Anya's Ghost

av Silje Solsvik — sist endret 2019-07-31T10:13:16+02:00
High school er allerede en utfordring for Anya. Det blir ikke lettere med et spøkelse på slep.
Vera Brosgol

Anya's Ghost

:01 First Second New York & London, 2011, USA
barn

Anyas mamma maser. Anyas bestevenninne er kjip. Anyas crush kliner med en annen. Sinna og fortvilet stamper hun inn i skogen, og før hun vet ordet av det, har hun falt ned i en brønn. Hun kommer seg ikke opp, hun skriker etter hjelp.

Utmattet sovner Anya. Men hun er ikke alene. I mørket, oppå et gammelt skjelett sitter et lite spøkelse. Og det er spøkelset som vekker henne når en person går forbi i skogen. Anya blir reddet, og spøkelset følger etter. 

Kult! Tenker du kanskje? Et spøkelse som kan hjelpe deg å jukse på prøven. Som kan gjøre den kjekke gutten i klassen oppmerksom på deg! Så langt er alt vel. Men en medalje kommer sjelden uten en bakside, Anya aner ugler i mosen. Hun begynner å nøste opp det tidligere livet til spøkelset og blir sjokkert over hva hun finner ut. Og nå endrer plutselig tonen seg. Den tidligere så hyggelige og hjelpsomme spøkelsevennen hennes har ikke bare edle hensikter - og Anya befinner seg plutselig i livsfare.  

 

Anya's Ghost er en engelsk tegneserie for ungdom. Språket er middels vanskelig og passer bra for ungdomsskoleelever. Boken tar også opp problemstillinger rundt mobbing, venner og forelskelse. Anyas familie kommer opprinnelig fra Russland, og mens Anya gjør sitt beste for å passe inn i USA, vil moren holde på de russiske tradisjonene. Det er ikke alltid like enkelt å balansere familiens ønsker mot den amerikanske ungdomskulturen, og Anya blir stilt ovenfor moralske dilemmaer. I alt dette skal det manipulerende spøkelset vise seg å bli en større utfordring enn Anya hadde forventet.