Ungdom anbefaler

Her samler vi tips skrevet av ungdom som er på biblioteket som del av arbeidsuken eller i andre prosjekt.

Jørgen Jæger - Ikke et lik for mye

Ikke et lik for mye er en spennende bok, med 17 forskjellige noveller. I boka blir vi vitne til grov hevn, onde drømmer, begjær etter masse penger og noen amatørkjeltringer. Med 17 forskjellige noveller så har man litt å gå på. Hver og en er unik, og noen har en ondskapsfull slutt. Etter noveller 3 og 4 (Taxi! og Innhentet av fortiden) var jeg HEKTA.

Novellen Taxi! handler om en taxisjåfør som er ute og kjører en oktobernatt. En fremmed mann kommer inn taxien og spør om å bli kjørt til Hjellestad. Sjåføren får en urovekkende følelse av passasjeren i baksetet, det er noe som ikke stemmer. Så føler sjåføren en kniv presse mot halsen…

Jeg ble veldig overrasket over hvor bra novellene var. Jeg, som mange andre ungdommer, pleier ikke å lese bøker så ofte, men denne gangen gikk det opp et lys for meg. I alle novellene følger vi lensmann Ole Vik mens han løser mange fascinerende drapssaker. Noen av krimsakene jeg vil nevne spesielt er: Innhentet av fortiden, Ikke et lik for mye, Taxi! og Lille Ida.

Boken var SUPER å lese med forskjellige noveller og krimsaker. Boken er underholdende, lett å lese og man kan velge hvilken novelle man har lyst til å lese.

Ikke et lik for mye er en bok som jeg tror vil passe for alle. Jeg fikk mye spenning og fikk meg til å stille spørsmål til meg selv, men det beste var å oppleve 17 veldig forskjellige krimsaker.

Skrevet av Joakim, elev i arbeidsuke.


Aristotle and Dante discovers the secrets of the universe av Benjamin Alire Saenz

Aristotle and Dante discovers the secrets of the universe er en engelsk roman av Benjamin Alire Saenz utgitt i 2012. Boken handler om overgangen fra ungdom til ung voksen, og komplikasjonene som kommer med det. Vi følger to meksikansk-amerikanske gutter på 80-tallet: Dante og jeg-fortelleren, Aristotle. Begge vokser og utvikler seg enormt sammen gjennom hele boken. Til tross for at de er vidt forskjellige, danner de et spesielt vennskap over sommeren. Et vennskap mange ikke forstår seg på. Når Dante må flytte med familien, reduseres vennskapet kun til brevform. Dette er tøft for Aristotle, i tillegg til at han har en far med PTSD (posttraumatisk stresslidelse) etter Vietnamkrigen og en storebror i fengsel, som aldri snakkes om.

Boken er vakkert skrevet, den er ikke overpoetisk og vanskelig. Den får frem følelsene til begge hovedkarakterene på en sterk måte. Det er lett å kjenne seg igjen i de to hovedkarakterene, jeg personlig kjenner meg mest igjen i Aristotle. Ungdomstid er for mange en kaotisk og tøff tid som kan gjøre at det kan være vanskelig stå fram som den man er. Boken tar opp mange viktige temaer som å vokse opp som meksikaner i Amerika, å være homofil i et latinamerikansk miljø og ikke minst familiehemmeligheter. “We all fight our own private wars” er et sitat fra boken som summerer det bra.

Boken er den beste jeg har lest i år og er min topp tre på beste leseropplevelse noen gang! Kan ikke anbefales nok. Spesielt til ungdom, siden boken tar tak i så mange relevante utfordringer om å vokse opp. Det er 10 år siden boken har kommet ut, men den er like relevant i dag. Jeg anbefaler alle som ikke har lest denne boken ennå, å plukke den opp så fort som mulig!

Skrevet av Gaja, elev i arbeidsuke.Jeg håper noen kan høre meg - Alice Oseman

«Ingenting er som det ser ut til i Universe City.

