av Camilla Grindheim Larsen sist endret 2021-11-05T09:53:56+01:00
Onsdag 3. november var det Girl Tech Fest i Bergen! Jenter i 4. og 5. klasse fra to bergensskoler ble invitert til en full dag med koding, programmering og oppgaver med teknologi.

 

Blinkende små kuler spinner over gulvet i stor fart. Kulene er programmerbare robotballer kalt Sphero, og jentene på Girl Tech Fest styrer de fra en app på telefonen. Jay Poltakova fra Bergen Offentlige Bibliotek har delt ut Sphero til en gruppe jenter som på denne helt spesielle skoledagen får lære om teknologi gjennom lek og utforsking.  

Sphero er en robotball som programmeres og styres fra en app på telefonen. Foto: Camilla Grindheim Larsen. 

Med Girl Tech Fest vil arrangørene oppmuntre jenter til å bli interessert i teknologi. Leder for ODA-Nettverk i Bergen, Ina Espås har jobbet i IKT-bransjen siden 1990-tallet og hun har selv erfart å være ganske alene som kvinne. Espås vet at det fortsatt er en vei å gå før kvinner er representert på lik linje med menn i teknologiutdanning og ved IKT yrker.  

— De beste løsningene kommer der teamene er sammensatt av kvinner og menn, sier Espås. Og hun understreker hvor viktig det er for unge jenter å ha kvinnelige rollemodeller å se opp til når det kommer til teknologi for å oppmuntre flere jenter til å velge denne yrkesveien. 

— Vi på Girl Tech fest er også så heldige å ha med oss jenter som har valgt IKT på Amalie Skram vgs. denne gangen, noe vi er veldig glade for. De er få, men vi håper at det kan være til inspirasjon for dem å møte oss som jobber i IKT-bedrifter og at de kan få kontakter, forteller Espås.

En fersk undersøkelse fra Kantar viser at det fortsatt er markant flere menn enn kvinner i samtlige stillingstyper innen IT-bedrifter, spesielt innen programmering og IKT-drift, forklarer Espås og viser til tall som ODA-Nettverk har fra Kantar.
— Mange av de få jentene som begynner på realfagsbaserte studier slutter og endrer retning underveis, men vi trenger masse teknologer i framtiden for å greie det grønne skiftet, så behovet blir større enn noen gang, mener Espås.


Veilederne på Girl Tech Fest jobber innen teknologi og er kvinnelige rollemodeller for jentene. Foto: ODA-Nettverk. 

 

Jentefest med roboter og koding 

Under Girl Tech Fest får jenter fra 4. og 5. klasse fra to skoler i Bergen slå seg løs med teknologi. Jentene blir fordelt i grupper og får etter tur prøvd ut Sphero, Scratch, Super:bit, Micro:bit og Bee Bots. Det går i koding, programmering og bygging av roboter. Bergen Offentlige Bibliotek har tatt med Micro:bit som det også går an å låne med seg hjem fra biblioteket. På Girl Tech Fest får jentene bruke Micro:bit til å bygge roboter av melkekartonger.  


Melkekartongrobot laget på Girl Tech Fest med Micro:bit. Foto: Camilla Grindheim Larsen. 

Men hva med guttene da? 

Girl Tech Fest er bare for jenter. Hva er ideen med å skille gutter fra jenter?  

— Inntrykket er at flere gutter allerede snakker en del sammen om teknologi ettersom de gjerne gamer mer enn jenter, sier Espås. Hun mener det foreløpig er riktig å la jentene være alene på Girl Tech Fest slik at de får opparbeidet selvtillit i forhold til programmering og å leke med teknologi. Og for å unngå at guttene tar overhånd.  

 

Under pauseaktivitetene går det i småprat og laging av buttons.  

— så deilig å slippe guttene, kommer det fra en av jentene. Så da har det kanskje noe for seg å la det være en teknologifest kun for jenter, enn så lenge.   

Bergen Offentlige Bibliotek har vært arrangør for Girl Tech Fest i Bergen i flere år, men i fjor ble det avlyst på grunn av pandemien. Derfor var gleden stor da det endelig var mulig å invitere til Girl Tech Fest igjen. I år ble det holdt i Knowit sine lokaler i Nøstegaten ettersom Hovedbiblioteket er under oppussing. 

Les mer om Girl Tech Fest.  

Girl Tech Fest i Bergen er gjennomført som et samarbeid mellom Bergen Offentlige BibliotekODA-Nettverk og Nasjonalt senter for Realfagsrekrutteringog er med støtte fra Knowit, Sparebanken Vest, BouvetKraftlauget, StaccSopra Steria og Capgemini