Hopp til hovedinnhold
av Vibeke Garrod sist endret 2023-08-11T11:28:09+01:00
Skal du skrive fordypningsoppgave som tar for seg et emne? Her er en liste over skjønnlitteratur som tar opp ulike temaer.

Bergen

Marit Eikemo: Mellom oss sagt
Mellom oss sagt
er ei vittig og skarp, tragisk og sår skildring av venskap og einsemd, om suget etter å høyre til – og om fellesskapets klaustrofobi (Samlaget).

Stig Holmås: Regn
To brødre vokser opp i Bergen på slutten av 1950-tallet. Gjennom radioen kan de høre farens stemme. Han er meteorolog og varsler stadig om lavtrykkene som bygger seg opp ute i Atlanterhavet, for å pøse sitt livbringende regn over bergenserne. Så rammer ulykker, så kommer hemmeligheter for en dag …(Gyldendal)

Tore Renberg: Charlotte Isabel Hansen  
Jarle Klepp er blitt 25 år og litteraturstudent. Han bor i Bergen, og nyter sin akademiske tilværelse. Nå må gutten fra Kompani Orheim og Mannen som elsket Yngve bli voksen. Men klarer han det? Vil han det? (Oktober)      

Annika Thor: Ildfuglen
Mathias er fjorten da han reiser fra hjemgården i Tyskland til Bergen for å bli læregutt hos en Hanseatisk handelsmann i fjortenhundretallets Bergen (Omnipax).

Mellom oss sagt       charlotte     

Regn   Ildfuglen

 

Brev- og dagbokromaner

Zulmir Becevic: Svenhammeds journaler
Svenhammed har fått halvparten av navnet sitt fra faren og halvparten fra Sven på sosialen. Med bena i to kulturer føler han seg utafor, men vi finner også vennskap og kjærlighet. (Cappelen Damm)

Stephen Chbosky: Fordelene ved å være veggpryd
Charlie er god til å skrive, han skriver lange brev om livet sitt. Han gruer seg til high school, og ungdomstiden er en berg- og dalbane. Han treffer to eldre ungdommer, Samantha og Patrick, og får en liten etterlengtet oppvåkning. 

Camilla Collett: Amtmannens døtre
Fornuft eller følelser? Ekteskap og kvinnerollen diskuteres. Huslæreren og amtmannens datter er forelsket men kan ikke gifte seg. Regnes som en av de første samfunnskritiske romanene i Norge.

Jonas Hassen Khemiri: Et øye rødt
Svensk roman som på norsk er oversatt til "kebabnorsk". Den 15-årige Halim bor med sin far, hans mor er død. Faren prøver å være en integrert mønsterborger, noe som Halim setter spørsmålstegn ved.

Linnea Myhre: Evig søndag
Myhre ble norgeskjent med bloggen sin "Alt du tror er feil" og fikk tilnavnet "sinnablogger" ettersom hun skrev med svært skarp penn. Hennes første roman går inn i materien rundt depresjon og spiseforstyrrelser.                             

Mary Shelley: Frankenstein
Klassiker som regnes som en av de første science fiction-romanene. Victor Frankenstein er vitenskapsmannen som blir besatt av ideen av å skape liv. Han skaper et fintfølende vesen, men det hele kommer ut av kontroll...

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll og Mr. Hyde
En annen klassiker som tar opp dobbeltheten i mennesket og det gode versus det onde. Jekyll er en høyt ansett lege som i hemmelighet eksperimenterer med sin egen personlighet. Han inkarnerer de mørkeste og verste sidene ved sin personlighet i en mann som han kaller Mr. Hyde. Kan dette ende godt?

Fordelene ved å være veggpryd      Evig søndagEt øye rødtSvenhammeds journaler

 

Etiske problemstillinger

Katarina von Bredow: Det er mitt liv!
I 2008 ble Det er mitt liv! utgitt. Den handler om Jessica som blir gravid. Hun er 15 år. Den første gangen hun har sex bruker verken hun eller Arvid prevensjon. Så viser det seg at det umulige skjer. Hun er gravid. (Foreningen !les)

Henrik Ibsen: En folkefiende
”Den stærkeste mand i verden, det er han, som står mest alene”. Dette stykket handler om doktor Stockmann, som finner ut at byens kurbad er forgiftet. Som lege anser Stockmann det som sin plikt å informere byens borgere om dette, men mange av investorene har et helt annet syn på saken.

