Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Tims tragedie

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-04-05T09:14:49+02:00
Liker du Stephen Chbosky sin kultbok "Fordelene ved å være veggpryd" eller bøkene til John Green, er det STOR sannsynlighet for at du vil bli begeistret for "Tims tragedie".
LaBan, Elizabeth

Tims tragedie

Cappelen Damm, 2014
9788202422059
barn

"Idet Duncan gikk inn gjennom steinporten til avgangsklassens elevhjem, var det to ting som sto i hodet på ham: Hva slags "skatt" som lå igjen til ham, og tragedieoppgaven. Ok, kanskje tre ting: Han var også engstelig for hvilket rom han kom til å få."

Duncan får ikke rommet han håper på. Tvert imot får han det kjipeste og minste rommet i hele gangen. Tradisjonen på Irving highschool er at forrige års avgangselever legger igjen en gave, en "skatt", til den som skal overta rommet etter dem. Den forrige eleven som bodde på Duncans rom er Tim, en albinogutt som kun gikk det siste halvåret på Irving. Skatten viser seg å være en bunke CD-er, der Tim forteller om alt som hendte ham året før. Kapitlene veksler mellom Duncan og Tim sine fortellerstemmer. Livene deres er bundet sammen ved at de begge forteller fra avgangsåret. Begge er forelsket. Begge skal levere besvarelse på den beryktede tragedieoppgaven til den fantastiske, men strenge engelsklæreren, Mr. Simon, som avslutter hver time med å si: "Gå ut og bring skjønnhet og lys til verden". Og aller viktigst, begge har vært involvert i en grusom hendelse i forrige semester. Det er denne hendelsen som driver spenningen i boka. På CD-ene snakker Tim om alt som leder fram til denne episoden. Duncan vil helst ikke tenke på det som hendte, men han klarer heller ikke la være å lytte videre. Tim har vært en outsider hele livet og håper på et fint siste semester på ny skole. "Fint" er for Tim mer et ønske om ikke å stikke seg ut enn et håp om å bli gode venner med noen.

Før han kommer til skolen møter han Vanessa på flyplassen. På grunn av uvær ender de opp på samme hotellrom. Tim er vant til at folk glor på ham, unnviker ham og er redd for at han er smittsom. Med Vanessa ved sin side er han usikker på om folk ser på ham, som er så hvit, eller på Vanessa, som er så pen. Vanessa er direkte, morsom, full av påfunn og behandler Tim som en vanlig gutt. Tim blir umiddelbart forelsket. Det viser seg at Vanessa også går på Irving, hvor hun er sammen med den mest populære gutten. Tim tenker at Vanessa sannsynligvis kommer til å slutte å like ham idet de trer inn på skolens område, men Vanessa fortsetter å møte Tim i hemmelighet. Personlig syntes jeg ikke slutten levde helt opp til forventningene. Jeg hadde virkelig ventet meg noe mer, men: Vil jeg likevel si at boka er verd å bruke tid på? -Ja! Er det en roman som er lett å lese og fort å glemme? -Nei! Anbefales? -Ja. Absolutt!