Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Høsttips fra våre samlinger

1. september er det markering av Nasjonal bibliotekdag i Norge. I den anledning vil vi på Bergen Offentlig Bibliotek gi dere noen tips fra flere av bibliotekets samlinger som kan benyttes utover høsten. Husk at flere av bøkene også finnes som e-bok i Bookbites.

Først publisert:
01.09.2020.

Skribenter:
Silje Solsvik, Elisabeth Skråmestø Wyller, Helene Sahlsten Madsen, Janette Karin Kolbrek, Anne Marie Morvik og therese Segadal Fluge.

Tips for barn

 

I byen av Germano Zullo

Lulu og mammaen er stadig ute og reiser, og nå er det byen som står for tur. Den vrimler av detaljer, og de to er på stasjonen, på torget, i parker, og på flyplassen. I hvert byrom utspiller det seg små eventyr. Supermann må redde et dinosaurskjelett som holder på å kollapse, den reisende musen er på ferd videre, og det veldig forelskede paret venter sitt første barn. Billedbok for førskolebarn.

Omtalen er utarbeidet av BS.


 

Paisommer av Ragnar Aalbu 

Når muldvarpen går forbi et bakerivindu blir han utsatt for en uimotståelig fristelse. Fra vinduet siger det en helt utrolig god lukt, og han blir plutselig veldig, veldig fysen. Det er en varm eplepai som står til avkjøling i vinduet, og muldvarpen klarer ikke dy seg, han rapper den. Men det impulsive tyveriet gir ham fort dårlig samvittighet, og nå befinner han seg i et stort dilemma han må finne ut av før paien blir kald. Billedbok for førskolebarn.

Omtalen er utarbeidet av BS.


 

Den lille marerittbutikken og kilekrisa av Magdalena Hai  

Ni år gamle Nina går inn i den lille mareritt-butikken i håp om å få seg jobb. Der blir hun møtt av et merkelig syn, butikkinnehaveren ruller rundt på gulvet i ukontrollerbar latter, som om han blir kilt av en usynlig hånd. Nina får hjelp av et spøkelse ved navn Paddy, og sammen begynner de å lete etter et pulver som kan u-kile innehaveren, men det er ikke lett når innehaverens kjæledyrblekksprut planlegger verdensherredømme og skaper trøbbel med rulleskøyter på alle tentaklene sine. Dette er en fortelling med mye humor, grøss og fantasi. Fortelling for småskoletrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS.


 

Kim Friele av Ida Hegazi Høyer 

Kim Friele er en tøff bergensdame som nå har fått sin egen biografi i bildebokformat. Kim var veldig ung da hun forelsket seg i bestevenninnen sin. Senere oppdaget hun at ingen rundt henne levde i forhold med noen av samme kjønn. Selv når hun satte seg på en benk i byen for å se om hun kunne se noen, så oppdaget hun ikke et eneste kjærestepar der begge hadde samme kjønn. Kim dro fra Bergen til Oslo og ble aktivist for å endre synet på homofilt samliv. 

Se flere bøker i serien Min første biografi her.

Anbefalt av Elisabeth Skråmestø Wyller.


 

Jorda – sånn fungerer den av Rachel Ignotofsky  

Jorda vår er et virvar av alle mulige slags levende vesener. I denne boka får man forklart hvordan det hele henger sammen med en illustrert tur rundt i verdens økosystemer og beboere. Naturens sykluser og økologi henger tett sammen, fra jaguaren på jakt i Amazonas til syklisten i Oslo. For å lære hvordan man best kan beskytte og ta vare på planeten vår, må man først lære hvordan den egentlig fungerer. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Dragon ball av Akira Toriyama  

