Hopp til hovedinnhold

En av oss lyver - Karen M. McManus

av Anne Wang-Andersen sist endret 2018-11-26T14:20:33+02:00
Boka starter med et lukket-rom-mysterium: Fem elever på gjensitting. Bare fire kommer levende ut etterpå. Politiet slår raskt fast at det dreier seg om mord.
McManus, Karen M.

En av oss lyver

Cappelen Damm, 2017, USA
978-82-02-55736-2
barn

Det er skolens utskudd og einstøing, Simon, som dør under gjensittingen. Han er fryktet av alle elevene på Bayview High fordi han driver en sladder-app, hvor han avslører kompromitterende hemmeligheter om sine medelever. Hemmeligheter som alltid viser seg å være sanne. De fire andre elevene som sitter igjen denne ettermiddagen har i utgangspunktet lite til felles med hverandre. De beveger seg i ulike sfærer i skolemiljøet. På sett og vis representerer de gjenkjennelige typer fra grupperinger på alle skoler for ungdom:

  • Nerden, Bronwyn, den skoleflinke og snille som aldri gjør noe galt  
  • Sportsatleten, Cooper, skolens kjekkeste og helten på baseballbanen   
  • Skjønnheten, Addy, den populære, pene og skoleballets prinsesse 
  • Den kriminelle, Nate, dømt for narkotikasalg   

Disse fire veksler på å være fortellere i boka. De kommer raskt i politiets søkelys som mistenkte, fordi politiet finner innlegg om hver og en av dem som ligger klare til å publiseres på Simons app. Leseren drives framover i jakten på hvem av disse fire som er morderen. Kan det være læreren som også var i klasserommet, eller er det en utenforstående, som med vilje prøver å legge skylden på akkurat disse elevene?

Etter åpningsscenen hvor krimgåten blir presentert, skifter fokuset til å handle mer og mer om de fire hovedpersonene og deres liv.  Det er hva som skjer med dem som engasjerer: Hvordan de har det, hvordan de på grunn av denne hendelsen må forholde seg til hverandre, til avhør hos politiet, til mediesirkuset som oppstår, til venner og klassekamerater, sosiale medier, foreldre og ikke minst hva som er sannhet og hva som er løgn. I tillegg til å være en drivende spennende krimfortelling er denne boka aller mest et typisk ungdomsdrama, med alt det innebærer av intriger og problemer. Selv om det er voldsomme hendelser som skildres, er mye av handlingen noe norske ungdommer kan kjenne seg igjen i, kanskje spesielt hvordan sosiale medier brukes til sladder og ryktespredning.

Forfatter Karen M. McManus hadde to refuserte manus bak seg da hun en dag på vei til jobb hørte åttitallshiten “Don’t you forget about me” fra filmen The Breakfast Club. Hun tenkte på hvor godt den filmen har holdt stand mot tidens tann og de typiske elevkarakterene som skildres. -Så utrolig gøy det ville vært å skrive en roman med utgangspunkt i disse ulike karakterene som blir tvunget til å være sammen, tenkte McManus. Hun ønsket en mørkere vri på historien, som i en thriller. Resten av bilturen gikk med til å tenke ut hvordan man på en smart måte kan begå et mord i et klasserom med fem elever og en lærer. En av oss lyver har lesere over hele verden og har til nå vært inne på New York Times bestselgerliste i snart to år etter at den ble utgitt i februar 2017.