Hopp til hovedinnhold

Neda Alaei vant Uprisen 2024!

Gratulerer til Neda Alaei for Uprisen 2024, det er andre gang hun vinner denne prisen. Dette er en pris som ungdom selv kårer, og det er foreningen !les som står bak.
Nedi Alei foto Gyldendal

Foto: Gyldendal. Tekst: Vibeke Garrod.

Boka som vant heter På én betingelse og handler om Yosef, en ung gutt som går første året på videregående. Gjengen han pleide å være med er ikke helt den samme lenger. Eller er det kanskje han selv som har forandret seg? Hjemme er det vanskelig, med en mor som er alene og en storesøster som får hjelp av barnevernet. Yosef må være forsiktig så han ikke skaper flere problemer for familien. Men en kveld havner han på en fest, og er virkelig på feil sted til feil tid.

Elevene som kåret boka til vinner skriver disse stikkordene om den: spennende karakterer, realistisk språk og troverdig, problemer som var lett å relatere seg til, boka har en åpen men deilig slutt.

Alaei vant Uprisen også i 2020 for boka Dette er ikke oss, om den unge jenta Sanna som har en far som sliter psykisk. Det er vanskelig for en ungdom å takle skole, venner, kjærlighetsliv og oppvekst, når man ikke har foreldre å støtte seg på.

Det er foreløpig tre bøker Neda Alaei har gitt ut, alle med nydelige forsider illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Min personlige favoritt av de tre, som faktisk ikke har vunnet Uprisen, er Å fange luft fra 2021. Igjen skriver Alaei om litt kompliserte temaer, og i denne boka treffer vi den unge jenta Samia som har en mamma som er veldig klamrende og ikke vil la Samia leve sitt eget liv. Boka er skrevet på en måte som virkelig griper tak i deg, det er noe med virkemidlene forfatteren bruker som gjør denne fortellingen ekstra engasjerende og litt nifs.