har med seg i skoleveska. Hun har i alle fall IKKE et alkoholproblem slik den avdøde faren hennes hadde.

nina is not ok.jpg

Livet er likevel ikke lett når kjæresten Jamie glemte henne straks han gikk på flyet for å bo med faren sin et år. Det er vanskelig å se venninnen Zöe i øynene når hun ikke er sikker på om hun har hatt sex med kjæresten hennes eller ikke. Det eneste som hjelper er å drikke, men bare litt selvsagt. Det er bare det at det ikke er nok med litt...

Nina is NOT ok er den iransk-britiske komikeren Shappi Khorsandi sin første ungdomsbok. Boken bygger på egne erfaringer og mestrer å være komisk og tragisk på samme tid. Vi håper på en norsk oversettelse, og anbefaler den i mellomtiden på originalspråket.

Guttene

Dette er ei bok der handling og språk boblar over av utforskingstrang, energi og begjær. Boka sprenger konvensjonelle rammer og får lesaren til å sjå verda fra ein annan ståstad. Vi møter tre kreative ungdommar, Bella, Momo og Kim, som har eit sterkt fellesskap seg imellom. Kim får plutseleg ein telefon frå Bella som tar ho tilbake til den sommaren dei tre fylte 14 år, den sommaren alt vart forvandla.  

guttene.jpg

Det er sommar og jentene held seg mykje i veksthuset som Bella har arva av besteforeldra. Bella bestiller planter og frø frå utlandet, og eit av frøa veks til ein stor kjøttetande plante med digre posar sprekkeferdige av nektar. Ei natt bestemmer dei seg for å ta ein drope av nektaren i teen. Dei døser av og vaknar, og kroppane deira har blitt forvandla til gutekroppar. Nektaren varer berre natta gjennom, og dei tre brukar nettene framover på å infiltrere gutefellesskapet. Bella og Momo får fort nok, og finn seg gradvis til rette i sine gamle kroppar. Kim derimot, har vanskeleg for å vende tilbake til sitt gamle eg. Ho sug planten tom for nektar og blir stadig meir trekt mot Tony, ein røff og småkriminell gut som byr på netter fulle av råskap og dramatikk.

Jentene blir sett på som objekt, med stadig tafsing og kommentarar frå gutane. Gutane er framstilte enkle og stereotypiske, noko som gjerne er gjort bevisst for å provosere, men utforskinga av kjønn og kjønnsroller er medrivande og interessant. Boka er aller best når den forlet det realistiske, og går inn i det ukjende, magiske og spennande.

Om ein godtek premisset for handlinga, sjølve kjønnsforvandlinga, opnar det seg ei sterk, sensuell og sanseleg bok. Språket er vakkert, og stemninga er magisk:

Jeg løp nedover gaten i natten. Beina mine var kraft og fart og styrke. Jeg kjente at fotsålene traff asfalten, og for hvert skritt var det som om jeg tok sats på en trampoline, et sprang ut i luften, en berusende følelse av å kunne fly. Som å bli født på nytt, som om kroppen hadde fått hukommelsestap og svingt inn på en hemmelig og ukjent vei.

Maresi

Maresi er en 13 år gammel jente som lever i en middelaldersk verden. Som niåring ble hun sendt til det røde klosteret på øyen Menos. Klosteret er en nonneorden som tjener Gudinnen med de tre ansiktene; Moderen, Jomfruen og Heksen. Menn har ikke adgang til øya der novisene tilegner seg kunnskap de kan bruke til å gjøre verden utenfor til et bedre sted om de en gang reiser. Utenfor klosterets trygge murer er verdenen patriarkalsk, men i klosteret dyrkes kunnskap og kvinnelighet.

maresi.jpg

Maresi selv kommer fra en trygg, men fattig familie der far valgte å sende henne bort for å redde henne og familien fra hungersnød. Når en ny novise ved navn Jai ankommer øya, forstyrres freden. Jai trenger klosterets beskyttelse og Maresi må omfavne sin egen skjebne og handle for å bekjempe trusselen utenfra.

Finlandssvenske Maria Turtschaninoff har skrevet flere bøker fra samme univers, men dette er den første som er oversatt til norsk. Boka anbefales fra tretten år, men vil nok også fenge mange voksne.

La det snø

Disse tre, sammenvevde fortellingene har alt du trenger for å bygge opp den ultimate julestemningen: Humor, varme og haugevis med snø.

la det snA,.jpg

La det snø er kanskje den mest julete juleboken vi har på UROM. Historien foregår i en småby som blir rammet av en snøstorm på julaften, noe som skaper både kaos og andre uventede hendelser for innbyggerne. 