Manga-tegneserien Dragon Ball handler om Son-Goku, en gutt med apehale, liten av vekst, men som er utrolig sterk. Ved fullmåne forvandles han til en "vargorilla". Hans venner og kampfeller er storbyjenta Bulma som er flink til å spore opp dragekuler, den lille grisen Oolong som kan forvandle seg til forskjellige skikkelser, men bare i fem minutter av gangen, Kame-Sennin som lærer Son-Goku våpenløs kamp, og skurkene Yamchu og Pool. I denne utgaven er de tre første volumene samlet. Manga-tegneserie for mellom-/ungdomstrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Fake av Mina Lystad  

Fake av Mina Lystad er en frittstående oppfølger til Nørd.  Marie er både litt redd og fascinert av skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Da hun intervjuer ham for skoleavisen sper hun på litt på svarene hans, for hun lærer fort at sladder selger, men så også at det kan såre andre. Fake er utrolig fengende om både forelskelse og fake news, om å stå for de valgene du har tatt og å tro på deg selv. Kombinasjonen aktuelt tema, fake news, og den medrivende personlige historien, tror jeg gjør at boken fenger målgruppen, og er en ypperlig bok å bruke til barnebokbad eller i skolen på andre måter. For barn 9-12 år.

Anbefalt av Silje Solsvik.


Victoria Vargmo og jerntrollet av Aleander Løken  

Victoria Vargmo er 14 år og barnebarnet til Edvard Frost. Hun er minst like tøff som sin bestefar. Det kommer godt med, for høsten 1939 byr på noen helt nye utfordringer. Victoria har aldri følt seg hjemme i fjellbygda hvor hun har vokst opp. Hun vil til byen, vil ut i verden og oppleve ting. Da en ung mann fra Nasjonal Samling og hans mystisk, tyske kompanjong forsøker å kidnappe henne for å forske på vetteblodet i årene hennes, begynner ting endelig å skje. Plutselig er hun på et tog til Oslo, for å møte sin sagnomsuste og forsvunne bestefar, Edvard Frost. Han er den eneste som kan beskytte henne. Edvard Frost har møtt skumle monstre og skapninger før, men nå truer en krig i horisonten. Victoria Vargmo er plutselig fanget i et eventyr hun ikke hadde forventet. Dette er en historie i en verden befolket av troll, vetter og andre monstre fra norsk folketro. Fantasy for mellomtrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Sakprosabøker

 

Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås 

Som 23-åring får Ragnhild ME (Myalgisk Encefalopati) og livet hennes blir drastisk endret. Alt er plutselig slitsomt og vondt for kroppen og Ragnhild må både slutte å jobbe og nesten ikke ha kontakt med venner og familie for å ha krefter igjen. Men du ser ikke syk ut er Ragnhilds historie, om å bli syk og mistenkeliggjøres av NAV, arbeidssgiver, helsepersonell og folk i omgangskretsen. Men det er også historien om 800 000 nordmenn som er rammet av usynlig sykdom og bidrar til økt forståelse for deres tilværelse. Boken er både morsom og lærerik med alt fra enkle tips til forskningsresultater og morsomme anekdoter. 

Anbefalt av Silje Solsvik.


9. april time for time av Alf R. Jacobsen  

I denne boken tar Alf R. Jacobsen for seg Norges skjebnedøgn. Bokens handling starter om kvelden den 8. april og strekker seg frem til morgenen den 10. april, og gir et dyptpløyende gjennomgang av det som egentlig skjedde da Krigen kom til Norge: Fra ytre Oslofjord til Narvik, via Horten, Egersund, Sola, Bergen og Trondheim. Boken er gjennomillustrert med fotografier, mange av dem ikke tidligere publisert. Vedlegget består av et minileksikon som i tekst og illustrasjoner gir en oversikt over våpentyper, fly og flåtestyrker.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Elg i solnedgang  

Jesusportrett, dampbåten og den vesle stua ved sjøen og andre masseproduserte fremstillinger av sigøynerpiker, gråtende barn og elg i solnedgang har vært utbredt i norske hjem. Det kan kanskje ikke kalles kunst, men blant folke flest er synet på bilder annerledes enn i den kulturelle eliten. Det representerer noe annet. Innhold og gjenkjennelse er viktigere enn komposisjonen. De har likevel stor verdi av andre grunner. De kan fremstille steder eller mennesker man er glad i eller de er fine å se på, og de er med på å skape et hyggelig hjem. Forfatteren ser på bilder i Norge i et kulturhistorisk perspektiv. Han har sett på billedbruken fra 1700-tallet og fram til vår nære fortid.

