Jenta i veggen - I skjul for nazistene
Jenta i veggen
Etter andre verdenskrig har det kommet utallige bøker som beskriver krigen og dens påvirkning på mennesker og samfunn. Mange har tatt for seg krigens helter, andre har fokusert på kjente nazister. Å lese seg opp på krigslitteraturen som helhet er en umulig oppgave. Med et lite forbehold tør jeg påstå at akkurat denne boken tilfører noe nytt innen krigslitteratur for ungdom.
Jenta i veggen er historien om Betzy Rosenberg. Betzy var jødisk og bodde i Trondheim med familien sin frem til høsten 1942, da deporteringen av norske jøder tiltok. Betzy rømte fra byen, til kjæresten Arne som skjulte henne i hytten han bodde i. For å forhindre at noen fant henne der, bygget han et lufttett kammer i veggen. Det var nødvendig for å forhindre at nazistene sine hunder skulle oppdage henne under husransakelser. Betzy gjemte seg i kammeret hver gang nysgjerrige naboer eller festende nazister fra nabohytten kom for nære. Flere ganger var hun bevisstløs da Arne omsider kunne hente henne ut.
Betzy etterlot seg motstridende, muntlige beskrivelser av sin egen historie, samt et dokument på åtte maskinskrevne sider. Derfor forstår en at Lindahl har gjort et stort arbeid med å innhente informasjon om Betzy og familien. Inn i Betzys historie vever hun sømløst informasjon om krigens gang. Når boken nærmer seg det skjønnlitterære passer forfatteren på å formulere seg slik at en forstår at det er hennes forestillinger, ikke Betzys nøyaktige tanker eller erindringer.
Denne dokumentarromanen er både informativ og gripende. Personlig lærte jeg ting jeg ikke visste fra før på én side, før jeg måtte legge fra meg boken for å fordøye grusomhetene enkeltmennesker opplevde på den neste.
Boken passer fra ungdomsskolealder, men noen øvre aldersanbefaling vil jeg ikke gi.