Vennskap i litteratur og film

30. juli er Den internasjonale vennskapsdagen. Her anbefaler vi et knippe bøker og filmer med vennskap i fokus.

Først publisert: 25. juli 2023.


Vennskap i litteratur


Mi briljante vennine av Elena Ferrante

Mi briljante venninne er en vakker, filmatisk roman om vennskap, tilhørighet, kjærlighet og svik satt i en vibrerende og kakofonisk italiensk by på 50-tallet.  

Elena får en telefon sent på kvelden. Det er Rino, Lilas sønn, som forteller at moren har forsvunnet sammen med alle sine eiendeler. Denne telefonsamtalen sender Elena på en nostalgisk reise tilbake i tid når hun og Lila vokste sammen i et av Napoli sine fattige, men levende kvartaler. Elena og Lila har vært bestevenner lenge, men vennskapet har tidvis vist seg å være smertefult og vanskelig. Likevel har den intelligente og uforutsigbare Lila, satt et helt spesielt spor i Elenas liv. Og nå har hun forsvunnet uten spor.  

Skrevet av Joanna.


Samtaler med venner av Sally Rooney

Sally Rooneys bøker tok verden med storm noen år tilbake, og debutromanen Samtaler med venner står seg som en av de mest spennende bøkene om vennskap satt til vår tid. Frances og Bobbi er bestevenner; tidligere var de kjærester. De skriver poesi og opptrer sammen, og er tettere enn noensinne. Lojalitetene begynner å skrifte når de treffer ekteparet Melissa og Nick, og etter hvert begynner vennskapet å slå sprekker. Sally Rooneys roman er en realistisk og medrivende om kjærlighet og vennskap, klasseforskjeller, komplekse følelser og skiftende relasjoner. Hvis Jane Austen hadde skrevet i dag er det ikke utenkelig at resultatet ville lignet på Samtaler med venner.

Du kan låne Samtaler med venner på norsk eller engelsk.

Samtaler med venner
Conversations with friends

Skrevet av Hanne.


Heaven av Mieko Kawakami

Heaven av japanske Mieko Kawakami er en kompleks roman om å finne sammen i utenforskapet. Den navnløse hovedpersonen blir mobbet på skolen. En dag finner han en lapp i pennalet der det står vi burde være venner. Den er fra Kojima, en jente i klassen. Etter hvert utvikler de et sterkt og komplisert bånd, og til tross for sin unge alder må de navigere komplekse spørsmål sammen. Burde man forbli den man er eller endre seg for å passe inn? Hva betyr det å være et godt menneske?

Heaven viser hva ett enkelt vennskap kan bety, spesielt når det viser seg å bety alt. 

Skrevet av Hanne.


Om mus og menn av John Steinbeck

Dette er historien om de omreisende gårdsarbeiderne Lennie og George. Om vennskapet deres, og drømmen de har om en gang å eie sin egen gård hvor det er DE som bestemmer. 

I mellomtiden tjener de en slant her og der. Lennie, stor og sterk og som et barn, har en forkjærlighet for det som er mykt og bløtt, og det fører ofte til en hurtig retrett. George, liten og smart og lederen for denne loslitte duoen, blir den som alltid må ordne opp. Vennskapet deres er fiksjon - men vi tror på det. Ingen drøm kan være finere enn den som disse karene deler, og vi unner dem gården, og friheten. 

Vi har boken på engelsk og norsk. Den er også filmatisert. 

Skrevet av Ragnhild.


Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Richard Osmans sensasjonelle Torsdagsmordklubben er den første i en serie på fire bøker. Pensjonistene Joyce, Elizabeth, Ron og Ibrahim bor på luksuriøst aldershjem i Kent og møtes hver torsdag for å drikke vin og diskutere mordsaker. Tidligere har de vært sykepleier, fagforeningsleder, psykiater og spion, så når et mord skjer på deres egen dørstokk er det ingen bedre enn dem som kan settes på saken. Men det som gjør Richard Osmans bøker om de lure pensjonistene så hjertevarme er beskrivelsene av vennskapet mellom dem.

Vi har bøkene på norsk og engelsk. Hvis du også faller pladask for detektiv-vennegjengen kan du fortsette lesingen i Mannen som døde to ganger, Kulen som bommet, og til høsten, Den siste djevelen som må dø.

Skrevet av Hanne.Vennskap i film


Frances Ha

Vennskap er ikke alltid lett. Man kan være bestevenner og likevel ikke snakke sammen. Slik blir det for Francis og Sophie i Frances Ha, en film om å være ung og rotløs i storbyen. Filmoteket beskriver filmen som «en herlig muntermelankolsk komedie om vennskap og en nydelig hyllest til New York i svart og hvitt» og det kan vi være enige med.

Strøm den på Filmoteket.


Le Havre

I vår viste vi herlige Le Havre av Aki Kaurismäki på bibliotekets kinotilbud Mandagsfilmen, men hvis du gikk glipp av den kan du heldigvis strømme den på Filmoteket.

Filmen er en fargerik fest som handler om et usannsynlig vennskap mellom en eldre mann og et flyktningbarn i en fransk havneby. Denne varme fortellingen kan anbefales til alle som liker Wes Andersons filmer.

Strøm den på Filmoteket.


Kikis budservice

Studio Ghiblis fantasifulle univers er endelig tilgjengelig på Filmoteket, og Kikis Budservice er en av de luneste filmene fra det japanske animasjonshuset. Kiki er en heks, og når hekser fyller tretten år flytter de hjemmefra for å bli selvstendige. Hun er helt alene i en ny by, og det kan være ensomt. Men gutten Tombo dukker opp overalt, og gir ikke opp forsøkene på å bli venn med henne.

Strøm den på Filmoteket.Booksmart

Amy og Molly har alltid hatt nesen godt plantet i bøker, men dagen før skoleavslutningen innser jentene at de har gått glipp av alle minneverdige øyeblikk ungdomstiden har å by på. De bestemmer seg for å ta igjen fire år med fest på én kveld som resulterer i et kaotisk eventyr. Viktigstav alt må de spørre seg selv: hvordan kan de møte hverdagen uten hverandre?

Strøm den på Filmoteket.

Close

Close er en prisvinnende og rørende film om bestevennene Léo og Remi. De har et vakkert og trygt forhold til hverandre, med mye nærhet og fantasi. Vennskapet er plutselig under press når de begynner på ungdommskolen. Remi vil fortsette som før, mens Léo tøffer seg for å få nye venner, før livet plutselig snur seg fullstendig på hodet.

Strøm den på Filmoteket.