Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Påskekrim for barn

Det særnorske fenomenet påskekrim er ikke bare for de voksne! Barnebibliotekarene anbefaler spennende litteratur og detektivfortellinger for de mellom 3 og 12 år, perfekt til å pakke i sekken mellom appelsinene og sjokoladen.

Skribenter: 

Lene Olszeth, Margrethe Rasmussen, Anne Wang-Andersen, Trine Dale, Pia Møller Johansen, Ingrid Ytre-Arna, Maria Lüpke Hopland, Bjørn Karin Lunde

 

for

3 - 6 år | 6 - 7 år | 6 - 9 år9 - 12 år

 

 år-

Mysteriene i Kråkeslottet barnehage (serie) av Lars Mæhle (2017-) 

    

I Kråkeslottet barnehage skjer det mye rart. Her blir briller, pølser og boller borte, og noen har gått med utesko inne rett etter gulvet har blitt vasket. Dette er hverdagsmysterier som er gjenkjennelige, samtidig som de er alvorlige nok for barnehagebarn. Heldigvis klarer Leon og Live alltid å løse gåtene. Bøkene er sjarmerende, og med en lun humor som kan gi høy humrefaktor for høytleseren. (LO) 

 

Det var ikke en busk av Eli Hovdenak (2018)

Den mørke skogen er full av mystiske nattelyder. Da er det godt å ha med seg en stor venn med sterk hodelykt på turen. Men hvem lager de skumle lydene, og hva vil de? De stemningsfulle bildene leker med lys og mørke, vi ser noe, den vesle anda som fører ordet, ser noe annet. I denne boka er det ikke kriminalgåter, men gåtefulle lyder barn og voksne kan løse sammen. Når løsningen kommer til slutt har den en fin tvist: Mens noen er redd for mørket, er andre redde for lyset! (MR)

 

 

____________________________________

 

 år- 

 

Løveungeserien er for de som holder på å lære å lese, med kun én setning på hver side. Her er to krimbøker om den unge detektiven Ole.

 

Skumle meloner av Jan Chr. Næss (2018)

 

Ole er ute og går da han treffer frukthandler Plomme utenfor butikken hans. Herr Plomme lar Ole smake på en stor bit vannmelon. Nam, nam, så deilig, sier Ole. Ja, de er virkelig gode, sier frukthandleren. Men han synes det er rart at ingen kunder vil handle hos ham i dag. Faktisk virker det som folk er litt redde av seg. Alle haster bort fra butikken. Det er helt uvanlig og ganske mystisk. Hva er det som skjer? Så klart detektiv Ole tar saken! (AWA)

 

Fløtemysteriet av Jan Chr. Næss (2018)

 

Gode detektiver har forstørrelsesglass og et kjapt hode når de etterforsker saker. Ole har begge deler og han elsker å løse mysterier. En dag han kommer på besøk til bestemor er fløten hun kjøpte dagen før på mystisk vis er borte. Ole tar saken. Men klarer han å løse fløtemysteriet når bestemor i mellomtiden har vasket bort alle sporene? En oppmerksom leser kan klare å løse saken før det avsløres i teksten. (AWA)

 

____________________________________

 år -

 

Tre biler og en død katt av Gry Moursund (2016)

Hampus er verdens fineste katt, det synes i alle fall jenta i Tre biler og en død katt. En dag da hun kommer hjem fra skolen, er ikke Hampus der og venter på henne, slik som han pleier. Han har blitt påkjørt på av en bil. Men det er jo bare tre biler på den lille øya! Kan det være butikkmannen, Karsten Oppihaugen, eller taxisjåføren Laila som har kjørt på stakkars Hampus? Jenta, lillebror Lasse, Ole-Morten og Tone B bestemmer seg for å finne ut hva som har skjedd. Dette er et vemodig, vakkert og bygdenostalgisk 70-talsmysterium fra en sommer denne gjengen sent vil glemme. De vil i alle fall aldri glemme Hampus (TD).