Jeg kan ikke si noe om hvem jeg er. Kall meg… Bare kall meg Radio. Radio silence. Jeg er jo bare en stemme i radioen, og det er kanskje ingen som lytter til meg.

Jeg lurer på- hvis ingen hører stemmen min, lager jeg da egentlig noen lyd?».

Jeg håper at noen kan høre meg er en ungdomsroman skrevet av Alice Oseman, også kjent som forfatteren til Heartstopper, tegneserien som nylig har fått sin egen TV-serie på Netflix.

I boken møter vi Frances Janvier, en 17 år gammel jente som er veldig akademisk, og målet hennes er å komme inn på Cambridge. Men hun har en hemmelighet. Hun er helt besatt av en podkast som heter Universe City. Hun legger ut kunstverk av serien på Tumblr, men hun vil helst ikke at noen skal vite det.

Det hele begynner med at hun blir venner med nabogutten Aled Last etter en ungdomsfest, og hun finner snart ut av at han er skaperen av Universe City. De inngår et samarbeid der Frances lager illustrasjoner til podkasten. Etter hvert som de blir bedre kjent, føler Frances at det er ett eller annet som Aled skjuler…

Jeg håper noen kan høre meg er en fin bok som dekker mange temaer som blant annet: identitet, vennskap og hva man vil bli når man blir stor. Boken bytter mellom handlingen som skjer i nåtid, flashbacks og utdrag fra podkasten. Det er ikke noe som jeg har sett ofte, men jeg synes at det gjør boken veldig spennende. Alt i alt vil jeg anbefale boken for ungdommer og folk som liker «coming of age»-bøker.

Skrevet av Dhatri, elev i arbeidsuke.Smaragdatlaset - John Stephens

Kate er den eneste som husker noe fra da hun og søsknene måtte forlate hjemmet og foreldrene sine. Kate og søsknene Michael og Emma, har vært på mange barnehjem etter det. Hvert av barnehjemmene har vært verre enn det forrige. Frøken Crumley, som er eieren av barnehjemmet, gir de tre barna én siste sjanse til å bli adoptert, ellers vil de bli sendt videre til neste barnehjem.

I et håp om at de en gang vil gjenforenes med foreldrene sine tar de ikke sjansen på å bli adoptert. Frøken Crumley nøler ikke når hun sender barna videre til det nye barnehjemmet. Men det er noe veldig merkelig med dette stedet. Folkene i byen er fjerne og merkelige, området er trist, men det rareste er at de er de eneste barna på det nye barnehjemmet. Merkeligere blir det når Kate, Michael og Emma finner et smaragdgrønt atlas som ser ut til å ha tatt dem tilbake i tid. Det er den samme byen, men nå hersker en ond grevinne over byen. Grevinnen har bare et mål i tankene, det er å få tak i atlaset som barna besitter. Men med atlaset som sin eneste vei tilbake igjen, gir ikke barna det fra seg så lett. Dette fører søsknene ut på en farlig ferd, med flere liv på spill. Men kanskje dette blir en god mulighet til å rette opp i fortiden til byen.

Smaragdatlaset er en fantasybok som har massevis av spenning. Forfatteren har skapt en god og unik handling, som gjør det vanskelig å legge boken fra seg. I boken finnes det også flere interessante karakterer og forhold som har blitt skapt mellom dem, som man får lyst til å se mere av. Dette er første boken i trilogien, og jeg anbefaler sterkt å lese denne serien.

Skrevet av Hedda, 15 år, elev i arbeidsuke.


