Skitten snø

av Tove Karin Ljustvedt — sist endret 2017-11-18T11:37:22+02:00
Khan, Mahmona

Skitten snø

Aschehoug, 2011, Norge
barn

Sumera  går siste året på videregående skole.  På fritiden jobber hun på Burger King på Stovner senter. Der jobber også den flotte Jamal som vekter, og Sumera har et godt øye til han.

En kveld Sumera ikke føler seg bra hun spør sjefen sin om å få gå hjem fra jobb litt tidligere enn vanlig. På vei ut fra senteret treffer hun på Jamal, som tilbyr seg og kjøre henne hjem. På veien spør Jamal om det er greit at han stikker oppom sin egen leilighet for å sjekke noe. Uten at Sumera er klar over det har Jamal klart å smugle dop i en colaflaske  han tilbød henne, og Sumera føler seg etterhvert omtåket og uvel. Hun følger likevel  med Jamal opp i leiligheten, og der blir hun både voldtatt og grovt mishandlet av Jamal.

Da Sumera kommer til seg selv igjen, og det går opp for henne hva som har skjedd er hun  skamfull og føler selvforakt. Å bli utsatt for en slik hendelse er ikke bare traumatisk i seg selv, men kan medføre at familien hennes blir utstøtt fra det pakistanske miljøet i Norge.  Sumera føler derfor at hun må gjøre alt for å skjule hendelsen, noe som også innebærer at hun heller ikke kan gå til politiet.

Den 2 år eldre Charlotte jobber også på Burger King, og bare noen uker tidligere ble hun selv utsatt for den samme grufulle hendelsen av Jamal. Hun legger merke til at Sumera setter seg inn i bilen til Jamal, men rekker dessverre ikke å advare Sumera. Hun kjører derimot etter  bilen til Jamal og rekker heldigvis å hjelpe en sterkt traumatisert  Sumera. Det oppstår nå et varmt vennskap mellom Sumera og Charlotte, og gjennom Sumera blir Charlotte også kjent med hennes to venninner Ambar og Anila.

Jamal er imidlertid ikke bare en brutal voldtektsmann, men er også innblandet i annen kriminalitet, blant annet narkotika. Jamal nøyer seg dermed ikke med voldtekter og overgrep, men har sørget for å få tatt nakenbilder av jentene.  Jamal skylder penger i det kriminelle miljøet, og benytter seg nå av muligheten til å true jentene med å publisere bildene offentlig om de ikke betaler han mange penger.

Da setter jentene seg ned å klekker ut en plan for å sette en stopper både for Jamal og virksomheten hans…..

Mahmona Khan (av pakistansk opprinnelse), født i Norge 16. oktober 1973, er journalist, forfatter og samfunnsdebattant. Skitten snø er hennes debutbok. Den etterfølges av bøkene Fra Oslo til Lahore, og Når du minst venter det som handler om den samme gjengen med jenter. Alle i spenningssjangeren.

Boken er nervepirrende og lettlest. Kahn er modig når hun gir lesere innsikt i det norsk-pakistanske miljøet, og hvilke utfordringer disse ungdommene sliter med. Samtidig skildrer hun miljøet som varmt og omtenksomt, noe vi nordmenn kanskje har noe å lære av.