Unni Lindell: Anna + Didrik = baby
Anna er fjorten år. En søt, uskyldig jente på sommerferie med en litt sidrumpa far, en grei lillebror og en velmenende mor. Der møter hun kjekke Didrik på femten, som bare vil «kose litt». Når skolen begynner kommer kvalmen, mensen uteblir, og den blå streken på graviditetstesten lyser mot henne. (Dagbladet)

Mikael Niemi: Bomb dem!  
En 16-årig navnløs ung mann er sint på alt og alle. Han mener samfunnet er inndelt i "drittene" og "idiotene", og slik vil det alltid være. Drittene styrer, mens idiotene ikke har noen muligheter for å bli sett eller hevde seg. Etter et mislykket forsøk på kontakt med skolens peneste jente, legger han om taktikken. Han skal vise alle at han kan skyte hardt, og pennen skal være hans pistol!

Patrick Næss: Monsteret kommer
Den unge gutten Conor sliter. Hans mor er alvorlig syk, faren har flyttet utenlands med ny kone, og Conor blir plaget på skolen av medelever. Han sliter også med mareritt og vonde tanker, som manifesterer seg i et monster. Dette monsteret forteller Conor ulike historier, som alle inneholder etiske problemstillinger. Og monsteret er ute etter én eneste ting: sannhet. Boka er en nydelig og sterk fortelling om det å miste noen. Og å være sterk nok til å takle en realitet som man aller helst ønsker å fortrenge.

Min søsters vokter
Jodi Picoult: Min søsters vokter

Anna er ikke syk, men hun kunne like gjerne vært det. I løpet av sitt trettenårige liv har hun gjennomgått utallige operasjoner. Hun er nemlig blitt satt til verden for at hennes beinmarg skal redde den eldre søsteren, Kate, fra leukemien hun lider av. Men nå har Anna for første gang begynt å stille spørsmål ved hvem hun egentlig er, og hvem hun ønsker å være. Er hun noe mer enn sin søsters livredder? (Cappelen Damm)

Inga Sætre: Fallteknikk

(tegneserieroman)

Det handler om Rakel som går siste året på videregående, og vi møter henne idet hun flytter inn på hybel og skal begynne å klare seg selv. I løpet av handlingen får hun utfordret forholdet sitt til både foreldrene, bestevenninnen og bandkameraten. Vendepunktet i fortellingen handler om hvordan det er å oppleve en uønsket graviditet når du ikke er noen ”berte”, men en jente som spiller i band og er kritisk til det aller meste. Sætre gir en vellykket skildring av hvordan livet til tøffe tenåringsjenter ofte utspiller seg, og hvordan de opplever motgang og dårlig selvtillit. (Barnebokkritikk)

Simon Stranger: Verdensredderne

Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh. (Cappelen Damm)

Filmatiserte romaner

Ingvar Ambjørnsen: Døden på Oslo S
"Klokka var halv ti. Vi gikk nedover mot sentrum igjen. Det var ikke nødvendig for oss å avtale noe som helst nå. Proffen visste hva jeg ville. og jeg visste hva Proffen ville. Vi ville finne Lena. Vi måtte finne Lena. Om det så skulle ta oss hele natta, så måtte vi spore henne opp." Narkotika og prostitusjon er nattsvart realisme for Lena. Pelle og Proffen engasjerer seg - og har noe å stille opp med. (Cappelen Damm)

André Bjerke: De dødes tjern
Bjerke skrev krim under pseudonymet Bernhard Borge, og hans kanskje mest kjente er "De dødes tjern". Her står psykologien og vitenskapen opp mot mystikk og overtro. Blåtjern er et vann med mange historier, blant annet et mord og en forsvunnet mann. Mannen går igjen, og de som oppholder seg ved tjernet blir dratt mot det og dets hemmeligheter.