 

Papirflybjørnen  av Oliver Jeffers (2010)

Det var en gang langt ute i skogen  … da ingenting var helt som det burde vært. Både uglen, beveren, grisen og de andre dyrene har lagt merke til at greiner og store trekubber forsvinner fra skogen på en merkelig måte. De er enige om at noen stjeler. Etter først å ha beskyldt hverandre for trestjelingen og deretter funnet ut at alle har solide alibi, setter de i gang en full rettslig etterforskning. Roller som etterforsker, dommer og aktor blir fordelt, og saken begynner å rulle. Snart har de en mistenkt, og arrestasjon, avhør og rettssak står for tur.

 

Det er en morsom vri på det meste i Oliver Jeeffers’ bildebøker. Mye av humoren ligger i at ting dobbeltkommuniseres når tekst og bilder utfyller eller helst motsier hverandre. (AWA)

 

Hilde tar saken 1: Hundehelten av Hilde Lysak (2019)

Hilde Lysiak er ni år gammel og allerede en ordentlig journalist - med sin helt egen lokalavis: Orange street-avisa. Den startet hun opp da hun var bare 7 år gammel. Med litt hjelp fra pappa Matthew, som også er journalist, har hun laget bokserien Hilde tar saken. De to første bøkene i serien er Hundehelten og Bjørn på rømmen!

 

Hundehelten starter med at noen brutt seg inn i et hus i Orange Street, gata der Hilde bor. Som den nysgjerrige journalisten hun er, hiver Hilde seg rundt for å etterforske saken. For hvert sted hun undersøker og hver nabo hun snakker med, dukker nye - nokså søte - spor opp. Søsteren Izzy blir etter hvert med for å hjelpe henne med å fotografere det de finner av spor. Underveis stiller Hilde spørsmålene “hvem?”, “hva?”, “når?”, “hvor?”, “hvorfor?” og “hvordan?” og noterer funnene sine, slik en ekte journalist gjør. Men det viktigste spørsmålet er: “vil hun klare å løse mysteriet før deadline?”


Hilde tar saken: Hundehelten er en lettlest krimbok som tar deg med inn i en journalists verden og tenkemåter. Etter å ha lest boka kan du løse oppgaver knyttet til fortellingen. Du får også tips om hvordan du selv kan skrive historier til lokalavisa, og hva du bør tenke på hvis du har en drøm om å bli journalist. (PMJ)

 

Purriot og skimysteriet av Bjørn F. Rørvik (2015)

Hvordan skal Gunnar Granbarbråten bli skikonge i VM, hvis han ikke har et eneste par ski å gå med? Alle skiene hans, tolv par, er blitt stjålet fra den låste smørebussen midt under ski-VM i Hurlumskogen! Mesterdetektiven Purriot blir tilkalt og går i gang med omfattende etterforskning, trass i all den kalde snøen. Hva med den eneste som har nøkkel til smørebussen, skismøreren Oddvar Blå? Skjuler svenskene noe på verandaen? Og hva med russerne Agurkurorov og Pjoltaranin? Skisporene er mange… Vil Purriot oppklare mysteriet tidsnok til femtenkilometeren? (IY-A)

 

Operasjon Svartskog av Jørn Lier Horst (2019)

Den 19. boken i den enormt populære serien om Detektivbyrå nr. 2 kom nylig ut. I Operasjon Svartskog må Tiril og Oliver løse hele tre mysterier. Det hele starter med noe bestefaren til Oliver har fortalt; ingen fugler synger i Svartskog. De to detektivene drar ut i skogen for å finne ut hvorfor, men snubler raskt over et nytt mysterium. Hvorfor dør plutselig trærne i Svartskog midt på sommeren? De unge detektivene følger sporene de finner i skogen, og ledes til det store hotellet som er under oppføring i skogens utkant. Kan hotellet eller noen som hører til der ha noe å gjøre med det som skjer i skogen?


Operasjon Svartskog er akkurat like spennende som de andre bøkene i serien, uten å være skummel. Boken anbefales til alle små detektiver. (MLH)

 

Biblioteket har også et Detektivbyrå nr. 2-spill og en Detektivhåndbok for spirende detektiver.

Vi har også resten av detektivbyrå nr. 2 - serien. 

____________________________________

 

-  år -

Midt i en rose av Martin Widmark og Ola Skogäng (2018)

 

Det er tidlig på 1900-tallet, og det er vinter i Stockholms gater. 12 år gamle Stefan og faren er i sjokk etter at moren har tatt livet av seg. Det er vanskelig å snakke sammen om det tragiske som har skjedd, og Stefan får en stadig sterkere følelse av at det er noe som ikke stemmer.

