Tegneserier
Jobb
Du har kanskje lest Ungdomsskolen, der Kvammen serverte oss sin versjon av de tøffe og formative årene på ungdomstrinnet. Nå er hovedpersonen Aksel (Kvammens alter ego?) blitt noen år eldre, og det store spørsmålet er: hva skal jeg bli? Han får seg jobber som er dårlig betalt, har dårlige arbeidsvilkår, og kjennes til tider meningsløse. Men det er lysglimt innimellom; han jobber en stund i bokhandel og det er jo et godt sted å være! Men når nedskjæringer kommer, er det gjerne den yngste og ufaglærte som må ryke først.
Tegneserien byr på mange artige episoder fra Aksels liv, og det er nok mange som vil kjenne seg igjen. Bytte av jobber, venner, hybler og kollektiv, en repeterende tilværelse med jobb, frossenpizza, øl på den lokale bula, og så stå opp igjen til det samme neste dag.
Kvammen klarer å få monotone og hverdagslige hendelser til å fremstå komiske og engasjerende, ved bruk av ulike illustrative virkemidler og sin særegne strek.
Anbefalt av Vibeke Garrod.
Zenobia
«Jeg skal nok klare det, onkel. Tenk på Zenobia! Hvis hun kunne, så tør jeg også. Sånne ting sa jeg. Eller, jeg sa det bare inni meg.»
Dette er historien om lille Aminas flukt fra krigen i Syria. En dag, mens hun er alene hjemme, tar et flyangrep livet av foreldrene hennes. Onkelen ser intet annet valg enn å sende Amina alene av gårde på en liten, overfylt båt mot Europa. Han har ikke penger nok til å betale turen for dem begge.
Når fortellingen begynner, er vi allerede ute i båten på havet. Amina blant et lite hav av mennesker, på et stort hav av saltvann, mot en klarblå, solfylt himmel. Kontrasten mellom de små menneskene og den stille, blå horisonten slår til som et søkk i magen. Ekstra liten er Amina, som sitter klemt tett i tett mellom folk hun ikke kjenner.
Når uværet kommer og kaster Amina over bord, glimtes det tilbake til hva som skjedde i Syria.
Anbefalt av Lillan Kvalheim Bue.
Aya fra Yopougon
Tegneserieromanen Aya skildrer tenåringsjenten ved samme navn, og hennes familie og venner. Hun vokser opp i et arbeiderstrøk i Elfenbenskystens tidligere hovedstad, Abidjan. Når en jevngammel venninne blir gravid uten å være gift, begynner Ayas voksenliv for alvor.
Hovedpersonen er ambisiøs, selvsikker og skoleflink, og har som mål å studere medisin. At kvinner vil ta utdannelse og drømmer om å bli lege, er sett på som en distraksjon fra det som burde være hennes egentlige livsprosjekt, nemlig å finne en rik mann å giftes med. Aya fra Yopougon er en tidskoloritt fra Abidjan, det kulturelle senter for det fransktalende Vest-Afrika. Et Elfenbenskysten i økonomisk oppsving, omkring slutten av 70-tallet. Men selv om det er en politisk bok, er den muntert fortalt, og tegningene gir historien et varmt og fargerikt miljø.
Anbefalt av Kjersti Hatland.
Faith
Møt Faith, en høyst ukonvensjonell superhelt!
Rundt om i verden finnes det såkalte psioter, mennesker som på grunn av genene sine er født med superkrefter. Mens noen av disse har krefter tilgjengelige fra de er født, må enkelte aktiveres av andre psioter for å få tilgang til evnene sine. En psiot som nylig har fått aktivert sine evner er Faith Herbert, alias Zephyr.
Når man ser for seg en superhelt, er det gjerne bildet av en ekstremt veltrent person i et antrekk som fremhever deres fysiske attributter som dukker opp på netthinnen. Av personlighet er de ofte mørke til sinns, hjemsøkt av en traumatisk fortid. Det er IKKE det du får i tegneserien Faith. Faith Herbert er en ung dame i 20-årene, overvektig, nerdete og overmåte positiv.
Faith appellerer antagelig mest til tenåringsjenter, men flere vil nok ha glede av å lese denne varme og ektefølte tegneserien. For øvrig er dette en bi-serie av Valiants tegneserie Harbinger, og det er der karakteren Faith Herbert dukker opp for første gang. Foreløpig har det kommet tre album i serien, som alle kan lånes på biblioteket.
Anbefalt av Janette Karin Kolbrek.
Nagel
Vi befinner oss i Nordheim, en inngjerdet by i en slags post-apokalyptisk verden. Det er mange år siden den store krigen mot skrømtene. Eller er det egentlig det?
