Ungdomsbøker til 8. mars

I anledning den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, har vi samlet sammen en rekke gode feministiske bøker for ungdom. Her finner du tøffe kvinner, både fra virkelighetens og fiksjonens verden. Plukk med deg en bok og feir kvinnedagen sammen med oss!

Først publisert: 04.03.2021. Skribenter: Silje Solsvik, Anne Wang Andersen, Ragnhild Sæther og praksisstudent Ingvild Riana Stautland.

Moxie av Jennifer Mathieu

Moxie er en oppvekstroman for unge og voksne med tema som feminisme og sterke jenter. Boken handler om vennskap og viktigheten av å stå opp for det som er rett. Det er interessant at en kvinnelig hovedperson sitt mål ikke er å få kjæreste.  

Den unge jenta, Vivian, vokser opp i et bygdesamfunn, hvor jenter og gutter på skolen behandles ulikt. Jentene blir seksuelt trakassert av guttene, spesielt fra fotballaget. Dette blir oversett og tiet i hjel. I tillegg  jentene kle seg sømmelig. Guttene har ikke regler.  

Vivian starter et opprør mot disse holdningene sammen med andre jenter på skolen. Hvordan vil dette gå?   

Kan lånes som e-bok i BookBites. 

Et hav av kjærlighet av Tahereh Mafi

Alt endret seg etter 11. september: Måten folk stirrer, snakker og oppfører seg mot Shirin. Hun er tøff, sint og frekk tilbake, og kommer aldri, aldri til å ta av seg hijaben, bare fordi andre ikke liker det!  ””Hahaha, skal du virkelig breake med den greia på hodet”, er det første hun hører i breakdancegruppen. “Du tar jo praktisk talt aldri av deg den lua der, men så gir du meg dritt for dette?” Guttene i breakdancegruppa ler høyt av svaret og Shirin er med i gjengen. Hun elsker breakdance, og dette blir et fristed hvor hun kan være seg selv.  

Kan lånes som e-bok i BookBites. 


#Kampklar av Nina Rossing

Anja er fotballdommer og skal for første gang dømme en G19-kamp. Etter at hun dømmer rødt kort til stjernespilleren, blir hele livet snudd opp ned. «Amatørdommer», «fittedommer» og «du skal voldtas» er noe av det hun får høre under og etter kampen 

Anja og venninnene er fast bestemte på å ikke la kommentarene gå innpå dem. Men når truslene ikke lenger er bare ord og falske bilder på nett, blir det en prøvelse for Anja og en kamp for å ta makten tilbake.  

#Kampklar er en sterk og aktuell historie om de mørke sidene ved sosiale medier og dommerkulturen.  

Kan lånes som e-bok i BookBites. 

Det jenter er lagd av av Elana K.Arnold 

Nina er 16 år og har lenge vært besatt av Seth, som nå er kjæresten hennes. Uten han å lengte etter vet hun knapt hvem hun er. Hun prøver desperat å holde på interessen hans ved å lage regler for seg selv for hvordan hun skal kle seg, oppføre seg, og hvor lenge hun må vente før hun svarer på meldinger fra han.   

Det jenter er lagd av har en litt forvirrende oppbygging, og er kort og relativt lettlest. Den har grafiske beskrivelser av både sex og vold (inkludert dyremishandling), og en hovedperson man ikke alltid sympatiserer med. Det er rett og slett en ubehagelig og krevende leseopplevelse. Ungdomstiden er for mange mørk, rå og brutal, noe denne boken tar på alvor. Forfatteren skyr ikke vanskelige og ubehagelige tema, istedenfor gnir hun det inn med å være eksplisitt og direkte.  

Kan lånes som e-bok i BookBites. 


Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig

“Åpenbaring: Jeg er nederst. På planeten. Når det kommer til lykke. Hva gjør Vanessa da? Jepp, hun skriver om det … i ei retro kladdebok. Vanessa Svartmo skal FAKTA FAEN bli ny.”   

Etter tøffe seg-miniintroen får vi vite mer om Vanessa, om moren (ligger mye på sofaen), faren (ikke særlig til stede), Gabriel og ikke minst gruppemøtene hos BJM. Dette er ei litt tjukk bok, for Vanessa har mye på hjertet, men ikke gi deg. Tiden er kommet for å vise idioter hvor skapet skal stå. Da blir det litt flaut og litt leit, men heldigvis mest morsomt. Anbefales.   

