Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Tegneseriens dag - anbefalinger for ungdom og voksne

Publisert: 29.04.2020

Tegneseriens Dag ble i Norge innstiftet av Norsk Tegneserieforum i 2005. I USA kalles dagen Free comic book day (gratis tegneserie-dagen), og mange deler ut gratis tegneserier for å få flere lesere. Bibliotekenes tegneserier er alltid gratis å låne, så vi velger å bruke dagen til å promotere en sjanger flere burde stifte bekjentskap med!

Fallteknikk av Inga Sætre 

Rakel går på videregående, og flytter endelig på hybel. Sammen med venninna Ingrid spiller hun i band, går på fest og begynner med kampsport. Vi følger de to vennene i en relativt vanlig hverdag med opp- og nedturer, men det er tydelig at det er noe som ulmer under overflaten. Etter hvert går det opp for Rakel at ting aldri kommer til å bli som før.  

Illustrasjonene er stort sett strektegninger i svart/hvitt, avbrutt av en og annen helside i farge, et utdrag fra Rakels dagbok, eller en faktaboks. Disse sidene forsterker ofte stemningen som allerede er skapt fra handlingen. Det aller fineste med boka er kanskje dialogen, og humoren i den forsterkes gjennom tegningene. Selv om tematikken er alvorlig ler jeg høyt flere ganger mens jeg leser. Boka kan passe godt både for ungdom og voksne. 

Anbefalt av Karen Areklett Vikingstad

 

 

Hundedagar av Anja Dahle Øverbye 

Vi er et sted i bygde-Norge midt på sommeren. Vi møter Anne og hennes venninner, som er tidlig i ungdomsårene. Handlingen tar oss gjennom flere episoder som skildrer Annes ønske om å passe inn. Det er ikke alltid like enkelt. Hvordan er det å kjenne på utenforskap? Hvor langt går vi for å føle at vi er en del av gjengen? Hundedagar viser godt hvor vanskelig det kan være å bli ungdom. 

Øverbye veksler mellom oversiktsbilder og nærbilder, noe som lar leseren komme tett innpå situasjonene. Boka er nydelig illustrert med blyanttegninger, og sommervarmen kommer mot oss selv om hele boka er i svart/hvitt. Den går like godt til ungdom som til voksne. 

Anbefalt av Karen Areklett Vikingstad. 

 

 

Hysj av Magnhild Winsnes 

For ein debut! Frå første side er det tydeleg at Magnhild Winsnes er illustratør og animatør. Perspektiv, blikk og detaljar pustar liv i karakterane, og vipps, så er du midt i ein uforgløymeleg sommar, “sommeren da alt forandrer seg”. I alle fall for to unge jenter.  

Hanna besøker Siv kvar sommar, men denne sommaren er ikkje Siv lenger interessert i halde pusten lengst mogleg under vatn, og ho synest krabbefiske er kjedeleg. Hanna er for barnsleg for Siv, som mykje heller vil vere med storesystera og venene hennar. Desse ungdommane og spenninga som følger med dei; dei plutseleg vaksne kroppane deira, gutar, bilar og røyking. Hysj seier tittelen. Hysj, Hanna. Hanna må lære seg å halde alt det som er spennande, hemmeleg for dei vaksne, elles får dei ikkje vere med. Det er ikkje berre enkelt for Hanna som vanlegvis svarar på alt ho blir spurd om... 

Winsnes tek seg tid, tid til å vise alt som boblar under overflata, ved å vere tett på i bildeutsnitt og la enkle rørsler få utfalde seg over heile oppslag. Spenninga mellom dei to jentene er til å ta og føle på, og naturen som omringar dei er like levande som dei sjølve. 

Dette er ei bok for barn som godt kan lesast av vaksne. 

Anbefalt av Trine Dale.

 

 

Ingen visste Del 1 av Mac og Andreas Håndlykken

Første del av en medrivende tegneserie med overnaturlige elementer, psykiatri, tidsreiser, hallusinasjoner og hemmelig global kultorganisasjon.

Ben er en småvittig og sorgløs fyr som lever i nuet, sjekker opp damene han liker og snakker med alle han treffer. Hver dag hilser han muntert på den mutte jenta som sitter og røyker i bakgården, uten å få respons. Jenta heter Ruby. Hun lider av hukommelsestap og har så lenge hun kan huske vært på flukt fra sted til sted. En gjeng brutale forfølgere finner henne igjen og igjen, uten at hun aner hvordan de finner henne og hvorfor de vil ha tak i henne.

Les de første sidene av tegneserien her.

Nominert til Tegneserieprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2019

Les de første sidene av tegneserien her. 

Nominert til Tegneserieprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2019

Anbefalt av Anne Wang-Andersen.

 

Laura Dean driver og dumper meg av Mariko Tamaki

Laura Dean er den mest populære jenten på skolen, og Federica Riley (Freddy) er hodestups forelsket. Laura Dean er sjarmerende og full av selvtillit, men ikke en spesielt god eller oppmerksom kjæreste for Freddy. Freddy har heldigvis andre gode relasjoner i venner og familie. Men det intense forholdet til kjæresten holder også på å skade forholdet til bestevenninnen. 
 
Tegningene i denne grafiske romanen er vakre og kjennes litt varmere enn den forrige utgivelsen til Tamaki, This One Summer. Denne gangen er også fargene få og svart og hvitt dominerer, men det rosa i dem gir dem varme. En vond, men samtidig veldig fin grafisk roman for ungdom som kan anbefales også til voksne. 

Finnes både på norsk og engelsk.

Anbefalt av Silje Solsvik.


Pumpkinheads av Rainbow Rowell og Faith Erin Hicks 

Halloween står i fokus i Pumpkinheads. To ungdommer skal jobbe på gresskarmarkedet for siste gang før de drar hver for seg på college. Josiah depper og mimrer, mens Deja har planer om at dette skal bli noe helt spesielt, og drar med seg Josiah i å gjøre alle de tingene de ikke har gjort tidligere år. Deja skal smake på alt og gjøre alle aktiviteter, mens Josiah skal endelig snakke med jenten han har vært avstandsforelsket i så lenge.

Kvelden skal vise seg å inneholde noen overraskelser for dem begge. Pumpkinheads er en kjempesøt fortelling med fargerike illustrasoner, og selv om jeg foretrekker Rowell i romanform, kan denne tegneserien også anbefales.

Anbefalt av Silje Solsvik. 

 

 

 

My Hero Academia / Mitt helteakademi av Kohei Horikoshi 

Izuku største drøm er å bli en helt! Men hvordan skal ha klare det når han ikke har noen superkrefter? Med masse heltemot og en gave fra den største helten i Japan, All Might, kan Izukus drøm bli til virkelighet. Serien er full av action og rare superkrefter, og enda rarere superhelter. En serie som passer for de som liker superhelter, og for de som liker seriene Naruto og Dragonball! 

Serien finnes nå både på engelsk og norsk!

Anbefalt av Helene Sahlsten Madsen.