Hopp til hovedinnhold

Ungdomsbøker om psykisk helse

Hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse. Mange mennesker opplever psykiske plager i løpet av livet som det kan være vanskelig å snakke om og å sette ord på. Noen ganger føler man seg gjerne helt alene om å ha det sånn. Kanskje en av disse bøkene kan hjelpe eller trøste deg. Eller de kan bidra til å få et innblikk i livet med psykisk sykdom, eller livet som pårørende til en med psykisk sykdom.

Tekst: Silje Monsen Solsvik og Anne Wang Andersen — Først publisert 18.01.2021.

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen

Det kan boble og koke inni Synne av og til, og hun ender ofte opp på rådgiverens kontor etter krangling med lærere og elever. Synne er 15 år og har ADHD. Men det er det nesten bare bestevenninnen Torunn som vet. Å være bestevenninnen til Synne er ikke bare lett og det blir ikke enklere når det kommer to nye spennende personer i klassen, en kjekk mystisk gutt, og en populær instagrammer.

Sinne problematiserer det å ha en diagnose, om det hjelper eller hindrer utviklingen til et ungt menneske. Det er også interessant å lese om reaksjonene til de rundt Synne og hvordan det påvirker henne.  Sterkt, rørende og engasjerende om vennskap, forelskelse og ADHD

Av Silje S.


Dette er ikke oss av Neda Alaei

Sanna og pappa er aleine etter at mamma døde. Det er Sanna som tar ansvar, enda hun bare er 14 år. Hun får faren opp om morgenen, lager kaffe og middag, handler, rydder og holder fasaden i orden, i tilfelle noen sjekker om det går bra med dem. Det gjør det ikke. Faren glemmer å spise, er helt fjern og avhengig av Sannas selskap om kveldene. Hun kunne virkelig trengt å koble av sammen med bestevenninnen, men hun har funnet seg en ny bestevenn. Heldigvis dukker Yousef opp, samtidig som Sanna finner en gave fra moren i skapet. Da forandrer alt seg! 

En sterk, trist, fin og varm historie om å være ungdom med en trøblete hverdag.

Av Anne Wang-Andersen.


Alt skal brenne av Sofia Nordin

Agnes og Minna er bestevenner og har et sterkt engasjement i kampen mot patriarkatet og kjøttindustrien. Der Agnes vil demonstrere og være frivillig, vil Minna sjokkere. Men de vil begge forandre verden. Vi ser Minna gjennom Agnes og forstår at ikke alt er som det skal. Hun har store følelser når det gjelder det meste, og selv om engasjementet er noe av det beste med Minna, kan det også være veldig vanskelig å håndtere.

Språket er storslått, og både vondt og vakkert. Boken utforsker ulike viktige tema som vennskap, psykisk sykdom og politisk engasjement på en både reflektert og fargerik måte.


Skilpadder hele veien ned av John Green

En forsvunnet lokal millionær og en utlovet dusør gjør Aza sin bestevenninne, Daisy, ivrig etter å løse mysteriet. Aza kjente millionærens sønn i barndommen og Daisy får henne noe motvillig med seg i jakten. Aza er 16 år og lever med sterk angst og tvangstanker (OCD), spesielt rundt bakterier og renslighet. Dette påvirker også de rundt henne, spesielt bestevenninnen Daisy.

Dette er en noe mer lavmælt bok enn vanlig fra John Green om kjærlighet og vennskap, med en spenningshistorie som motor.

Av Silje S.


Minus 14 av Espen Dekko

Tobias er ikke den som tar plass eller lager bråk. Da foreldrene forteller at de skal skilles, sier han «ja vel» og setter seg i busskuret noen timer. Han sier han er hos Emil. Når moren får seg ny samboer, blir det mye krangling og vindrikking om kveldene. Tobias sier ofte han stikker til Emil. Han setter seg i busskuret som vanlig. Han ønsker seg bort. Fra foreldre, mobbere og stedet hvor alle kun er opptatt av sport og shopping. Bare ungdomsskolen er unnagjort, drar han.

Boken har en langsom oppbygging mot mer og mer dramatikk!

Av Anne Wang-Andersen.


Vinterjenter av Laurie Halse Anderson

Moren til Lia er mest opptatt av å redde andre menneskers liv som lege, og faren er stort sett på jobbreise. Det er hvertfall sånn Lia opplever det. Bestevenninnen Cassie blir funnet død på et motellrom etter å ha ringt Lia 33 ganger uten å få svar. Lia hjemsøkes av skyld og stemmene i hodet som sier at hun må beholde kontrollen, ikke spise og alltid bli tynnere. Vinterjenter gir et komplekst bilde av det å slite med en spiseforstyrrelse, en sykdom som handler om så mye mer enn å bli tynn, men også om kontroll over seg selv, mestring og selvskading. Boken gir en innsikt i denne sykdommen, og er en god og utfordrende leseopplevelse.

Av Silje S.


Et hjerte i en kropp i verden av Deb Caletti

Annabelle har opplevd noe traumatisk og bestemmer seg plutselig en dag for å løpe. Hun finner ingen annen måte å takle skyldfølelsen, skammen, sinnet og tungsinnet som hjemsøker henne. Hun vil ikke stoppe før hun har løpt til den andre siden av USA. Bestefaren blir med i bobilen for å passe på henne og løpeturen hennes får stor oppmerksomhet. Leseren får være med på både den indre og ytre reisen til Annabelle. Vi gis små drypp fra det som har skjedd, men avsløringen kommer ikke før helt mot slutten. For den tålmodige leser vil brikkene falle på plass.

En velskrevet og sterk historie.