Hopp til hovedinnhold

Stargate : en julefortelling av Ingvild H. Rishøi

av Camilla Grindheim Larsen sist endret 2024-01-08T15:32:49+01:00
"Stargate, en julefortelling" berører temaer som håp, skuffelse og drømmer, og gjennom juletresalget søker søstrene en vei ut av den vanskelige situasjonen de befinner seg i. En hjertevarm julefortelling som kaster lys over vanskelige temaer, sett fra et barns perspektiv, som er relevant i dagens samfunn, og som flere trenger å bli bevisst på.
Ingvild H. Rishøi

Stargate : en julefortelling

Gyldendal, 2021, Norge

I boken Stargate, en julefortelling møter vi søstrene Ronja og Melissa, som vokser opp med en alkoholisert far og en fraværende mor. Handlingen foregår på Tøyen i desember, hvor jentene er fanget av familiens utfordringer, og bestemmer seg for å tjene penger ved å selge juletrær. Melissa tar ansvar, mens Ronja fungerer som lokkemat for salg av julenek og julekranser. Boken gir et rørende innblikk i søstrenes forsøk på å skape en normal hverdag, til tross for utfordringene de møter.  

Dette er ikke en klassisk julefortelling med masse kjærlighet og julemagi, men mer som en realistisk skildring dratt ut fra virkeligheten. I Stargate beveger handlingen seg i et langsomt tempo, noe som gir stedene i fortellingen mer atmosfære og gjør at du får mer inntrykk av karakterene. Likevel så gjør dette at det tar tid å komme fram til høydepunktene. Om du er en utålmodig leser som liker bøker med et raskt tempo med mye handling, er nok ikke Stargate den riktige. Men selv om boken er langsom inneholder den fortsatt en viktig historie.  

Alt i alt synes vi dette var en vakker og tankevekkende bok som satte følelser på spill. Uten spesifikk målgruppe er dette en bok for et vidt publikum, som kan åpne øynene for mange. Den rørende historien har en åpen slutt, og etterlater leseren med spørsmål. Romanen har likhetstrekk med historien om piken med svovelstikkene. Dersom du liker realistiske og hjerteskjærende romaner med hint av julemagi, er dette en bok for deg! 

Skrevet av Ella, Linnea og Julia fra Olsvikåsen videregående skole.