LGBTQIA+

Når det kommer til bøker med mangfold og representasjon, er utvalget aller størst i ungdomslitteraturen. Her har vi samlet noen av våre favoritter. Happy pride!

Først publisert: 11.06.2021. Skribenter: Therese Pedersen, Silje Solsvik, Silje Egge

You should see me in a crown av Leah Johnson

Liz Lighty drømmer om å ta den beste musikkutdannelsen i området. Hun får ikke innpass basert på opptaksprøven sin, og vet at besteforeldrene ikke har mulighet til å betale. I Indiana er avgangsballet (prom) årets høydepunkt, og blir du ballets konge eller dronning, så får du et klekkelig stipend. Kan Liz, som ikke er en klassisk hvit, blond, nett og pyntelig balldronning, klare å vinne?  

En søt og underholdende historie som også tar opp viktige tema som rasisme og homofobi. Oppbyggingen og spenningen rundt ballet gir et veldig godt driv til fortellingen med en hovedkarakter det er umulig å ikke bli glad i. En skikkelig fin og sjarmerende bok. 

Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Dette er en varm bok om en sommer nord i Norge hvor Jens og Edor møtes. De kjører sammen på skuteren til Jens. Edor er ikke redd for noe, bortsett fra hvordan Jens får det til å krible i magen. Boka handler om å utforske og utfordre hvem man er i møte med kjærlighet og redsel. Personene i boka er skildret med en varme som vil få de fleste lesere til å kjenne seg igjen i disse store følelsene, uavhengig av om man liker gutter, jenter eller begge deler. 

Denne boka finnes også som grafisk roman, nydelig tegnet av Anneli Furmark. 


Bursdag av Meredith Russo

Bestekameratene Eric og Morgan blir født på samme dag. De har alltid delt denne dagen med hverandre, men ettersom de blir tenåringer begynner de å skli litt fra hverandre. Spesielt Morgan sliter med å vise hvem hun egentlig er og skaper dermed avstand til de som står henne nærmest. Etter at Morgan sluttet med fotball og moren døde, er det vanskelig for faren og snakke med henne. Både Eric og faren vet at noe plager Morgan, men ingen av dem er vant med å snakke om følelser. 
 
Birthday blir fortalt fra begge kameratene sine ståsted og foregår på en dag, nemlig bursdagen, hvert år over flere år. Et spennende fortellergrep i en sterk og fin bok. 

Lån Bursdag

The Henna wars av Adiba Jaigirdar 

Nishats foreldre sier at hun kan være hvem hun vil, så lenge hun ikke er lesbisk. Hun ønsker ikke å skjule hvem hun er, men i frykt for å miste familien sin holder hun seg i skapet. Så møter hun igjen barndomsvenninnen Flávia, og Nishat faller pladask.  

Det blir nok fortsatt en stund til vi leser en norsk bok om en lesbisk, bengali muslim som forelsker seg i en biseksuell, afrobrasiliansk ire, i mellomtiden kan vi kose oss med denne sjarmerende fortellingen fra Dublin.  


Felix ever after av Kacen Callender

Felix Love, melaninrik, skeiv og trans, er stolt og trygg på sin identitet, men også redd han er akkurat litt for annerledes til å få oppleve den store kjærligheten.  

Vi møter kunststudenten i pridemåneden juni, mens han tar et sommerkurs ved en eliteskole i Brooklyn, i håp om å sikre seg en plass ved prestisjetunge Brown universitet. Selv i et liberalt og mangfoldig miljø i New York, opplever han å bli catfishet og hengt ut av en transfobisk medstudent.  

Dette er en nydelig fortelling om identitet, seksualitet og vennskap, og om en vakker ungdom som må lære at han er verd å elske. 


Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag

Felix har flyttet til et nytt sted og ny skole. Han får fort venner, men tør ikke helt å være åpen om sin legning. Han blir raskt forelsket i Nicolai, men hvordan skal han finne ut om han føler det samme uten å komme ut av skapet?  

Boken har korte kapitler, alt fra en setning til en halv side. Språket er knapt, men det er likevel ikke vanskelig å leve seg inn i hovedpersonens sitt liv, usikkerheten til de nye vennene og den oppslukende forelskelsen.  Boken ble først sluppet bit for bit på Instagram og har sitt eget soundtrack og bilder fra handlingen, men er gitt ut i tradisjonell bokform i etterkant. 