Omtalen er utarbeidet av BS.


En japansk vår: en reise gjennom et evig forbløffende land av Ina Strøm 

Bli med til Japan, et land som tilbyr så mye og en kultur helt forskjellig fra vår egen. Ina Strøm kom med “Alt dette er Tokyo: Japan sett fra gateplan Ina Strøm” i 2018, hvor hun ga et blikk inn i storbyen, og nå gir hun et blikk inn i andre deler av landet. Vi møter mennesker fra sør og nord, som lever på helt spesielle måter, men for de helt normalt.  

En bok for alle de som ikke har opplevd Japan, men også fantastisk for å oppleve landet igjen og igjen. 

Anbefalt av Helene Sahlsten Madsen.


Skjønnlitteratur voksen

Tre små løgner av Laura Marshall  

17 år gamle Ellen dras inn i livet til de nye naboene, den bohemske musikerfamilien Monkton. Hun velger vennskapet til Sasha, fru Olivia Monktons guddatter, fremfor bestevenninnen Karin. På en av ekteparet Monktons overdådige fester, begås en fryktelig forbrytelse. Daniel, en av husets sønner, blir anklaget for å ha voldtatt Karin. De tre jentene vitner, og sørger for å få ham fengslet. Tiden går og Daniel slipper ut. På samme tid forsvinner Sasha fra leiligheten hun deler med Ellen. Med Daniels trusler om hevn fra den gang da ringende i ørene, må Ellen forsøke å finne venninnen. Men når hun går hendelsene fra den skjebnesvangre natten nøyere etter i sømmene, begynner grensene mellom hva som er sant og hva som er løgn å viskes ut.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Villspor av Jane Harper  

Fengslende krim fra Australias outback 

De tre brødrene  Bright bor i Queensland's outback. Da en av dem blir funnet død ute i ødemarken 9 kilometer fra bilen, blir alle forundret. Bilen var fullpakket med mat, vann og annet utstyr som trengs for å klare seg ute i flere døgn. Alle som bor i ødemarken vet at de alltid skal bli ved kjøretøyet hvis det skulle skje noe. Mistenksomheten i det lille samfunnet vokser og alle lurer på hvem drapsmannen er. I alle Harpers bøker spiller natur og miljø en stor rolle og skaper stemning. Denne boken tar for seg isolasjon og hva det  gjør med psyken vår. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik.


Hjemsøkelse av Jenny Erpenbeck  

Hovedpersonen i Hjemsøkelse er på mange måter et feriehus. Et feriehus ved en innsjø og med en vakker hage. Vi følger menneskene som bor i og rundt huset fra ca 30-tallet og fremover i tid. Omtrent annethvert kapittel handler om gartneren, som en konstant, som lever side om side med huset og gjennom historien. De resterende kapitlene handler om nye personer, noen med tilknytning til hverandre. Fra arkitekten som bygger huset, til jødene som forsvinner, til en østtysk student som vil rømme til Vest-Tyskland. Boken har en poetisk stil og boken kan være krevende både språklig og tematisk. 

Anbefalt av Silje Solsvik.


Beverriket av Eivind Riise Hauge  

«Beverriket» er et skuespill som skildrer en familie som gjennomgår både stor fremgang og dyp tragedie gjennom fire generasjoner. Et spedbarn blir foreldreløst da foreldrene dør under et kolerautbrudd på den norske landsbygda. Gutten overlever pesten, men det hviskes bak ryggen hans, om at han er av taterslekt. I ungdommen blir gutten oppdaget av en omreisende lærer, som mener han er begavet. Gutten blir sendt til København for å studere, kommer hjem til Bergen som prest, stifter familie, og får en sønn. Sønnen utdanner seg til psykiater, og hans sønn igjen blir skipsmegler, men mister formuen og blir dømt for alvorlige forbrytelser. Den fjerde sønnen blir kunstner, og utvikler et rusproblem på grunn av en kjærlighetshistorie.