 

Før Stefan aner ordet av det, har han blitt detektiven som alene gransker de mistenkelige forholdene rundt dødsfallet. Dette er en klassisk krimgåte, med ledetråder og spor som fører Stefan stadig nærmere et svar. Det er ikke ufarlig å fordype seg i mysteriet, for Stefan oppdager fort at han blir forfulgt av noen som ikke ønsker at han skal finne ut av sannheten.

 

Martin Widmark, forfatteren bak de populære bøkene om LassaMajas detektivbyrå, har skrevet en tidløs og fengslende krimfortelling, denne gangen for litt eldre barn. Boken er gjennomillustrert, og illustratør Ola Skogäng har skapt et tidsriktig univers. Resultatet er en dramatisk, vakker og lettlest spenningsfortelling.(TD)

 

Et høyst upassende mord av Robin Stevens (2018)

Året er 1934 i England, og Hazel Wood har skrevet beretningen om mordet på frøken Bell. Hazel og venninnen Daisy Wells går på Deepdean skole for piker. En dag finner Hazel frøken Bell liggende død i gymsalen. Hun tror det har skjedd en ulykke og løper for å skaffe hjelp, men når de kommer tilbake er lærerinnen sporløst forsvunnet. Noen har fjernet liket, men hvem? Heldigvis har de to venninnene akkurat startet detektivbyrået Wells og Wong, for plutselig har de et ekte mord å oppklare.


Dette er krim i ekte Agatha Christie-stil. Boken har et rikt persongalleri bestående av elever og ansatte ved skolen. Noen ved skolen må stå bak den grusomme forbrytelsen. Selv sammenligner de seg med Sherlock Holmes og John H. Watson. Vennskapet deres er ikke uten intriger, men saken tar de på fullt alvor. Dette er sjarmerende og spennende krim satt i et konservativt miljø, med britisk humor og en god porsjon forviklinger. Den andre boken om Detektivbyrået Wells og Wong, Arsenikken er servert, har akkurat kommet.  (TD)

 

Zombiefeber av Kristina Ohlsson (2017)

Det er varmt, det er sommer,  det er veps over alt og noe forferdelig er i ferd med å skje. I bygda Eldsala i Sverige blir folk syke. Ei natt, banker det på en fremmed med to store kofferter på pensjonatet til farfar og Herbert. Herbert og vennen Sally prøver å finne ut mer om denne mystiske mannen og alt det rare og ekle som skjer.

“Det verste som kan skje, er at zombiene blir for mange. At det ikke blir nok blod.”

De har et “hemmeligrom” i ei vindmølle, noko som skal vise seg viktig når Zombiefeberen raser, og stadig flere blir smitta. Dette er det første av tre Herbert og Sally-mysterium. (BKL)

 

Skuddet.  En Tinius thriller av Stein Morten Lier (2014)

“Sherlock er sjefen, Tinius. Se og lær. … Det er sånn detektiver jobber” erter Sander. Det er fredag Netflix og taco, og mamma er på jobb. Tinius låner mamma sitt tjenestevåpen. Han og Sander prøver å sikte på et tre, og  tror de bomma. Da de kommer ut fra skogen hører de en sirene. De blir redde, men puster lettet ut, det var bare en sykebil. Dagen etter finner politiet en død mann i skogen. Kan tjuvlånet gi mamma problemer? Dette er tredje bok i serien. (BKL)

 

Motorsykkelmysteriet - en Stian og Stine krim av Magnhild Bruheim (2014)

Stesøskna Stian og Stine er 12 år og likar begge å løyse mysterium, ellers er dei ganske ulike. Ein dag dei er åleine heime ser dei ein skugge i hagen og går ut for å sjekke. Døra smekkar i lås etter dei, og dei kjem seg ikkje inn igjen. Ein motorsykkel køyrer ned ein gut i nabolaget og stikk av. Kan det ha noko med kjærasten til storesøstera til Stian og gjere? Det er ein romleir i nærleiken. Det skjer fleire mystiske ting, og dei bestemmer seg for å finne ut meir. Stian og Stine blir til stor hjelp for politiet. Dette er den fyrste av tre bøker. (BKL)