Den hemmelighetsfulle øya av Jules Verne

Under den amerikanske borgerkrigen prøver journalisten Spilett, sjømannen Pencroff, naturforskeren Harbert, ingeniøren Cyrus Smith, og tjeneren hans Nab å rømme fra den beleirede byen Richmond i Virginia, i en ballong. De blir fanget i en storm, og for å ikke bli slukt av bølgene må de gjøre ballongen lettere, og de lemper alt tungt over bord, i alt dette faller Cyrus Smith ned i havet. Når de skipbrudne lander på en strand, prøver de fortvilt å finne han. Når de til slutt finner han i en hule aner han ikke hvordan han kom seg dit, og de skjønner ikke hvordan han har klart å komme seg i land uten å få en eneste skramme. Og når flere underlige ting skjer på øyen begynner de skipbrudne å lure på om de virkelig er alene.

Den hemmelighetsfulle øya er en bok i serien “Ekstraordinære reiser”, og er skrevet av den franske forfatteren Jules Verne. Den skiller seg ut fra andre robinsonader med at de forliste starter med ingenting. De kastet alt unntatt noen småting som en notisbok, og et par briller fra ballongen, mens i Robinson Crusoe for eksempel, finner han rikelig med verktøy og forsyninger i restene av skipet. Den hemmelighetsfulle øya tar også opp hendelser fra tidligere bøker i “Ekstraordinære reiser”, så det kan være greit å ha lest dem, men det gjør ikke noen stor forskjell.

Personlig syns jeg det er en kjempespennende bok, og jeg syns også det er veldig gøy å se hvordan de løser problemer som for eksempel når de lagde et forstørrelsesglass av et par briller med vann imellom, og hvor kreative de er når de trenger noe.

Hvis du liker robinsonader som Lord of the Flies eller Robinson Crusoe bør du definitivt lese denne boken.

Skrevet av Georg Leander Bjørndal Staalesen, 14 år, Elev i arbeidsuke

 

Fuck verden av Monika Steinholm

“Hvordan skal jeg si det sånn at du forstår det? Når du føler deg sjakk matt, har du bare ett sted å flytte brikken din, nemlig vekk.” Utdrag fra boken Fuck verden.

Jeg vil gjerne anbefale deg en av mine beste tips til bokserier!

Den dyktige ungdomsbokforfatteren Monika Steinholm kom i 2015 ut med den første boken i serien, Fuck verden. Boken ble tatt imot med varme og kjærlighet av alle kritikere og lesere. I de følgende årene etter ble de to neste bøkene utgitt. Nærmere kommer vi ikke og Under snøen.

Gjennom de tre bøkene møter vi de ulike hovedpersonene Gunn, Niklas, Jens og Edor. I Fuck verden følger vi Gunn og hennes forhold til Niklas, mens vi i Nærmere kommer vi ikke er tett på Jens og hans relasjon til Edor. I den siste boken Under snøen får vi alle de fire ungdommene sitt perspektiv på livet og ulike opplevelser. At man kan bli ordentlig godt kjent med flere karakterer er noe jeg virkelig liker med disse bøkene. Det gjør leseopplevelsen mer ekte.

Monica skriver om den sterke og altoppslukende ungdomskjærligheten, de dype, men kompliserte vennskapene og om å finne seg selv på et lite sted i en ensom og stor verden.

Bøkene kaster deg tilbake til ungdomstiden og fanger blikket med vakre skildringer fra første side. La ordene omfavne seg kroppen din, du vil ikke angre.

Fuck verden er den første boken i serien.

Skrevet av Timea, elev i arbeidsuke.IT - Stephen King

IT hjemsøker en kannibalsk klovn den fiktive byen Derry i Maine, USA. Denne skapningen eller: «Pennywise the dancing clown»som den kaller seg selv, skremmer byens barn før han spiser demI 1958 må en gruppe barn slå seg sammen for å drepe Pennywise, etter at mange barn begynner å forsvinne.  

Denne boken er grufull i sine beskrivelser og gir deg ekle og skumle bilder i hodet og frysninger i ryggen. Boka hopper mye i tid, 1958 til 1984. I 1958 er de barn og må slåss mot Pennywise, og i 1984 er de voksne og må sloss mot Pennywise.  

IT handler også om å vokse opp og å overvinne frykten sin, og det er en historie mange kan relatere til.