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Slekter av Erlend O. Nødtvedt  

Boka er slektsgransking i diktform. Det er forfatterens egne forfedre og formødre som er utgangspunktet for denne slektsgranskningen. Gjennom poetisk behandling av kildene, undersøker diktene prinsippene og de språklige formene som til sammen danner en historisk identitet.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Tatovøren i Auschwitz av Heather Morris  

Gripende kjærlighetshistorie fra Auschwitz  

I april 1942 blir Lale fra Slovakia tatt av nazistene og sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Etter kort tid i leiren blir han syk og den franske tatovøren Pepan steller ham. Han trenger en assistent og slik blir Lale leirens nye tatovør. En dag da Lale skal tatovere noen nyankomne fanger, treffer han en ung kvinne og blir øyeblikkelig forelsket. Kvinnen heter Gita og er også fra Slovakia. De innleder et forhold og treffes i hemmelighet, men når krigen nærmer seg slutten skilles deres veier og Lale må lete etter henne. Sterk historie om ondskap, krig og kjærlighet, men også om håp.

Anbefalt av Anne Marie Morvik.


Lone Wolf and Cub av Kazuo Koike

Forrådt og vanæret av rivaler, følger vi Ogami Itto og hans ett-år gamle sønn Daigoro på tvers av Tokugawa-eraens Japan, innhyllet i en autentisk gjengivelse av japanske omgivelser, kultur og krigerens filosofibushidoI samurai- og cowboyfilmens ånd følger vi den stoiske duoen gjennom utallige sverdsvingende konfrontasjoner, mot det endelige oppgjøret. Dette kan umulig ende godt. 

Klassisk chambara-fortelling i tegneserieformat, med virkelighetsnær tegnestil, ulikt den typiske manga-stiliseringen Japanske tegneserier er kjent for.

Anbefalt av Lasse Jørgensen.


Here I am by Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer has written a story about an ordinary family conflict and disruption in Israel in Here I am. Jacob and Julia Bloch`s are going through difficult times due to years of worn out conversations and lack of sexual tension. The Bloch family is challenged by the failure of the parents' marriage. At the same time, the Jews in Israel are dealing with natural disasters that are blown out of proportions in the international news coverage. By using humor and depicting ordinary family situations, Jonathan Safran Foer has written a novel that is noteworthy. Here I am should be read by those who wishes to reflect over the ordinary life and identity.  

Recommended by Therese Segadal Fluge.


Tips om spill

Love Letter (brettspill)

Amors piler har flydd fritt, og du er hodestups forelsket i den fortryllende prinsesse Annette. Kjærlighetsbrevet er ferdig komponert, men prinsessen har låst seg inne i palasset, og kan kun kontaktes av tiltrodde adelsfolk og tjenere. Kan en av disse assistere kurtisen? 

Love Letter er et kjapt kortspill med lettfattelige regler for to til fire spillere fra 10 år og opp. Gjennom kløkt, årvåkenhet og flaks forsøker man å utspille rivaliserende friere. Hver runde trekker man et kort og spiller et fra hånden. Etter stokken på 16 kort er tømt, eller når kun én spiller sitter igjen med kort på hånden, avsluttes runden, og spilleren med høyest kortverdi sitter seirende. Første til fire rundeseiere vinner prinsessens gunst. 

Anbefalt av Lasse Jørgensen.


Bang!  

Når det begynner å bli mørkt og kaldt ute, hva er vel bedre enn å dra til the Wild West, hvor de lovløse prøver å ta over byen, sheriffen prøver å bli kvitt de lovløse, mens en forræder lusker blant dem alle og vil bli konge på haugen. 