Lars Saabye Christensen: Herman
Boka om den unge gutten som mister håret er blitt en klassiker, og vant kritikerprisen da den kom i 1988.

halvbroren
Lars Saabye Christensen: Halvbroren

Et stort verk fra Saabye Christensen, som spenner over mange år og har et stort persongalleri. Vi følger en familie i Oslo i kjølvannet etter 2. verdenskrig. To halvbrødre, Barnum og Fred, har et nært vennskap til tross for deres mange ulikheter. En tv-serie i 8 deler basert på boka ble laget i 2011.

Suzanne Collins: Dødslekene
Dødslekene er første bok i en trilogi om et fremtidssamfunn i staten "Panem". Vi følger den unge jenta Katniss Everdeen, som er fra et av distriktene i Panem. Hvert år avholdes "Dødslekene" hvor utvalgte gutter og jenter fra distriktene må kjempe mot hverandre og drepe hverandre til det kun står én igjen.




yatzy
Eeg, Harald Rosenløw Eeg: Yatzy

Dag Vidar får en ny start, på et nytt sted, i en ny familie. Han får til og med et nytt kamera. Alt ser lyst ut. Men jo lenger han kommer i filmen om sitt nye liv, jo nærmere er han å avsløre hva som skjedde i det forrige.

"Yatzy" handler om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv. I 2004 fikk Harald Rosenløw Eeg Brageprisen for denne boka.

John Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn
Oskar er en ensom gutt som blir plaget på skolen. En dag flytter det en ny jente inn i blokka der han bor. Eli heter hun, og spesiell er hun. De blir venner, og Eli hjelper Oskar å bekjempe mobberne. Eli har dype og mørke hemmeligheter som Oskar sakte men sikkert oppdager. Boka er filmatisert både i forfatterens hjemland Sverige og i USA.

Olaug Nilssen: Få meg på, for faen
Alma er snart 16 år, hun går i tiende klasse og bor i bygda Skoddeheimen på vestlandet. Det er ikke så mye å ta seg til. Bygda ligger mellom fjord og fjell, det er mye natur og lite folk. Alma er i sin seksuelle oppvåkning, og hennes seksuelle fantasier løper ofte løpsk. En kveld er hun på fest på ungdomshuset, og Arthur – som hun har et godt øye til, tar plutselig ut penis og dytter den borti henne. Hun blir litt overrasket, og forteller det til venninnene og søstrene Ingrid og Sara: – ”Arthur var borti meg med pikken”. Med ett er ryktet ute over hele bygda. Alma blir sosialt utstøtt og sett på som raring. Hun får tilnavnet ”Pikk-Alma”. (Film & kino)

Brian Selznick: Hugo Cabret
Hugo Cabret er en foreldreløs ung gutt som bor i et skjult rom på jernbanestasjonen Gare Montparnasse i Paris på 1930-tallet. Han stjeler for å overleve, samtidig som han passer på at alle urverk på jernbanestasjonen går riktig. Hans stille og monotone liv forandres da han treffer den eksentriske unge jenta Isabelle. Over halvparten av boka er illustrasjoner, noe som gjør den spesiell og fantastisk å lese.

Historisk

Aina Basso: Inn i elden
Aina Basso børstar støv av fortida, tek oss i handa og fører oss inn i ukjend land. Vi skal 400 år tilbake i tid, til Finnmark, og til den første av fleire omfattande trolldomsprosessar der. (Anne-Stefi Teigland)

Berit Vatne Vik: Dagen om natta
Dagen om natta er ein roman om det å vere annleis og utstøytt, men det er samstundes ei hylling til fantasien og draumane. Ungdomsromanen handlar om Ingebjørg Nilsdotter Vatne, ei ung, vakker og livleg jente, som opplever den store kjærleiken i livet, Jakob. Dei planlegg bryllaup då det tragiske hender, Ingebjørg blir spedalsk. (Samlaget)

Humor

Mark Haddon: Kabang!
Hva i all verden betyr "Gridzbi Spudvetch!"? Ja, det må du lese denne boka for å få vite. Jeg kan røpe at det er et hemmelig språk som snakkes av noen veldig hemmelige personer.
Boka begynner med at hovedpersonen Jim står på balkongen og spiser en av sine spesial-sandwicher. Jim har en storesøster som heter Becky, de to er ikke bestevenner. Men heldigvis har Jim er bestevenn, han heter Charlie. Nå skal de to få seg noen opplevelser som er helt utenom det vanlige. Dette tar helt av!

