Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

BZRK

av Karen Vikingstad sist endret 2017-04-05T09:12:25+02:00
Hva vil du ofre? Sannhet eller lykke? Frihet eller overlevelse?
Michael Grant

BZRK

Schibsted, 2014, Norge
9788251658836
barn
En ny type verdenskrig pågår. Ny på en måte som er vanskelig å fatte. Det handler om nanoteknologi. Krigen foregår på den vanlige måten, menneske mot menneske, oppe i det som kalles makroen. Samtidig foregår den langt nede i materien, inne i hjernen din. Her kjemper nanoboter og bioter mot hverandre på cellenivå.
 
Krigen kjempes mellom to hovedmotstandere. På den ene siden Armstrong-tvillingene, et par siamesiske tvillinger som er sveiset sammen fra hodet og ned (forestill deg en skapning som deler tre øyne, to armer og tre bein). De ønsker å bruke nanobotene til å koble hele verden slik at alle blir nesten like sammensveiset som dem selv - ihvertfall i tanker og sinn. De vil fjerne alle negative tankekoblinger i hjernen din, slik at det eneste du til slutt skal kunne føle er "vedvarende lykke".
 
På den andre siden står BZRK. De er en gjeng ungdommer, ledet av den nokså mystiske Lear. Sammen kjemper de for retten til å være ulykkelige. Til å føle sorg og smerte, til å være flaue, engstelige, menneskelige. Til å være noe annet enn smilende droner kontrollert av to gærninger som deler en deformert kropp.
 
---
 
BZRK (uttales berserk) er en ny spenningsserie av Michael Grant, forfatteren bak serien Gone. Grant er god på spenning, både bok én (BZRK) og bok to (Dukkeskipet) er skrevet slik at du blir dratt inn i handlingen fra første side. Det er nok lagt opp til at dette skal bli en serie på størrelse med Gone, for den første boken føles mer som en introduksjon til noe større enn en enkeltstående roman. Man blir introdusert for et stort persongalleri, hvor de fleste går under flere navn, og det brukes en hel haug med forkortelser som en bruker litt tid på å lære seg. 
 
Men - misforstå meg rett. Boken er superspennende, en har ikke lyst til å legge den fra seg før en har lest helt til siste side. Og når du først begynner å lese bok nummer to, er eventyret virkelig igang. Den fanger deg enda mer enn bok én. Grant slipper leserne nærmere inn på karakterene, og en begynner å merke hvor stor krigen de kjemper faktisk er, og hvor stort BZRK-universet etterhvert kan bli.
 
Jeg gleder meg allerede til bok nummer tre.
 
---
 
Grant er flink til å gjøre historiene sine større enn bare bøkene. Det er for eksempel laget en trailer til boken, i tillegg til flere andre videoer som er lagt ut på forlagets youtube-konto.
 
 
 
Det er også lansert et spill kalt BZRK, som i seg selv kanskje ikke er det mest avanserte, men det gir deg en idé om hva twitcherne og BZRK-gjengen opplever når de roter rundt i hjernene på folk. Du finner det gratis både i App Store og Google Play. (Av en eller annen grunn finnes spillet kun på fransk i App Store, men jeg har minimale franskkunnskaper og fant likevel ut av det. Google Play tilbyr spillet på engelsk.)
 
Grant har til og med laget en egen BZRK-spilleliste på Spotify!