Hopp til hovedinnhold
av Lene Olszeth sist endret 2023-03-24T11:32:31+02:00
Boktips for barn som ønsker seg hund eller katt.

VELG HVA DU VIL HA: A) En liten hund - B) En liten katt

 

        

Jeg vil ha en liten hund

Nå er det ikke så lenge igjen til jul. Da jeg var liten var det en ting som alltid stod øverst på ønskelisten med store bokstaver: HUND. Mitt høyeste ønske var en liten, lodden venn med logrende hale, våt snute og søte øyne. Jeg måtte vente helt til jeg var voksen og kunne bestemme selv med å få meg hund, men heldigvis fantes det alltid masse hundebøker som kunne leses og drømmes bort i!

Hvis du også vil lese bøker om hunder, så har jeg samlet noen til deg her. Her er faktabøker om hvordan man tar vare på en hund og hva man må tenke på før man får en hund. Her er fortellinger med barn som er ansvarlige og heldige nok til å få sin helt egen hund. Du vil også finne bøker om alt som kan gå galt hvis man prøver å holde en hund hemmelig for mamma, eller hvis man ikke lærer valpen sin hvordan den skal oppføre seg. Så har alle bøkene mange fine bilder av forskjellige hunderaser, og i noen av bøkene snakker folk om hvilken hund de velger, og hvorfor.

Ellen ønsker seg hund - Catarina Kruusval [bildebok]

Ellen er helt sikker på at hun liker ALLE hunder. Hun ser for seg hvordan det hadde vært å ha en hund som er altfor sterk, eller som ikke har lyst til å gå tur, eller som snorker, eller som er altfor spretten og bjeffete. Ellen får ingen av de hundene hun ser for seg, men kanskje pappa kan ha en lur hemmelighet et lite ærend unna?

Mormor og de åtte ungene får hund - Anne-Cath. Vestly [bildebok]

I denne boken finner mor og far og de åtte ungene en hund i skogen. Den følger dem helt hjem, og alle åtte ungene håper at ingen savner en liten sort og brun hund med korte ben. Hunden hadde en eier, men hun gjorde noe ingen hundeeiere bør gjøre: hun slapp han løs i skogen og tenkte han ville klare seg selv. Heldigvis for alle kan de åtte ungene ha hunden i stedet!

 

Vi vil ha hund! - Ragnfrid Trohaug [leseløve, 7+]

Det sier tvillingene Ole og Jenny, men uansett hva de lover så sier mamma: “kommer ikke på tale”. Pappa er ikke noe bedre, for han fikk hund når han var liten, og den måtte farfar gå tur med. Tvillingene lager en plan: de vil tyvlåne en hund, men så går ikke alt etter planen...

 

        

Valpeskole - Elfrid Johaug [leseløve, 7+]

I denne boken kan du lese om hva som skjer hvis hunder ikke får beskjed om hvordan de skal oppføre seg. Bjørnar har en valp som heter Hjalmar, som tygger i stykker sitt tredje halsbånd på en uke. Mamma har fått nok, og Hjalmar må på valpeskole. Men kanskje Hjalmar er flink til noe helt uventet?

 

Bestefar og jeg sparer til hund - Hilde Hagerup [6-8]

Kan man spare til en hund uten at mamma får vite om det, hvis man får hjelp av en bestefar som er helt klin kokos? Det er veldig dyrt med hund, og kanskje har mamma også andre grunner til at hundeelskeren Pelle ikke har fått en hund før. Du må nesten bare lese og se om det blir hund til slutt, eller om alle bare ender opp med en tur til sykehuset.

 

Jeg er: Agnes. Ønsker: hund - Thomas Halling [9-12]

Kanskje vil du kjenne deg igjen i Agnes, som har lengtet etter en hund helt siden hun var syv år. Mamma og pappa har en idé på Agnes sin ellevte bursdag: hvis hun klarer gå tur med en hundelenke tre ganger om dagen i to uker, så blir det hund! Men skal de få seg dobbermann (som pappa vil ha), eller papillion (som Agnes ønsker seg)? Og hvorfor er jentene i klassen plutselig så ekle mot Agnes?