Nick Hornby: Gutter er gutter
Gutter er gutter
handler om Will Freeman, en i egne øyne trendy ungkar som er økonomisk uavhengig, barnefri, kynisk, upålitelig og redd for omverdenen. Will fyller dagene med å pløye tidsskrifter for å være oppdatert på musikk, film, moter og mat i tillegg til et par faste fjernsynsholdepunkter. Men Will klør i pungen, og han bestemmer seg for at det å sjekke opp enslige mødre er tingen. Han dikter opp en sønn og tropper opp på et treff i EFAS (Enslige Foreldre - Alene Sammen). (Dagbladet)

syden
Are Kalvø: Syden

Dette er boka om det store og kjente og kjære ferielandet vi kallar Syden, landet der det aldri er langt til stranda, der det er serveringsplassar overalt, der alle snakkar engelsk og mange snakkar svensk eller norsk eller ei blanding, der det alltid er sol og varmt, og der alt er greitt, heile tida, der det finst andre reglar enn heime, der vi kan oppføre oss annleis enn heime, og gjer det. (arekalvø.no)

Joakim Kjørsvik: Åpenbart ingen nabo
Åpenbart ingen nabo
er en samling med korte fortellinger. Boka skildrer vanlige mennesker som blir utsatt for uvanlige hendelser. Disse hendelsene lokker frem glemte minner eller åpner nye muligheter. Personene som utgjør dette fantastiske og fantasirike persongalleriet bærer ofte på hemmeligheter de vil, men ikke tør, dele med noen, av frykt for hvilke forandringer det kan bringe. Joakim Kjørsviks narrative kortprosa forener magisk realisme med kjølig nordisk humor. (Cappelen Damm)

Erlend Loe: Doppler
Andreas Doppler er skikkelig lei av sine medmennesker. Han orker ikke mer, og flytter ut i skogen. Vekk fra sivilisasjonen. Ikke langt vekk, bare rett inn i skogen ved Oslo. Han dreper en elg, og tar til seg kalven. Den blir hans bestevenn, bestemmer Doppler seg for. Boka er absurd og morsom, men inneholder også samfunnskritikk og gir rom for refleksjoner.

Olaug Nilssen: Få meg på, for faen
Alma er snart 16 år, hun går i tiende klasse og bor i bygda Skoddeheimen på vestlandet. Det er ikke så mye å ta seg til. Bygda ligger mellom fjord og fjell, det er mye natur og lite folk. Alma er i sin seksuelle oppvåkning, og hennes seksuelle fantasier løper ofte løpsk. En kveld er hun på fest på ungdomshuset, og Arthur – som hun har et godt øye til, tar plutselig ut penis og dytter den borti henne. Hun blir litt overrasket, og forteller det til venninnene og søstrene Ingrid og Sara: – ”Arthur var borti meg med pikken”. Med ett er ryktet ute over hele bygda. Alma blir sosialt utstøtt og sett på som raring. Hun får tilnavnet ”Pikk-Alma”. (Film & kino)

Agnes Ravatn: Veke 53
Ravatn sin debutbok fra 2007 lar oss bli kjent med Georg Ulveset. Han er en mann som er misfornøyd med det meste, og nå står han i fare for å ende opp alene på julaften. Hans selvironiske tilnærmelse til det meste skaper en rekke komiske situasjoner. En vittig og spennende debut.

Krig

John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen
To unge gutter på hver sin side av gjerdet til en konsentrasjonsleir, den ene er fange, den andre er fri. Den frie gutten er svært ensom, og et vennskap mellom de to oppstår langs gjerdet. Den frie gutten vet lite om det som egentlig foregår i krigen, han er beskyttet og isolert av sin familie. Hans far har en høy stilling i militæret, men hva faren gjør aner han ikke. Etter hvert går den grusomme virkeligheten opp for ham.