Kan lånes som e-bok BookBites. 


MISS av Synne Sun Løes

Ea har tatt en pause fra skolen og samfunnet der ute. Hun protesterer mot prestasjonsjaget og skjønnhetsidealer, og nekter å være en del av det. Hun kompenserer sin usikkerhet ved å spise, helst feit og usunn mat, og til slutt er hun avhengig. Men er hun egentlig så syk som foreldrene og samfunnet for øvrig vil ha det til?  Eller bare nekter hun å være med på en utvikling som de fleste andre bare flyter med på uten å egentlig synes det er greit de heller?  

Bokens form varierer mellom ulike oppramsinger, brev, beskrivelser og vanlig fortellende stil. MISS kan passe for fans av John Green da den minner både i den humoristiske og intelligente tonen, og at MISS i likhet med hans bøker har mange kulturelle referanser. 

Kan lånes som e-bok i BookBites. 

F-ordet: 155 grunner til å være feminist 

Madeleine Schultz, Marta Breen og Jenny Jordahl har hver på sitt vis vært markante bidragsytere i den feministiske debatten. F-ordet er en humoristisk selvhjelpsbok for deg som lurer på om du kanskje er feminist, eller om du bare vil få det bekreftet. Her gis det nyttige tips i hvordan man kan møte typiske argumenter og klisjeer om likestilling. 

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Jenteloven: feministisk førstehjelp av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa 

Debatten rundt #metoo har ført til store endringer i arbeidslivet og til feministisk bevissthet. Seksuell trakassering kan starte så tidlig som i barne-/ungdomsskolealder. Derfor er det viktig å øke bevisstheten til unge jenter om grensesetting, trakassering og diskriminerende oppførsel i hverdagen, og hvordan den kan håndteres. Forfatterne av boka deler av sine egne livserfaringer og opplevelser med blant annet spiseforstyrrelser, flink pike-syndromet og depresjon. Målet er å bygge et jentefelleskap som slår ned på uønsket adferd, og gi unge jenter redskaper til å takle vanskelige situasjoner, og samtidig bygge seg selv og andre jenter opp. Sakprosa for ungdomstrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Skamløs av Amina Bile 

Denne boka inneholder historier fra ni jenter med etnisk minoritetsbakgrunn som er utsatt for sosial kontroll i Norge i dag. Historiene gir et innblikk i ni forskjellige skjebner, forskjellige måter å bli kontrollert på, styre og ha makt over jenter på. Boka diskuterer også hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og jentene deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks. Sakprosa for ungdomstrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS. 

If I Was Your Girl av Meredith Russo 

Amanda ble født Andrew. Etter depresjon, selvmordsforsøk og mobbing flytter hun fra mor til far, til et sted der ingen kjenner hennes bakgrunn. Her skal hun starte på nyttPå den nye skolen går det overraskende fint og hun blir tatt inn i varmen hos en populær vennegjeng. I tillegg får hun oppmerksomhet fra gutter og forelsker seg. Hun begynner å slappe av, men kan hun stole nok på disse menneskene til å fortelle dem sannheten? 

Boken gir oss tilbakeblikk fra tiden før operasjonen og underveis, som viser hvor ulykkelig hun var som Andrew, og frem til kort tid før hun flyttet. Til tross for at veien frem og livet til Amanda ikke bare er enkelt, er dette først og fremst en positiv historie om en ung transkvinne, skrevet for unge lesere. 


The DUFF av Kody Keplinger 

Bianca blir opprørt da skolens kjekkas, Wesley, forteller henne at hun er "the DUFF", den mindre attraktive i venninnegjengen som gutter er hyggelig med for å nå frem til de penere venninnene. Bianca har det ikke helt lett på hjemmebane og til tross for at hun er sint på Wesley, trenger hun ham for å få utløp for alt hun bærer på. De får et slags "enemies with benefits"-forhold. 

En underholdende bok med en forfriskende kynisk og sarkastisk hovedkarakter. Forfatteren har en tydelig beskjedalle har en indre DUFF, eller usikkerhet, og den bør omfavnes!