Boken består av tre fortellinger som knyttes sammen etterhvert. Det virker litt som om forfatterne har gått inn for å skrive den koseligste historien noensinne. Goodreads-bruker Raleen Lemay (lenke) oppsummerer egentlig boken ganske bra med denne anmeldelsen: 

"AHHHHH SO CUTE AND FLUFFY AND WONDERFUL."

La det snø er også månedens bok i UROMs bokklubb! Lån boken på biblioteket, les den i juleferien og følg med i vår Facebook-gruppe eller på UROMs side for informasjon om første bokklubb i 2016!

God jul!

PS: Vi har selvfølgelig boken på engelsk også.

Det blir pinlig uansett

Har du vært forelsket? Ånei, da er nok ikke denne boken noe for deg.

det blir pinlig uansett.jpg

Se for deg dette:

På buss 37 fra Helsfyr til Nydalen oppdager Elias Susanne. Hun sitter og leser i den blå permen sin med mailadressen på forsiden. Hun har fjon i nakken, converse sko og ser perfekt ujålete ut. Elias blir mjuk i magen.

En dag dukker hun ikke opp på bussen lengre. Elias tar mot til seg og skriver en e-post til henne. Og han får svar! 

Umiddelbart vekkes sympati for 16-åringen fra en forblåst vestlandsøy. Elias er morsom på en überveslevoksen måte! Og han tar store sjanser når han er ironisk i tekstformat og i tillegg skriver på nynorsk. Enten treffer han henne mitt i kardangen, hvis ikke er det over og ut. 

Heldigvis har Susanne en venninne i Rød Ungdom som syns at en nynorsk-stalker høres kult ut. Interessen er vekket, i vertfall i første omgang.

Hvert kapittel er en e-post, enten fra han eller henne. Hun på bokmål, han på nynorsk. Vekslingen i språket bidrar både til å skille mellom karakterene og til å etablere en dynamikk mellom poesi og logikk. Elias' stødige penn legger ikke skjul på at han har ekte følelser for Susanne, selv om han aldri har møtt henne og egentlig ikke kjenner henne. Gjennom enkle setninger formidler han en følelse av kjærlig avmakt som de fleste kan sette seg inn i: "Du er så pen. Pen. Pen. Pen". Og det er nok akkurat dette Susanne trenger. Det skal vise seg at jenta med a4 livet går gjennom en vanskelig periode. Kanskje trenger hun en helt? Og kanskje er det akkurat det hun får...

Anya's Ghost

High school er allerede en utfordring for Anya. Det blir ikke lettere med et spøkelse på slep.

anyas ghost.jpg

Anyas mamma maser. Anyas bestevenninne er kjip. Anyas crush kliner med en annen. Sinna og fortvilet stamper hun inn i skogen, og før hun vet ordet av det, har hun falt ned i en brønn. Hun kommer seg ikke opp, hun skriker etter hjelp.

Utmattet sovner Anya. Men hun er ikke alene. I mørket, oppå et gammelt skjelett sitter et lite spøkelse. Og det er spøkelset som vekker henne når en person går forbi i skogen. Anya blir reddet, og spøkelset følger etter. 

Kult! Tenker du kanskje? Et spøkelse som kan hjelpe deg å jukse på prøven. Som kan gjøre den kjekke gutten i klassen oppmerksom på deg! Så langt er alt vel. Men en medalje kommer sjelden uten en bakside, Anya aner ugler i mosen. Hun begynner å nøste opp det tidligere livet til spøkelset og blir sjokkert over hva hun finner ut. Og nå endrer plutselig tonen seg. Den tidligere så hyggelige og hjelpsomme spøkelsevennen hennes har ikke bare edle hensikter - og Anya befinner seg plutselig i livsfare.  

Menneskebarnet

Hver morgen spennes Melanie fast i en rullestol og hun og de andre barna trilles inn i et klasserom. Etter undervisningen trilles hun tilbake igjen på cellen der hun tilbringer resten av dagen.

menneskebarnet.jpg

Melaine husker ingenting fra verden utenfor bunkeren, selv om de lærer om det i timene. Det eneste som lyspunktet i hverdagen er når de har miss Justineau som lærer (Melanie elsker miss Justineau). Men Melanie vet også at det ikke er normalt for en 10 år gammel jente å tilbringe tiden innelåst i en militærbunkers. Og hun finner snart ut at både verden og hun selv er langt fra det hun trodde.

Boken er skrevet for voksne men passer for ungdom også.

Boken er tankevekkende og original. Det er ikke mulig å forutse hva som skjer på neste side og du blir alltid overasket over de små finurlighetene i boken. Karakterene er utrolig levende. Boken er veldig bra skrevet og absolutt vært å lese!