Anne Frank: Anne Franks dagbok
Den jødiske jenta skrev en av verdens mest kjente dagbøker under 2. verdenskrig. Hun måtte skjule seg for nazistene og skrev dagbok for å takle den vonde tiden de gikk gjennom. I to år levde de skjult, men ble sendt i konsentrasjonsleir, og det var kun Anne Franks far som overlevde. Han fikk senere boken utgitt, og den er blitt stående som en klassiker innen krigsskildringer.

Nærmere høst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marianne Kaurin: Nærmere høst
26. november 1942 ble 532 jøder deportert fra Oslo til Auschwitz, alle sammen hadde de drømmer, håp og et liv som ble frarøvet dem.

Nærmere høst er en sterk historie om hva som skjedde med norske jøder under krigen. Det er også en vakker fortelling om håp, drømmer og mot. Om å miste og å våge. Boken gir et bilde på hvordan hverdagen var, og hvor utenkelig og urettferdig det var at denne hverdagen ble frarøvet så mange. Den skildrer også hvordan enkeltpersoners innsats utgjorde en forskjell for mange menneskers skjebne, både på godt og vondt. En velskrevet og rørende debutbok av Marianne Kaurin. (Signe Lill Steinskog)

 

Reise

Tomas Espedal: Gå
I , som handler om akkurat det tittelen lover, legger hovedpersonen ut på stadig nye reiser til fots. Iført det lett komiske antrekket dress, skjorte og Dr. Martens-støvler, går han mellom Vestlandets fjorder, langs Paris' bulevarder, i Hellas' fjell og Tyrkias storbygater. (Dagbladet)

Jack Kerouac: På kjøret
Boka er basert på forfatterens opplevelser på reise gjennom USA. Frihet og søken etter mening står sentralt, og målet er veien. Bokens hovedpersoner vil utfordre datidens gjengse meninger og verdier, som de mener er konforme og uten rot i virkeligheten.

Oppvekst / generasjon

Lars Saabye Christensen: Beatles
Beatles
er en munter og vemodig roman om fire Beatles-frelste oslogutter av årgang 1951, fra de som syvendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen - "Vi tok framtida på forskudd, og den så sabla bra ut." (Cappelen Damm)

Tore Renberg: Kompani Orheim
Kompani Orheim
er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet. Jarle, mor og far flytter inn i rekkehus med carport i Norges oljehovedstad Stavanger. Alt ser veldig bra ut for den lille kjernefamilien – Kompani Orheim – helt til far begynner å drikke. (Oktober forlag)

catcher
J. D. Salinger: Redderen i rugen (The Catcher in the Rye)

En virkelig klassiker dette, og den eneste romanen Jerome David Salinger skrev (han har skrevet flere noveller). Boka handler om tenåringen Holden Caulfield, en intelligent og skarpsindig person. Han betrakter livet som student med misnøye og sarkasme, blir utvist fra skolen og reiser inn til New York for å tilbringe et par dager på hotell. Her har han god tid til å fundere over sitt liv, og treffer ulike mennesker som gir næring til videre fundering.

Mikael Niemi: Populærmusikk fra Vittula
Romanen om Matti og hans tause kamerat Niila. De vokser opp på seksti- og syttitallet i strøket Vittula, som betyr Fittemyra, i byen Pajala i den svensk-finske Tornedalen. Her støter rockemusikken mot den religiøse læstadianismen. Herfra strømmer fantastiske fortellinger og overraskende og lattervekkende historier. (Pax)

Samfunnskritikk

Suzanne Collins: Dødslekene (trilogi)
Reglene for Dødslekene er enkle: Tjuefire deltakere sendes ut på en enorm utendørs arena som kan romme alt fra glohet ørken til frossen ødemark. I løpet av en sesong må deltakerne kjempe for livet. Den siste deltakeren som står levende igjen vinner. (Gyldendal)

