Hopp til hovedinnhold
av Vibeke Garrod sist endret 2023-05-22T08:57:38+01:00
Å starte på ungdomsskolen er et nytt kapittel i livet. Det er en spennende tid som mange vil sette ord på, og her presenterer vi et utvalg!

Bare en venn av Selma Ibrahim


Selma Ibrahim er kjent fra NRK som programleder i blant annet Supernytt og MGP junior. Men hun jobber ikke bare foran kamera, hun har også skrevet denne boka som handler mye om tiden hun opplevde på ungdomsskolen. Selma har både vært en som mobbet andre, og en som ble mobbet selv. Så hun har mange erafringer å dele med oss, om både det å være
innenfor og utenfor. For mange er ungdomstiden en periode av livet der det å tilhøre en flokk er særdeles viktig. Dermed kjennes det ekstra vondt hvis man blir stående alene. Det kan også kjennes vondere enn vondest hvis man ikke tør snakke med noen om dette. Kanskje skammer man seg, eller man vil ikke at foreldre skal bli bekymret. Selmas bok gir innblikk i hvordan hun tenkte da hun var yngre, og det kan gi oss kunnskap som kan være nyttig, både for ungdom og foreldre. Boka er skrevet på en lett og forståelig måte, den er også morsom, oppi alt det såre. Og så er den nydelig illustrert av en kjempegod illustratør som heter Esra Røise. En bok alle på ungdomsskolen burde lese. 

 

Helt ærlig av Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas


Selvhjelpsbøker er ikke bare for voksne, de siste årene har det kommet en rekke fagbøker også for unge, om hvordan man skal takle diverse utfordringer. Hvordan henger vi egentlig sammen, vi mennesker? Denne boka er skrevet av en lege og en psykolog, så de bør jo ha peiling på temaer som er viktige. Pluss at forfatterne har fått beskjed av ungdom selv, at de vil ha konkrete råd. Så det er det mange av her. For eksempel: Hvordan håndtere voksne? Hvordan tåle skuffelse? Hva kan man gjøre med baksnakking? Boka er ganske omfattende og har mange sider, men den er fint illustrert, og så kan den leses litt av gangen, det er ingen eksamen til slutt her!
 

 

Ikke vær redd av Anne Gunn Halvorsen


Denne boka har undertittelen “En overlevelsesguide for unge”, og det kan komme godt med for alle som skal gjennom ungdomsskolen. Vi får høre historier fra de unge selv, ærlig og oppriktig. Hva er de redd for? Hva stresser dem? Kanskje det er å stå foran en hel klasse og holde en presentasjon? Eller å ligge våken om kvelden og gruble? Er det helt vanlig å være redd når man er ung? Selv om historiene i boka kommer fra litt eldre ungdom, som gjerne har begynt på videregående, er det mange nyttige refleksjoner her. Vi får også tips fra kjente eksperter som psykolog Hedvig Montgomery (en av Norges klokeste personer, spør du meg) og biolog Dag O. Hessen. Boka er skrevet på en lett og morsom måte, med mange gode eksempler.
 

 

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen


Når vi tilbyr et samletips om bøker som handler om ungdomsskolen, må vi så klart ha med denne grafiske romanen. Den er så bra at den til og med vant Brageprisen i 2016! Det er en delvis selvbiografisk fortelling om Aksel som starter på ungdomsskolen, og det går ikke helt knirkefritt. Det er en helt ny skole, med mange nye folk og mye spydig humor. Aksel har en eldre fetter som han er veldig glad i og ser litt opp til, og da han omkommer i en bilulykke blir Aksel helt knust. Det er ikke lett for en 14-åring å takle en stor sorg, men han er heldig som har en fin familie rundt seg som holder sammen. Det er mye humor i ungdomstiden også, og skildringene av lærere og medelever er universelle og tatt på kornet. Her er det mye å kjenne seg igjen i, både for voksne og unge. Anders N. Kvammen har en tydelig og særegen strek, og han er god på å formidle følelser gjennom tegningene sine. Når ungdomsskolen er over, eller gjerne før, kan du lese hans neste bok
Jobb, som følger Aksel videre på sin dannelsesreise. 


Vi tok en prat med Anders N. Kvammen om hans forhold til ungdomsskolen:

Hvorfor lagde du en tegneserie om ungdomsskolen? 

Jeg lagde Ungdomsskolen etter selv å ha bearbeidet den delen av ungdomstiden i lang tid. For meg var disse årene svært tøffe. I boken skjer det også et dødsfall som faktisk skjedde i virkeligheten i mitt liv. Å bearbeide sorg for en ung person på 13-15 år er utfordrende, og jeg opplevde det som en følelse som jeg gikk og bar på alene. Jeg brukte lang tid på å finne mitt uttrykk og medium, altså tegneserie, og da jeg ble spurt om jeg ville lage en tegneserieroman sa magefølelsen min at det var denne historien jeg ønsket å fortelle.  

Historien og boken lagde jeg i utgangspunktet for min egen del, men det har vist seg at det er utrolig mange som kjenner seg igjen i historien.  
 

Si tre stikkord om livet på ungdomsskolen slik du husker det 

Angst, usikkerhet, langsom 


Har du et godt tips til foreldre, som har en ung hjemme som skal starte på ungdomsskolen?
 

Ta ungdommens reaksjon på alvor. Hvis noen sier de blir ertet eller mobbet, aldri avspis med dem «sånn er det på den tiden, det er sånn det er på ungdomsskolen», etc. Kjenner flere som fikk det bedre av rett og slett bytte skole. Jeg tror i mitt tilfelle at det ville vært bedre for meg og være i et annet miljø. Eller for å snu på det – ville du som voksen fortsatt i en jobb hvor folk behandlet deg dårlig? 

 
Og så vil vi gjerne ha et tips til ungdommen selv!? 

Hvis jeg kunne sagt noe til meg selv på 15 år så ville det vært – det blir bedre! Stol på deg selv og finn din indre ro og drivkraft. Og ikke la deg rive med for å passe inn. De kuleste folka jeg husker på ungdomsskolen var de særeste, de som gikk mot strømmen.