A Game of Thrones - George R.R. Martin

A Game of Thrones er den første romanen i George R.R. Martin sin bokserie, A Song of Ice and Fire. Her blir man introdusert til de fiktive «Seven Kingdoms» der kongens høyre hånd, Jon Arryn, dør. Dette leder til at kongen, Robert Baratheon, må dra til nord for å skaffe seg en ny hånd, Eddard Stark. Dette skaper en dominoeffekt som fører til en lang krig mellom «Husene» eller familiene som styrer «The seven kingdoms». 

A Game of Thrones har et ganske rolig tempo i starten, men den blir mer og mer intens etter hvert. Noe av det som gjør denne boken så utrolig bra er karakterene, som er skrevet på en helt fantastisk måte, men ingen av karakterene er trygge. De kan dø når som helst og det holder deg spenstig og engasjert gjennom hele novellen.

Fluenes Herre - William Golding 

Fluenes Herre krasjer et britisk fly nær en isolert øy i Atlanterhavet. De eneste som overlevde; noen få ungdommer. Boken følger dem på øyen mens de prøver å overleve og å holde seg oppe mentalt.  

Boka er veldig realistisk, og den er skrevet på en måte som får deg til å føle at du faktisk er på øyen sammen med dem. Boken er veldig dyster, og du kan se hvordan de går fra å ha håp om å bli reddet, til å sakte falle ned i galskap og paranoia.  

Dette er virkelig en bok alle bør lese.

Skrevet av Lars i arbeidsuke.  

Hjertestopper av Alice Oseman

Charlie er den eneste åpne homofile på Truham gutteskole, derfor blir han mobbet av flere medelever. Ved starten av nytt semester får Charlie øyekontakt med Nick og det er som om hjertet stopper opp. De blir plassert ved siden av hverandre i klasserommet og det tar ikke lang tid før de blir venner. Nick er et år eldre, og Charlie er ganske sikker på at Nick liker jenter, men når de ble bedre kjent føler Charlie at det kan være noe mellom dem. Vennene til Charlie er veldig bekymret, de er redd for at Charlie vil få hjertet sitt knust når Nick avviser ham. Men Charlie føler at det er noe spesielt mellom han og Nick. Kan det være en sjanse at det blir de to?

Hjertestopper er en tegneserie full av kjærlighet og stunder der du må bare fnise. Selv om boken er full av kjærlighet, har den mange triste stunder og boken slutter med en stor cliffhanger.

Fortellingen er ikke bare spennende, men også fin. Den har tegninger som virkelig viser kjærligheten. Jeg syns at boken er helt fantastisk. Jeg blir helt sugd inn i handlingen og sidene flyr, du er helt i din egen verden. Det er så langt kommet fire bøker i den fine historien om Nick og Charlie. Jeg klarer nesten ikke vente på fortsettelsen! Boken er skrevet og illustrert av Alice Oseman.

Skrevet av Nora, elev i arbeidsukeTwisted love av Ana Huang 

Twisted love er den første boken i Twisted-serien til Ana Huang.

Ava Chen er en kinesisk-amerikansk jente som bor i USA. Hun er ganske klumsete og på tross av barndomstraumer er hun veldig glad, og liker å leve i nuet. Hun har en storebror som heter Josh, som på grunn av traumatiske hendelser i fortiden, er veldig overbeskyttende overfor søsteren. Når han får jobb i Leger uten grenser, beordrer han bestevennen Alex, til å passe på Ava. Alex er en kaldhjertet, rik mann som har bedre ting å gjøre enn å sitte barnevakt for Ava. Det å ha Alex hengende over seg, irriterer Ava grenseløst, men etter hvert begynner hun å få følelser… Men kan det bli noe mellom Ava og brorens beste venn?