Aldous Huxley: Fagre nye verden
Romanen skildrer en velorganisert fremtidsverden hvor teknologien har sørget for et problemfritt liv. Alle mennesker - nesten - er lykkelige og sorgløse. At lykken ikke er fullkommen skyldes en liten gruppe mennesker som er annerledes enn de "vanlige" fabrikkproduserte. Mellom disse avvikerne og det ellers knirkefrie samfunnsmaskineriet oppstår det en uovervinnelig konflikt. (Norli)

Skolevesen

playground
50 Cent: Playground

En konflikt i skolegården mellom to unge gutter setter denne fortellingen i gang. Butterball tror at det å slå andre skal få ham til å føle seg bedre, men ender opp hos psykologen Liz for samtaleterapi. Motvillig og med en særdeles negativ innstilling går Butterball med på å reflektere over livet sitt og handlingene sine. Boka er skrevet av musikeren 50 Cent med hjelp fra Laura Moser.

Jens Bjørneboe: Jonas
Jens Bjørneboes klassiker om det norske skolevesenet på 1950-tallet. Den lille gutten Jonas finner seg ikke til rette på skolen, og ender opp med å bli ertet og ydmyket. Boken er en kritikk av en skole der man ikke ser på individets behov og egenart, men fokuserer på en enhetlig og konform pedagogikk.

Tore Renberg: Mannen som elsket Yngve
Jarle spiller i band, han har en vakker kjæreste, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en "streiting" som det ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er den merkelige Yngve? (Oktober)

Hans Scherfig: Det forsømte forår
I denne boka er det skolesystemet vi dykker ned i. Romanen er en klassiker i nordisk litteratur, og er oppbygd som en kollektivroman med kriminalplot. Vi befinner oss omkring et gymnas i 1920-åras København, som styres med jernhånd av den avskyelige lektor Blomme. Han forpester hverdagen til elevene med sitt skrekkregime, helt til han en dag setter sin daglige brystkaramell i halsen og segner om. Er det en av elevene som har gjort kort prosess?

Spenning / krim

ny melding
Magnhild Bruheim: Ny melding

Kari-Marie, Kami blant venner, forsvinn ein kveld ho er på veg heim frå bussen. Ho går og snakkar med Bente i telefonen og fortel om eit par typar som har gått av bussen samtidig med henne. (magnhildbruheim.no)

Jon Ewo: Noia
Tre millioner kroner tilsynelatende uten eier. To blakke mekanikerlærlinger. En forbanna torpedo. Flukten er i gang! (Mangschou)

Kristny Gerdur: Kirkegården
Eyja og familien flytter til en ny leilighet i Reykjavik, og skaffer seg samtidig en gammel, brukt lenestol. Det viser seg at denne stolen har en mørk hemmelighet. Ikke sett deg i den! Spennende spøkelseshistorie-aktig fortelling.

 

 

 

 

 

gode ønsker
Joe Hill: Gode ønsker
Judas Coyne er en utbrent rockestjerne med en del skjeletter i skapet. En dag kjøper han et spøkelse på internett som kommer i form av en mørk dress innpakket i en flott gavepakke. Spøkelset er ikke en allegorisk hjemsøker, men veldig, veldig ekte. Det er ute etter et skikkelig oppgjør med Coyne, og begynner å tyne ham langsomt. Men Judas Coyne har vært ute en vinternatt før, og legger ut på en blodig reise sammen med spøkelset.

John Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn
Oskar er en ensom gutt som blir plaget på skolen. En dag flytter det en ny jente inn i blokka der han bor. Eli heter hun, og spesiell er hun. De blir venner, og Eli hjelper Oskar å bekjempe mobberne. Eli har dype og mørke hemmeligheter som Oskar sakte men sikkert oppdager. Boka er filmatisert både i forfatterens hjemland Sverige og i USA.

 

 

 

 

 

 

svarte


Tor Arve Røssland: Svarte-Mathilda
(serie)
Legenden om Svarte-Mathilda sier at hun gjemmer seg i et speil og kommer frem om du kaller på henne. Tør du se i speilet og si hennes navn? Bok i skrekk-sjangeren med handling fra Vestlandet og historiske momenter.

