Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Ungdomsbøker til sommerferien

Vil du lese en ungdomsbok i sommer? Her er biblioteket sine tips. Bøkene finnes som e-bok i vår nye app Bookbites, og de fleste kan du også finne på hyllen hos oss. God sommer!

Sist publisert: 06.07.2020

Bursdag/Birthday av Meredith Russo  

Bestekameratene Eric og Morgan blir født på samme dag. De har alltid delt denne dagen med hverandre, men ettersom de blir tenåringer begynner de gradvis å skli fra hverandre. Spesielt Morgan sliter med å vise hvem hun egentlig er og skaper dermed avstand til de som står henne nærmest. 

Boken blir fortalt fra begge kameratene sitt ståsted og foregår på en dag, nemlig bursdagen, hvert år over flere år. Et spennende fortellergrep i en sterk og fin bok med et viktig tema. 

Biblioteket har boken på både norsk og engelsk. 

Anbefalt av Silje Solsvik. 

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen 

Lena er 17 år og flytter til Oslo for å begynne på nye skole. Og ikke hvilken som helst skole eller klasse. Hun kommer nemlig i klasse med de kongelige tvillingene, Margrethe og Karl-Johan. Lena har reist fra Horten av en grunn, hun har nemlig hemmeligheter hun ikke vil skal avsløres. De kongelige ungdommene på sin side lever et privilegert, men beskyttet liv. Kan det likevel oppstå søt musikk mellom Lena og den sjarmerende Kalle? 

En perfekt sommerbok som inneholder både forelskelse, intriger, spenning og humor. Den har blitt kalt en moderne Askepott-fortelling og sammenlignet med TV-serien Skam.

Det skal være første bok i en serie. 

Anbefalt av Silje Solsvik. 

En ballade om sangfugler og slanger av Suzanne Collins 

Vi skal til Panem, 64 år før handlingen i Dødslekene begynner. I Capitol håper Coriolanus Snow at han vil få sjansen til heder og ære ved å bli mentor i de tiende Dødslekene. Familien hans lider, og de er avhengige av at Coriolanus klarer å utmanøvrere alle sine medstudenter så hans deltaker vinner. Han blir tildelt den laveste av de lave deltakerne, en jente fra distrikt 12. Hvert valg han tar for henne kan bli skjebnesvangert. Coriolanus begynner å føle noe for henne og må velge mellom å følge reglene og å overleve.
 
Dystopisk roman for ungdomstrinnet.
 
Omtalen er utarbeidet av BS. 

Moxie av Jennifer Mathieu 

Vivian Carter er egentlig en som ikke vanligvis ikke hever stemmen. Men nå begynner hun å bli lei. Lei av at guttelaget i fotball får all oppmerksomheten. Lei av skolens kjønnsdiskriminerende kleskoder og at trakassering av jenter blir avfeid som guttestreker. Mest av alt er hun lei av å være så flink og gjøre det som forventes av henne hele tiden. Inspirert av morens bakgrunn som punker og en Riot Grrrl, oppretter hun fanzinen Moxie.  

Moxie er både underholdende og opprørende om feministisk oppvåkning og opprørets kraft. Etter en noe treg start, skal det nemlig vise seg at jenter på tvers av alle klikker og rangeringer deler frustrasjonen og ønsker forandring. 

Biblioteket har boken på både norsk og engelsk. 

Anbefalt av Silje Solsvik.

Det ingen ser av Anna Ahlund  

I en vennegjeng på Sibylla videregående, et sted i Sverige, møter vi Sebastian, FrideMiriam, Johannes og det nyeste tilskuddet Yodit, samt søskenparet Linn og Aron som skal krysse veier med den nevnte vennegjengen. 

Det ingen ser problematiserer ikke at Sebastian har sex med både gutter og jenter, eller at Aron er homofil, eller at Fride tiltales med hen. Det er helt naturlig, som det burde være. Boken er lettlest med en del dialog, meldingsutvekslinger og kulturelle referanser. Det er ikke uten grunn at denne boken har blitt sammenlignet med TV-serien Skam. 

Anbefalt av Silje Solsvik.

Enkebyen 2: De drepte av Thomas Enger 

Les den spennende fortsettelsen i trilogien om Enkebyen! Stella har bestemt seg for å bli med i Kvinnelegionen, og å være med på geriljavirksomheten. Dette medfører at hun blir konfrontert med store spørsmål om hvorvidt målet for enhver pris helliger midlet. Samtidig sliter hun med å tilpasse seg rutinene i legionen og hun savner både familien og vennene sine. Dystopi/spenning for ungdomstrinnet. Enkebyen 2 finnes som e-bok. 

Biblioteket har også første bok i serien
 
Omtalen er utarbeidet av BS.   

Agnetesh hacker (voksen)livet av Agnete Husebye 

Med over 100 000 abonnenter står Agnetesh bak en av Norges største YouTube-kanaler, og hun har gjort det til sitt varemerke å hacke livet gjennom såkalte lifehacks som kan hjelpe deg å gjøre livet lettere på et utall måter.
 
Denne boka inneholder Agnetes beste lifehacks, fra å lage en bandasje av en tampong til å gjøre en hettegenser om til en PC-veske. Boka har bilder og steg-for-steg-forklaringer av de ulike lifehacksene, og alt er basert på hennes personlige erfaringer.
 
Omtalen er utarbeidet av BS. 

Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm  

I et forsøk på å finne ut av følelsene sine for bestekameraten Niklas, drar Jens på besøk til onklene sine i Tromsø i sommerferien. Her møter han Edor, og de to utvikler et spesielt bånd. Edor er kul, ikke redd for noe, flørter med jentene og øver inn nye skatetriks. I møte med Jens kribler det likevel i magen på en måte han aldri har opplevd før. 

Nærmere kommer vi ikke er en fin og underholdende ungdomsbok om den første kjærligheten og å oppdage at du har følelser for noen av samme kjønn. Boken er en frittstående oppfølger til Fuck verden, og finnes også i tegneserieutgave. 

Anbefalt av Silje Solsvik.

Det Sara skjuler av Kathrine Nedrejord   

Lajla og Sara bor i Karasjok, spiller fotball og kjenner hverandre godt. Derfor vet Lajla raskt at noe er galt, når Sara klatrer inn vinduet hennes en kveld etter fest. Men Sara den Sterke er livredd, og vil helst ikke snakke.

Lajla er ikke bare en god fotballspiller, hun er også ei god venninne. Nå vil hun vite sannheten, og gradvis avdekker hun hva som virkelig skjedde den skjebnesvangre kvelden. Forfatteren skriver spennende og lett, men ikke lettvint, om viktige og vanskelige ting.

Ja, det handler om overgrep, men ikke bare, og alt er ikke stygt og uten håp.

Anbefalt av Ragnhild Sæther.

Kan vi bare late som av Camilla Sandmoe   

Da det lokale kunstløplaget og ishockeylaget blir tvunget til å dele treningstid i ishallenmøtes Emma og JossiEmma blir utfordret og irritert av Jossi, samtidig som de to hos hverandre finner et fristed fra presset de begge kjenner på.   

Camilla Sandmo får godt frem frustrasjonen som oppstår når en ikke føler at en strekker til, ikke klarer å sette ord på det, eller blir forstått av de nærmeste. Emma fremstilles som en troverdig karakter med ganske vanlige, men likefullt reelle utfordringer. Jossi er en nydelig, sår, morsom, kompleks, omsorgsfull og tøff karakter det er umulig å ikke bli glad i.

Anbefalt av Silje Solsvik.