Vi følger ungdommene Nagel, Brage og Farah, som kanskje ikke har så mye til felles enn at de alle er noe litt utenom det vanlige. De tre finner ut at ting ikke er akkurat slik som myndighetene i Nordheim skal ha det til. Her får du action, vennskap, spenning og ikke minst humor.
Nagel er den første boka i serien FNRZ. Boken slutter med noen seriøse cliffhangers, så det kommer definitivt til å være vanskelig å vente på neste nummer i serien. I mellomtiden kan du sjekke ut trilogien Apefjes, tegnet av Sigbjørn Lilleeng og skrevet av Tor Erling Naas.
Anbefalt av Karen Vikingstad.
Wilson
Den middelaldrende ungkaren Wilson har en solid dose kynisk snert i sine kommentarer. Han er bokstavelig talt en som skal ha siste ordet, ved at hver side slutter med en uventet og ofte småbrutal “punchline” som slår i alle retninger. Ikke bare mot andre vel å merke, like ofte retter han pilen mot seg selv. Wilson er like kompleks som de fleste av oss - verken snill eller ond, verken klok eller dum. Med sine feil og mangler som alle andre. I bunn og grunn en misantrop med kjærlighetsbehov. Men egentlig liker han nok best hunder.
Som bakteppe til disse dagligdagse episodene får vi vite at han er skilt og ganske bitter over det som kunne vært. Etter at faren hans dør i starten av boken finner Wilson ut at han også har en datter, født etter skilsmissen og adoptert bort. På sitt eget vis prøver han deretter å rydde opp i sin egen historiefortelling, ikke uten et ørlite håp om å skape en familie igjen.
Konsekvensene av hans nye livsmål gir oss en historie som blir både trist og humoristisk.
Forfatteren Daniel Clowes har blant annet også skrevet den grafiske romanen Ghost World, som også er filmatisert.
Anbefalt av Arild Ness.
Embroideries
Marjane Satrapi er mest kjent for tegneseriebiografien sin, Persepolis, der hun forteller om oppveksten i Iran under det islamske prestestyret og om tenårene i Sveits. Embroideries handler også om Marjane i Iran, men denne gangen er hun en voksen kvinne, og det handler ikke bare om hennes eget liv, men om en hel gruppe iranske kvinners forhold til menn og seksualitet.
Etter at de har hatt middagsselskap, er det Marjanes oppgave å bestyre samovaren. Marjane forteller først om forholdet hun har til bestemoren og morgenkoppen med te. Så forteller hun om teen hun serverer etter middagene, og samtalene kvinnene har over tekoppene mens mennene ligger og tar seg en lur. Kvinnene forteller hverandre sine mest intime og hemmelige livshistorier, men også historier de har hørt om andre.
I tegneseriens form gjenforteller Satrapi historiene som gir et fint innblikk i noen moderne iranske kvinners forhold til seksualitet og hvordan samfunnet rundt dem forholder seg til kvinnene og deres verden. Tegningene er ikke holdt innenfor ruter, og i Satrapis karakteristiske stil, er det nesten som selv å være til stede i teselskapet.
Anbefalt av Mirjam Kristensen.
Jessica Jones : Alias
Som eier av - og eneste ansatte i - firmaet Alias Investigations, jobber Jessica Jones som privatetterforsker i saker som involverer mennesker med superkrefter.
Jessica har selv en kort karriere bak seg som den utkledde superhelten Jewel. Dette gjør at hennes tidligere kolleger i Marvel-universet, om enn noe motvillig, tar kontakt med henne når det dukker opp saker de selv ikke vil eller kan assosieres med.
I den første saken møter vi selveste Captain America, hvis navn og rykte står i fare for å bli kompromittert. Det blir Jessica sin oppgave å nøste opp i trådene rundt en forsvinning det tyder på at Captain America har hatt noe med å gjøre, og omstendighetene blir snart farlige. Ant-Man, Ms. Marvel og Jean Grey er blant andre superhelter som også dukker opp i løpet av de fire albumene serien består av.
Jessica Jones: Alias kan anbefales på det varmeste. Den har en god og dyp historie og er nydelig illustrert, og du kan låne alle fire albumene på biblioteket. TV-serien er også virkelig verdt å titte på, for selv om historien er betydelig omskrevet, har de tatt godt vare på essensen fra tegneserien.
Anbefalt av Janette Karin Kolbrek.
Pushwagners Soft City
Soft City høyrer utan tvil til mellom dei mest særprega norske kunstverk gjennom alle tider.