If I was your girl av Meredith Russo 

Amanda ble født Andrew. Etter depresjon, selvmordsforsøk og mobbing flytter hun fra mor til far, til et sted der ingen kjenner hennes bakgrunn. Her skal hun starte på nytt. På den nye skolen går det overraskende fint og hun blir tatt inn i varmen hos en populær vennegjeng. I tillegg får hun oppmerksomhet fra gutter og forelsker seg. Hun begynner å slappe av, men kan hun stole nok på disse menneskene til å fortelle dem sannheten?  

Boken gir oss tilbakeblikk fra tiden før operasjonen og underveis, som viser hvor ulykkelig hun var som Andrew, og frem til kort tid før hun flyttet. Til tross for at veien frem og livet til Amanda ikke bare er enkelt, er dette først og fremst en positiv historie om en ung transkvinne, skrevet for unge lesere. 

Hør her'a av Gulraiz Sharif

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie. 

Forlagets omtale. 

Lån Hør her'a

Heartstopper av Alice Oseman 

Charlie og Nick går på den samme skolen, men de har aldri møttes tidligere, før de plutselig en dag må sitte ved siden av hverandre. De blir raskt venner, og snart blir Charlie dypt forelsket i Nick, selv om han er overbevist om at han ikke har en sjanse. Men det viser seg at Nick også er interessert i Charlie. 'Heartstopper' er en grafisk roman om livet, kjærligheten og alt i mellom. 

Dette er første bok i en serie på fire bøker. 

Omtale utarbeidet av Biblioteksentralen. 

Lån Heartstopper

Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim 

Dette er historia til Edith, som hatar alt og alle. Som gøymer seg i hettegenserar, blir kviskra om i klasserommet, og som mest av alt skulle ønske ho kunne forsvinne heilt og fullt. Men dette er òg historia til Martha, som elskar Beatles, saknar far sin og prøver å sjå det beste i alle, uansett kva.  

Edith og Martha er ulike som natt og dag, men blir likevel dratt mot kvarandre når dei begynner i same klasse på vidaregåande. Eit uventa vennskap oppstår, og det viser seg at dei har mykje meir til felles enn ein gjerne skulle tru. 

Forlagets omtale. 


Det ingen ser av Anna Ahlund

På nyttårsaften blir Sebastian kysset av en jente han ikke har møtt før. Han gir seg selv et nyttårsforsett om å kysse en ny person hver måned. Ryktet sprer seg raskt og det oppstår uventede situasjoner. 

Vi møter fem ungdommer på samme skole som utforsker egen seksualitet. Noe av det fineste med boken er at det ikke problematiseres at Sebastian liker både gutter og jenter, at Aron er homofil, eller at Fride kalles hen. Det er helt naturlig, som det burde være. 

Boken er ganske lettlest med mye dialog og chatte- og meldingsutvekslinger. Og selv om den også inneholder alvor og sterke følelser, oppleves den som mer feel-good enn trist. 

Laura Dean driver og dumper meg av Mariko Tamaki

Laura Dean driver og dumper meg er en nydelig og klok fortelling om å være ung og forelsket. Det finnes mange måter å være sammen på. Spørsmålet er hva som er riktig for deg. 

Frederica «Freddy» Riley er 17 år og sammen med skolens mest populære jente. Laura Dean er sjarmerende, selvsikker og sykt søt. Det er bare ett problem: Hun er også en ganske dårlig kjæreste. 

Da Freddy blir dumpet for tredje gang, tar bestevenninnen Doodle henne med til et mystisk medium som råder henne til å gjøre det slutt med Laura Dean. Men hvordan gjør du det slutt med noen du fremdeles er forelsket i, og som alltid kommer tilbake? Etter hvert som forholdet til Laura Dean spinner ut av kontroll, mister Freddy både seg selv og vennene av syne, inkludert Doodle, som trenger henne mer enn noen gang. Heldigvis finnes det håp, i form av uventede vennskap og kjærlighetsspalten til Anna Vice. 

Forlagets omtale.

Jeg er ikke- av Martina Gaux

En jente opplever en nestenulykke i New York, og brått husker hun ikke hvem hun er, hvordan og hvorfor hun har havnet der. Det eneste sporet hun har, er et sett nøkler og et krøllete brev adressert til broren som hun finner i jakkelomma. 

Og så treffer hun Sam som bare gjør forvirringen enda større: “Jeg, Samuel Burns, måtte på tro og ære love at jeg aldri, aldri skulle snakke om broren din, og dette løftet har jeg tenkt å holde.” 

Hva er det som er så hemmelig at hun nesten tok livet av seg? 

En innsiktsfull og intens historie om det å se, om kjønnsidentitet, sannhet og løgn. 

Forlagets omtale.