Gordon Reece: Mus
Shelley og hennes mor flytter til et avsidesliggende hus og tenker at her kan de få være i fred. Shelley har blitt plaget av noen jevnaldrende jenter, og får nå privatundervisning hjemme. Shelley tenker at hun og moren bare er noen grå mus, og synes det er helt greit. Men så skjer det plutselig noe uventet, og en rekke uhyggelige hendelser inntreffer.

 

Ung hverdag

Elen Betanzo: Blackout
Fem ungdommer som alle har et behov for å bli sett. De har drømmer og tanker om fremtiden. Vi får et innblikk i hva som rører seg i deres hverdag, og på en fest krysses deres veier.

 

 

drabant
Øyvind Holen: Drabant
(tegneserieroman)
Året er 1994. Oslo kommune ruster opp kampen mot graffitimiljøet. Det trues med store bøter og fengsel. For 16 år gamle Fredrik er taggingen, under navnet «Deks», det eneste lyspunktet mellom alle timene han kaster bort på skolen, senteret eller hjemme i blokkleiligheten. (Cappelen Damm)

Anneli Klepp: Hvis du elsker meg
En sommer. Fire personer: Georg, Julia, Anne og Jonas. Mange tanker, drømmer og problemer. Hva er kjærlighet? Hva er forelskelse? Hvor mye tåler et vennskap? Kan noe bli verre når det er som verst? (Gyldendal)

Charlotte Glaser Munch: Alt jeg vil er å kysse deg
Sara er barnevakten. Hun er 14, snart 15. Adam er faren til gutten hun sitter barnevakt for. Han er nyskilt og 29. Jeg kjenner et sug i brystet, som om kroppen min sulter etter å være i nærheten av hans. Kanskje dette er kvelden vi kysser. 

Jeg vet at jeg burde tenke på at han er voksen og at familien min bor vegg i vegg, men det glipper. Det eneste jeg vil er å være inntil ham. Alt annet betyr null. (Cappelen Damm)

Lars Mæhle: Fuck off I love you
Vemund er 16 år, en kjekk og snill gutt. Men han vikler seg inn i et miljø som er både voldelig og farlig: en gjeng som blir ledet av den ustabile "Two Face". Vemund er fascinert av denne typen, men også redd for ham. Etter hvert blir ting mer alvorlig, og det er på tide å vise hvilken side man står på. En bok om valg man har og valg man tar.

gamerTor Arve Røssland: Gamer
Endelig er War of Faluza ute. Spillet alle har ventet på. En vennegjeng trer inn i en annen verden enn vår: Den fantastiske spillverdenen Faluza! De begynner rolig med jevn stiging, først må de igjennom en del grinding for å nå nivå 80. Da begynner raidingen. Ved hjelp av en mystisk person som kaller seg Will stiger alle i gjengen raskt. De danner et nytt guild sammen med Will, som blir leder. De trener hardt før spillet åpnes for PvP med pengepremier. Men det er ikke bare i Faluza det er spenning. Det første raidet går skeis, 10 000 euro tapes og noen får skylden. Så bli denne noen overfalt, skamslått og må på sykehus. Hvor sint er det mulig å bli om det går dårlig i et spill? Kan det få deg til å grisebanke noen andre? Og hvem var det som gjorde det? Var det noen i gjengen? Hvor godt kjenner de hverandre egentlig? Svarene får du om du leser Gamer. (ungdomsboka.blogspot.no)

Heidi Sævareid: Spranget
Janne og Anna er tvillingsøstre. De har vært veldig knyttet, slik søstre ofte kan være. Men i det siste har de sklidd mer og mer fra hverandre. Begge to var med i en menighet som heter Zion, men Janne brøt etter hvert ut. Janne ser tilbake på tiden i Zion, og hvordan kontroll og forbud gjorde henne usikker og sårbar. Vennskapet stod sterkt i menigheten, og Janne føler seg ensom nå da hun ikke er med lenger, men samtidig er den friheten hun nå opplever viktigere for henne.