Denne nyskapande biletromanen skildrar det somme har kalla eit autopisk samfunn, kor alle handlingar og tankar er underlagt teknologien, automatiserte, menneskeleg åtferd vert kontrollert gjennom media og medisinar, og ikkje minst spelar bilen ei svært sentral rolle – heimefrå til kontoret, frå kontoret til supermarknaden, frå supermarknaden og heim: bilen er den teknologiske innrettinga som mogleggjer det autopiske samfunnet, men samstundes bidreg han óg til å gjere menneska ufrie, avhengige, ein kvar som nokon gong har sete fast i trafikken vil truleg kjenne seg att i Pushwagners skildring.
Anbefalt av Nils Henrik Smith.
Min fjerne barndoms by
Den middelaldrende familiefaren Hirochi Nakahara er på vei hjem til sin familie etter en forretningsreise. Plaget av tømmermenn går han ombord på feil tog. Toget er på vei til hans barndomsby som han ikke har besøkt på flere år. Han bestemmer seg for å dra dit, og siden han likevel er der vil han å oppsøke morens grav. Minnene om hvordan det var da faren forlot familien da han var tenåring kommer tilbake. Hva som skjedde med faren forble et mysterium.
Plutselig skjer det noe, Hirochi faller om og da han våkner er alt forandret. Han er igjen 14 år og kledd i sin skoleuniform. Gaten er slik som den var da han vokste opp, og utenfor huset treffer han sin egen mor. Forvirret over hva som har skjedd, forsøker han å orientere seg. Han har havnet tilbake til 1963, og det er samme år som faren skal forlate familien. Det skal skje om noen måneder og historien dreier seg om Hirochis forsøk på å finne grunnen til farens forsvinning. Kan han klare å stoppe ham og dermed endre historiens gang?
Anbefalt av Birgit Bjørgum.
Tepper
Tepper - Blankets på engelsk (=dyner) - begynner i ei seng. Dette er historien om to av de menneskene Craig har sovet i samme seng som; lillebroren Phil og high school-kjæresten Raina.
Tepper er fortellingen om Craigs liv og oppvekst. Om familie, om å tro og ikke tro, om å ha en lillebror og å være forelsket. Det handler om å finne ut hvem man er.
Dette er en uvanlig tegneserie på flere måter. Som en graphic novel, altså en roman i bilder, forteller den en historie som vanligvis ikke blir framstilt i tegneseriemediet. Boken er også uvanlig i den forstand at den er på nesten 600 sider! Den er stemningsfull og vakkert tegnet, og en leser seg gjennom både teksten og bilder med den fine stemningen i behold hele veien.
Anbefalt av Mirjam Kristensen.
Husfred
Dette er en hjerteskjærende historie som kretser rundt temaer som kjønnsroller, seksualitet og et mulig selvmord. Rammen rundt historien er Alisons oppvekst sammen med sine to brødre, mor og far.
Historien fortelles gjennom Alisons tilbakeblikk på sin egen barndom og hvordan den har gjort henne til den personen hun er i dag.
Da Alison reiser bort for å studere forteller hun om sin lesbiske legning til sine foreldre. Mottagelsen er blandet og moren avslører at faren har hatt affærer med unge menn. To uker etter at moren har bedt om skilsmisse dør faren i en ulykke som godt kan ha vært selvmord. Det fokuseres særlig på forholdet til faren og omstendighetene rundt farens død. Historien er spennende fortalt; den hopper frem og tilbake i tid uten å bli rotete. Forfatteren har også brukt litterære referanser som er med på å understreke hennes egen historie.
Anbefalt av Birgit Bjørgum.
Olaf G.
Det kan lett gå inflasjon i ordet ”mesterverk”. Men i dette tilfellet nøler vi ikke et sekund. Pauker og basuner: Olaf G. av Steffen Kverneland og Lars Fiske er et mesterverk. Man åpner boken, blar litt. Kan det være mulig? Finnes dette?
Tydeligvis. Og hvis ikke alt bare er en drøm finnes Olaf G. på biblioteket.
Olaf G. er en slags hyllende tegneseriebiografi over Olaf Gulbransson, en av Norges største tegnere gjennom tidene, som i 1902 ble headhuntet av Europas ledende satiremagasin, «Simplicissimus» i München.
Personlighetene Steffen Kverneland og Lars Fiske disker opp med en forrykende gonzoaktig reiseskildring der de med øl og dram drar i Olafs fotspor til Bayern. Kverneland og Fiske tegner vekselvis, og det er utrolig å se hvor godt så vidt forskjellige stiler fungerer side om side.
Gulbranssons historie er interessant nok i seg selv, det er virkelig snakk om et anekdotegalleri av et liv, og kombinert med de viderverdigheter d’herrer Kverneland og Fiske utsettes for på sin ferd, ender vi opp med et uttrykk uten sidestykke.
Anbefalt av Erlend O. Nødtvedt.