Hopp til hovedinnhold

Video: Om klasse, kunst og kapital med Marhaug og Johansson

Digital samtale torsdag 7. mai 2020.

Hvordan skrives det om klassebakgrunn og klassemarkører i norsk samtidslitteratur? Er det for mange middelklasseromaner om leger og journalister med trøblete samliv og dyr rødvin i skapet? Er det noen stemmer som savnes i det litterære debatten?

Sofie Marhaug er stipendiat i litteraturvitenskap og gruppeleder for Rødt i Bergen. Hun snakker med Jens M. Johansson.


Jens M. Johansson er født i Stockholm i 1971, men vokste opp i Oslo. Han har utdannelse fra Norges Journalisthøgskole, i tillegg til å ha studert litteraturvitenskap og idéhistorie på Universitetet i Oslo. I Klassekampen og i Dagens Næringsliv har han jobbet som gravejournalist, musikkritiker og humorist. Arbeidet har gitt ham en rekke priser, som Arne Hestenes' journalistpris (2000) og Den store journalistprisen (2005). 

Johansson debuterte i 2002 med novellesamlingen Bisettelsen har funnet sted, der novellene kretset rundt en manns plutselige dødsfall på en kinarestaurant. To år senere kom han med den rare, vakre og ambisiøse romanen Trøst. Romanen ga Johansson Tidenprisen og ble kalt ekstraordinær, fantastisk og feministisk da den kom ut i Sverige. En liten bok om lengsel (2007) høstet takketaler fra landets litteraturkritikere, og den kritikerroste Den andre etablerte Johansson som en av samtidens mest elegante og viktige penneførere i Litteratur-Norge. Siden har han fulgt opp med de kritikerroste romanene Bryllup og begravelser (2013), Et godt liv (2016) og Lavterskeltilbud (2019). For sistnevnte ble han nominert til P2-lytternes romanpris.

Johansson er oversatt til flere språk.