Alle som spiller får et tilfeldig rollekort. Du blir enten sheriffen, assistent, lovløs eller forræder. Den eneste som viser rollekortet sitt er sheriffen, mens resten av rollene er hemmelige. Assistentene prøver å holde sheriffen i live, mens de lovløse prøver å ta ned sheriffen - og forræderen prøver å være den siste overlevende. 

Et spill hvor det handler om litt flaks, korttrekk, kuler og krutt. 

Anbefalt av Helene Sahlsten Madsen.


Greedfall  

Du er den unge og privilegerte De Sardet og du bor i Serene, en av de største og mektigste byene i Merchant Congregation. En stadig mer tilspisset konflikt mellom andre fraksjoner i Merchant Congregation, og malichor, en mystisk sykdom som herjer befolkningen, gjør at du må reise til den koloniserte øya Teer Fradee. Først og fremst som diplomat, men også med håp om å finne en kur mot malichor. Det blir et tankevekkende møte med villmarken som omkranser de nyetablerte byene på Teer Fradee og dens urbefolkning. 

Er du fan av action-rollespill, er Greedfall absolutt verdt å sjekke ut. Det har ikke den beste grafikken eller animasjonen, men den gode historien veier mer enn nok opp for dette. Og å jakte på en kur for en epidemi? Megabonus! 

Anbefalt av Janette Karin Kolbrek.


Tips for ungdom

Alene gjennom av Michael Stilson  

Oppfølgeren til Uprisen-vinneren Bare spille ball er endelig her. I Alene gjennom spiller Fredrik på Mjøndalen, og han spiller godt. Proff-drømmen er i rekkevidde, men det er ikke bare proff-drømmen, men utenlands-drømmen er i rekkevidde. Faren til Fredrik dukker opp med en mulighet Fredrik ikke klarer å si nei til. Bundesliga venter.  Men alt er ikke slik Fredrik så for seg at det skulle bli, og Fredrik er ikke sikker om han helt kan stole på fatter’n og den nye agenten sin Marco. 

Anbefalt av Helene Sahlsten Madsen.


Pumpkinheads av Rainbow Rowell   

Halloween står i fokus i Pumpkinheads. To ungdommer skal jobbe på gresskarmarkedet for siste gang før de drar hver for seg på college. Josiah depper og mimrer, mens Deja har planer om at dette skal bli noe helt spesielt, og drar med seg Josiah i å gjøre alle de tingene de ikke har gjort tidligere år. Deja skal smake på alt og gjøre alle aktiviteter, mens Josiah skal endelig snakke med jenten han har vært avstandsforelsket i så lenge. 

Kvelden skal vise seg å inneholde noen overraskelser for dem begge. Pumpkinheads er en kjempesøt fortelling med fargerike illustrasoner, og selv om jeg foretrekker Rowell i romanform, kan denne tegneserien også anbefales.  

Anbefalt av Silje Solsvik. 


Norra Latin  

En regnvåt augustdag begynner Tamar og Clea i samme klasse på dramalinjen på Norra Latin i Stockholm. Tamar ønsker å bli skuespiller, mens Clea er oppvokst på teater og filminnspillinger. Tamar har flyttet fra familie og venner og dratt til en ny by. Clea har bodd i Stockholm i hele sitt liv og har en selvfølgelig posisjon på skolen. Den gamle ærverdige skolebygningen, Norra Latin, rommer mange hemmeligheter. Det går blant annet en vandrehistorie om en tragedie som skal ha inntruffet i aulaen da skolen var en ren gutteskole. Det er ikke lett å vite hva som er sannhet og hva som er myte, og hva som gjemmer seg i skyggene på Norra Latin. Dette er en fortelling som byr på mystikk, spenning, store drømmer, identitetskriser, hjertesorg og karakterportretter. Fortelling for ungdomstrinnet.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Bergen Offentlig Bibliotek har også spesialsamlinger en stor musikk- og filmsamling, og en flerspråklig samling både for barn, ungdom og voksne med sakprosa og skjønnlitteratur mange ulike språk.