 

 

H for hundevalp - Reetta Niemelä [5-10]

Denne boken er en blanding av en fortelling og en faktabok, hvor Mina og Mikkel forteller vennene sine hvordan de skal leke med, og trene valpen de har fått. Boken har fine tegninger, og det står hva en valp trenger, hvordan man bader en valp, og hva slags mat valpen kan spise (og mye mer!).

 

Alt du trenger å vite om hunder og valper - Per Myhra [5-10]

Dette er faktaboken for deg som liker hunder. Her får du vite hva slags oppgaver en hund kan ha, lese om hundens fantastiske nese, lære om hvor forskjellige hunder kan være og hva slags utstyr en ny hund trenger. Du kan også lese om alt som er viktig å tenke på før man får seg en hund, og om hvordan du kan stelle og trene den.


Jeg vil ha en liten katt

I verden finnes det både mennesker som liker hund, og mennesker som liker katt. Derfor virket det litt urettferdig å bare lage en liste med hundebøker. For noen ønsker seg kanskje aller mest en katt, en liten myk snikende venn, som kan male og har store, søte øyne. Det er like mye ansvar å skaffe seg en katt som en hund, men mange synes det er ganske greit at de slipper å gå tur med en katt.

Her har du bøker med barn som får katter, eller som får passe en katt, og noen faktabøker om katter og kattunger (det var ikke like mange bøker med barn som fikk katter, så noen av disse er også bare fine bøker om katter).

 

        

Karsten får en katt - Tor Åge Bringsværd [bildebok]

Denne boken er både en fin fortelling og en nyttig forklaring på hva en kattunge trenger. Når mamma overrasker Karsten og pappa med en kattunge, må de kjøpe en del ting og finne fakta om hva katter spiser og hvordan de skal stelles. Så kan du se hvordan det går med stuen når kattungen må være hjemme helt alene.

 

Buster - Lars Saabye Christensen [bildebok]

Katten Buster er fortelleren i denne boken, og vi får se hva katten gjør på kvelden etter at familien har lagt seg. Det blir listing, maling og vokting, og litt skryt om lydløshet og poter fulle av klør. Så får vi også råd fra Buster; at menneskene burde gå litt saktere, og male litt mer og mase mye mindre.

 

Alle så en katt - Brendan Wenzel [bildebok]

Katten vandrer gjennom verden med værhår, ører og poter, og blir sett av mennesker og dyr. Men selv om katten alltid er den samme, ser ingen helt den samme katten, for ingen ser verden helt lik.

 

    

 

Maja og kattungene - Margreta Nordquist [ekstra lett å lese, blokkbokstaver, 6+]

Katten til Maja skal få kattunger! Maja hjelper Storepus med å passe ungene, som trenger leker og mat. Men så blir den ene kattungen borte! Lasse, Pelle, Ella og Bella hjelper til med letingen.

 

Stian passer katt - Jørn Jensen [min første leseløve, blokkbokstaver, 6+]

Stian får passe katten til Kim, som er på ferie i en uke. Katten heter Mille og er veldig søt. Men plutselig begynner pappa å nyse! Stian har forskjellige planer for hvordan Mille kan få bli. Kanskje et bad eller en plastpose vil hjelpe, eller kanskje må pappa flytte ut på verandaen?

 

    

Min første kattebok - Ingrid Andersson [5-12]

Dette er en veldig fin bok hvis du skal lære å ta vare på en katt. Her får du vite hvordan katten lever og oppfører seg, hva du trenger av utstyr, og litt om forskjellige typer katter. Det står også noe om hva du må tenke på før du får deg en katt.

 

Jeg har fått kattunge - Kim Dennis-Bryan [5-10]

Her er en lettlest faktabok for deg som enten skal få kattunge, eller som har lyst på det. Først står det mye om hva du må tenke på før du får katt, så litt om hvordan du finner og velger en kattunge. Boken har også fakta om utstyr, helse, stell, språk og oppdragelse.