Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Er det dette jeg vil bruke livet mitt til?

av Vibeke Garrod sist endret 2017-04-05T07:19:06+00:00
Alicia er 16 og dropper ut av videregående. Å gjøre som man blir fortalt, uten å stille spørsmål. Virkelig ikke hennes greie. Hun vil utrette noe stort!
Lisa Bjärbo

Alt jeg sier er sant

Cappelen Damm, 2013
978-82-02-41827-4
barn

Alicia føler at den eneste hun kan snakke med for tiden er mormor. Hun er gammel, men superkul. Hun forstår. Og gir klar tale. Bestevenninnen Fanny er oppslukt av skolen, og kan virkelig ikke fatte at Alicia dropper ut av videregående. Det skjærer seg mellom de to. Ja vel. "Fanny har alltid vært en sånn person som tenner på internatskoleskildringer og fantaserer om å gå rundt i pyntelige skoleuniformer i tradisjonsrike bygninger med en bokstabel presset mot brystet."

Både familien og venner reagerer negativt på at Alicia dropper ut. Men hun slår tilbake ved å skaffe seg jobb nesten samme dag. På kafé. Det går kjempebra. Og hun treffer Isak. Som er en gresk gud. Alicia vil gifte seg med han, og det at han har en kjæreste er det minste problemet.

Svenske Lisa Bjärbo skriver på en utrolig underholdende, og samtidig litt syrlig, måte. Hun bruker et levende og verbalt språk med mange små finesser. En herlig leseopplevelse! Boken har fått mange gode anmeldelser, og flere trekker frem skildringen av Alicias forhold til sin mormor som positivt. Forfatteren har en podcast om ungdomslitteratur sammen med en forfatterkollega, sjekk den ut her.