Jakten på sannheten
Hvilke demokratiske utfordringer får vi om barn og unge tar valg basert på feil informasjon?

Interaktiv utstilling
Tenk.faktisk.no i samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek, har utviklet en interaktiv utstilling med utgangspunkt i et informasjonssamfunn preget av algoritmer, sosiale medier og kommersielle aktører.
Ungdom må i dag orientere seg i et utall avsendere med et mangfold av agendaer, med mål om å påvirke de unges meninger, holdninger og handlinger. Informasjonsstrømmen de utsettes for påvirker alt fra hva de spiser til hva de stemmer ved høstens valg.
Utstillingen er åpen fra 24. august til 12. september
Utstillingen passer for elever fra 15-20 år, og er tilgjengelig for klassebesøk fra 24. august 2023.
Tidspunkt for klassebesøk vil være klokken 10.00-11:30 og 12.00-13:30.
Gå til påmelding i dette skjemaet
Om Jakten på sannheten
Gjennom et samarbeid med sterke kunnskapsaktører ønsker Bergen Offentlige Bibliotek å utvikle en interaktiv læringsopplevelse/utstilling der ungdommer kan erfare hvordan informasjonslandskapet virker gjennom algoritmer, apper, influensere og ikke minst politiske aktører med egen agenda.
Vi møter informasjon gjennom stadig nye kanaler. Svært mye får vi fra en skjerm, og den samlede tiden vi bruker på skjerm kan fort bli mye. Informasjonen vi mottar, påvirker oss på ulike måter. Det kan være alt fra hvilke merker vi kjøper til større valg.
Stadig mer av informasjonen vi får kommer gjennom visuelle kanaler. Hvordan kan vi bli bedre til å utnytte tiden vi bruker på skjerm slik at vi tar de valgene som er best for oss? Kunstig intelligens er i rask utvikling. Hvordan forandrer det måten vi leser verden på?
Utstillingen
Utstillingen skal være digital og interaktiv, og opptre gjennom skjermer på Hovedbiblioteket i Bergen. Den skal utformes som en visuell læringsopplevelse med blant annet videoer og grensesnitt som målgruppen kjenner seg igjen i.
Les også mer om utstillingen på Tenk sine nettsider.
Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.
Informasjonen vi mottar, påvirker oss på ulike måter Jakten på sannheten

Kunstverk laget i samarbeid med kunstig intelligens
I forbindelse med den interaktive utstillingen Jakten på sannheten, kan publikum også få med seg kunstverket The chimera process: Ultra large AI artworks som er laget i samarbeid med kunstig intelligens. Kunstverket befinner seg innerst i rommet bak amfiet på UROM.

Kunstnernes uttalelse
The chimera process: Ultra large AI artworks er en del av en serie digitale kunstverk og visuelle fortellinger som utforsker hvordan KI kan brukes til å skape nye former for kunst og skrift. Prosessen kalles Ultra Large Digital Narrative Images eller ULDNI. Det er fire kunstverk i denne utstillingen, to animerte verdener, en kreativ prosessvideo og et tilhørende lydkunstverk. Disse animerte verkene skaper komplekse og sammenvevde verdener, med organiske skapninger og fantastiske maskiner.
Kunstnerne, Dr. Jason Nelson og Dr. Alinta Krauth (The Center for Digital Narrative and EphemerLab), har utviklet nye kreative prosesser som delvis utnytter de forutseende og maleriske mulighetene til nye KI-teknologier. Kunstnernes prosess beveger seg langt utover de enkle "spør og generer"-metodene som brukes av de fleste KI-kunstmotorer i dag. I stedet bygges Nelson og Krauths visuelle opplevelser fra hundrevis av individuelle bildefragmenter og komponenter, som sys sammen til visuelle og narrative konsepter. For å lage lydverket har kunstnerne tatt i bruk KI som har høstet tekst som er transformert til lyd.
Arbeidet deres søker å stille spørsmål som:
Hvordan forholder kunstnere og forfattere seg til det raske inntoget av KI-systemer? Hvordan kan de inkludere KI-medforfatterskap i arbeidet sitt på måter som kan være fordelaktige, snarere enn skadelige for kreativiteten? Hvor går grensen mellom skaper og verktøy?
Akkurat som forfattere og kunstnere alltid har jobbet innenfor språk og mediers begrensning, er KI blitt enda et digitalt verktøy i verktøykassa. The chimera process: Ultra large AI artworks viser hvordan samskaping mellom menneske og KI, kan være en verktøykasse med digital programvare som vi bruker til å forestille oss og skape narrative og visuelle verdener, historier, animasjoner og dikt.
Kunstnernes biografier
Jason Nelson
Jason Nelson er fra mange steder: Oklahoma, Queensland, Australia og Bergen, Norge. Han er en skaper av merksnodige digitale dikt og fiksjoner, bygger kunstspill og alle slags digitale kunstuttrykk. Han er førsteamanuensis i digital kunst og skriving ved Universitetet i Bergen, PI i Center of Digital Narrative og adjunkt ved Griffith University Queensland College of Art. Bortsett fra å lokke studenter til å bryte, leke med og utfordre alle slags teknologier, kan han vise til en mangfoldig visningsaktivitet i en rekke tidsskrift og i gallerier over hele verden. Steder som FILE, ACM, LEA, ISEA, SIGGRAPH, ELO og dusinvis av andre akronymer. Det er priser å nevne; Paris Biennale Media Poetry Prize, organisasjonsstyreverv han besitter (Australia Council Literature Board og Electronic Literature Organization), og stipendier han fått (Fulbright Fellowship ved Universitetet i Bergen, Moore Fellowship ved National University of Ireland), og en rekke andre utmerkelser (Webby Award, Digital Writing Prize).
Alinta Krauth
Alinta Krauth er mediekunstner og digital skribent, og medgründer av EphemerLab Interaction Design-huset. Hennes virke inkluderer digital litteratur, interaktiv kunst og spill, interaktiv lyd og digitalt tilkoblede rom for barn. Nylig har hun interessert seg for hvordan teknologier kan gi gode sanseopplevelser for marginaliserte grupper i samfunnet. Hennes prisbelønte arbeid har blitt stilt ut og publisert over hele verden, blant annet på storskjermer på Times Square New York, revitalisert bibliotek- og museumsrom over hele Skandinavia og Tyskland, og i gallerier og festivaler over deler av Australia - som White Night Melbourne, Home of the Arts Australia, og GentleMonster Sør-Korea.