Halloween - vi har skumle leseopplevelser, kino og verksted!
Kom på Halloween-arrangement på biblioteket
Hør vår podkast om skumle bøker
I den aller første episoden av bibliotekets nye barnebokpodkast Barn & bøker gir to av våre barnebibliotekarer sine aller beste lesetips for barn i alle aldersgrupper som vil kose seg med en nifs bok.
Hva er egentlig Halloween?
Det er mørkt, kaldt og den siste kvelden i oktober. Det ringer på døren. Utenfor står en merkelig forsamling utkledt som skjeletter, spøkelser og andre mer udefinerbare, men nifse figurer. De roper "Trick or Treat" og holder fram kurver, tydelig forventningsfulle.
Halloween (Allehelgensaften på norsk) er en virkelig stor fest i Irland, Scotland og USA, og den begynner å få et visst omfang i våre naboland. Her hos oss bør en nok fremdeles tipse nabolaget på forhånd hvis et opptog skal utløse de ønskede gaver i kurven. Det er for øvrig ikke rart at Halloween fenger siden den inneholder de fleste ingredienser barn i alle aldre liker - utkledning, grøss og gru, festivitas og god mat, det vil si snop for de yngste. Med alle de amerikanske seriene som vises på norsk fjernsyn, vil mange etter hvert få kjennskap til amerikanske fester og ta opp de som apellerer mest.
Som de aller fleste tradisjonelle fester har Halloween sitt utspring i hedenske ritualer. Halloween stammer fra kelternes nyttårsfest som ble feiret for å lette overgangen til dødsriket for de avdøde i året som gikk. De dødes ånder var ikke til å spøke med, og bålbrenning, ville danser og gaver ble praktisert for å blidgjøre dem. Dermed var spøkelseselementet på plass. England fikk sin egen variant da katolikken Guy Fawkes forsøkte å sprenge det protestantiske parlamentet i luften den 5. november 1605. Han mislyktes og er siden blitt brent på bålet hvert eneste år. Gamle klær stoppes med aviser og strå og bæres rundt eller settes øverst på bålet før den går opp i flammer.
Kirken i oldtiden var ikke spesielt begeistret for den hedenske feiringen som var så tydelig forbundet med hekser og demoner, men innså nok at den beste strategien var å la folk beholde festene sine, men fylle dem med kristent innhold. Allehelgensaften, Allehelgensdag og Alle sjelers dag ble samlet til en kristen høytidshelg som fanget opp både religiøse og mer folkelige elementer. Halloween innleder helgen med stor festivitas, mens de påfølgende to dager har et tydeligere religiøst innhold. Feiringen er forskjellig fra land til land, og den varierer også innen samme område etter hvilken livsfase man befinner seg i. For de minste er det viktigste at de får lov til å være lenge oppe, at de kan gå gatelangs etter at det er mørkt og ikke minst at de kan ringe på dørene i nabolaget og "true" seg til snop. For i ropet "Trick or Treat" ligger truselen om at hvis ikke huseieren gir gaver, kan fryktelige ting komme til å skje. For de voksne er festelementet viktigst, og enkelte grupper som Wicca-bevegelsen i USA, har gjort Halloween til sin spesielle fest.
I Irland hulet de ut turnips og satte lys inni. Etter utvandringen til USA ble skikken overført til gresskar, som var bedre egnet, og som er blitt et symbol for Halloween. Gresskaret lyser og varmer i overgangen fra høst til vinter, men det skremmer også , og denne dobbeltheten er typisk for mange av symbolene som brukes i forbindelse med Halloween.
Å gå rundt og be om "Treat" er noen steder i USA regnet for tigging og ikke sosialt korrekt, mens "Tricks", pekene, aksepteres som ungdommers måte å opponere mot de voksne denne ene kvelden i året. Pekene skal gå ut på å lure og skaffe noen uleilighet, men aldri å ødelegge noe. Grensene for hva som er lov er strenge og kan ikke overskrides uten reaksjoner fra samfunnet rundt. Hva som er akseptert og vanlig varierer fra sted til sted.
Halloween ble brakt til USA først og fremst av irene. Festen har virkelig dimensjoner og enkelte steder "pyntes" både hus og hager med skjeletter og edderkoppspinn - jo nifsere jo bedre. I Atlanta Zoo kan de som har lyst få komme inn i flaggermusrommet på Halloween for virkelig å føle uhyggen på kroppen. Leken med det okkulte, det skumle og litt farlige har alltid hatt en viss tiltrekning på mennesket, og i vår gjennomregulerte og i hvert fall tilsynelatende trygge hverdag ser det ut til at denne tilbøyligheten blomstrer. Kanskje det er kontrasten vi trenger - når alle basale behov er trygget, så kan vi nyte litt konstruert uhygge.
(Tekst av Elin Huseby)