Jeg synes definitivt denne boken er verdt å lese. Boken passer for både ungdommer og voksne. Jeg tror til og med at denne boken vil fenge de som ikke leser bøker til vanlig, men som trenger noe gøy å lese. Den er veldig fengende, og personlig liker jeg veldig godt at vi får lese fra begge sitt perspektiv. Twisted Love er som nevnt første bok i serien, men dersom du ikke har tid til å lese hele serien nå, så kan bøkene leses uavhengige av hverandre. Men jeg advarer dere, når du først er begynt på serien, er det vanskelig å legge fra seg. Det klarte i hvert fall ikke jeg!

Skrevet av Louise.


Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins

Anna og det franske kysset er en bok skrevet av Stephanie Perkins. Det er en internasjonal bestselger som har fått mye god kritikk.

Boken handler om Anna Oliphant fra Atlanta i USA. Anna sitt liv er behagelig, og hun har mange venner. Hun er også forelsket i Toph som begynner å gjengjelde følelsene, men plutselig sender Anna sin far henne på en internatskole i Paris!

Hvordan kunne dette skje? Anna kan ikke fransk og kjenner ingen der, hvordan skal hun overleve i Paris? Heldigvis får Anna en venn som heter Meredith. Hun blir også kjent med Rashmi, Josh og St. Clair, den kjekkeste gutten på skolen.

Anna begynner å få følelser for St. Clair, men han har jo kjæreste. Hun har også følelser for Toph og kan ikke la følelsene for St. Clair bli sterkere. Men føler St. Clair det samme som Anna?

Denne boken passer perfekt for deg som liker kjærlighet og drama. Karakterene i boken er gode. Det er spennende å få et innblikk i hvordan det er å gå på en internatskole og ikke minst i Paris!

Boken er perfekt for ungdom og er en ypperlig bok å lese i sommer. Anna og det franske kysset er den første boken i en kjærlighetstrilogi der det er forskjellige hovedpersoner i hver bok. De to andre bøkene heter Lola og gutten i nabohuset og Isla og den store kjærligheten.

Skrevet av Malene.


Kariba

“Før den

føste fisken

ble spiddet, før den

første ilden ble tent, var

Nyaminyami, Den store elve-

ånden allerede eldgammel. Opp

gjennom tidene har elvefolket til-

bedt ham, og gjennom ham har de fått

sin kraft. Men elvefolket holder

på en hemmelighet: I hver epoke

må han dø, og i hver epoke må

han fødes på nytt. Det er

denne syklusen med liv

og død som kalles

Rumuko”


Kariba, Jungelens Hemmelighet
, er en fantasy- og eventyr tegneserie fra James og Daniel Clarke. Siku er en jente på 11 år med merkelige magiske evner og drømmer. Hun bor langs Kariba-elven sammen med faren Tongai og den gamle damen Yuni. Tongai jobber på Kariba-demningen, men en dag kommer han ikke tilbake. Siku drar langs elva for å finne faren sammen med vennen Aksel. På veien møter de pirater, grådige forretningsmenn, og vennlige urfolk. Siku har det vanskelig å kontrollere kreftene sine, som ofte tar over når hun blir sint og aggressiv. Hun vet ikke om hun bør fortsette med et vanlig liv sammen med faren, eller om hun skal fullføre Rumuko for å gjenføde selve-ånden Nyaminyami, som urfolket vil gjøre for å ødelegge demningen.

Boken sier at den er bra for dem som liker Amuletten serien, en bokserie jeg også har lest og er en av mine favoritter. Kariba har en lignende fortelling om en jente med magiske krefter og har trøbbel med å kontrollere dem. Den klarer samtidig å ikke kopiere den serien, og har sin egen identitet. Illustrasjonene og stilen er både detaljert og imponerende, men samtidig enkelt og sjarmerende, det er en av mine favoritt-tingene med boken. Boken er passe lengde for de som vil bare lese gjennom et spennende eventyr i fritiden.

Om du liker Amuletten og leter etter lignende bøker, les gjennom Kariba, du blir helt sikkert ikke skuffet.