22. juli
Av: Silje Monsen Solsvik. Foto: Engin Akyurt / Unsplash. Sist oppdatert: 11.07.2023.
For barn og unge
Det var en gang en sommer: historien om 22. juli og tiden etterpå - Vidar Kvalshaug
Forfatteren har intervjuet personer som var barn i Den hviterussiske sovjetrepublikken da Sovjet ble invadert av tyske tropper i 1941. Noen var for små til å huske, men er blitt fortalt etterpå hva som skjedde, mens andre husker grusomme hendelser som har preget dem for resten av livet. De fleste av fortellingene er på under to sider.
Hvordan kan en forklare noe så opprivende som hendelsene som fant sted 22. juli 2011 for barn? Kan en tillate seg å la være å prøve? Denne boken fra 2013 snakker til barn på en fin og trygg måte. Teksten henvender seg til barnet og forklarer saklig og nøkternt om hvordan og hvorfor det skjedde. Slik unngår den å gjøre engstelige barn mer engstelige. Barn som måtte ha spørsmål om 22. juli uten at det handler om engstelse, får også gjennomtenkte og informerte svar.
Det var en gang en sommer anbefales fra ca. ni år. Det kan være lurt at foresatte leser boken selv først.
Boken kan lånes her og i Bookbites.
La oss snakke om 22.juli: en sakprosabok for barn av Thomas J.R.Marthinsen
Sakprosa for mellomtrinnet.
22. juli 2011 mistet åtte mennesker livet da en bombe ble sprengt i Regjeringskvartalet i Oslo. Senere samme dag ble 69 ungdommer skutt og drept på AUFs sommerleir på Utøya. Han som sto bak ugjerningene sitter i fengsel. Hva som egentlig skjedde og hvordan det hele henger sammen blir her forklart for dem som var for unge på den tida til å skjønne hva som hendte. Mange barn har en del spørsmål som de aldri har fått ordentlig svar på om denne hendelsen. Her har forfatteren samlet spørsmål fra hundrevis av elever fra forskjellige skoler. Svarene gis av mennesker som svarer ordentlige og grundig på dem.
Blant dem som svarer på spørsmålene er ei som ble skutt og overlevde, politifolkene som var på jobb da bomba smalt, eksperter om det som foregår på nettet, politiets beredskapstropp som ble sendt til Utøya - med flere, samt at statsminister Erna Solberg svarer så ærlig hun kan på hvor trygt Norge er i dag.
Omtalen er utarbeidet av BS. Kan lånes her og i Bookbites.
Søstre - Mariangela Di Fiore
Sakprosa for ungdomstrinnet.
Romaner for voksne
Sju dagar i august av Brit Bildøen
15:25: roman av Aina Mee Ertzeid
Agnes arbeider i regjeringskvartalet, og det er der hun er når det smeller 22. juli. Hun er en selvstendig person som har tatt vare på seg selv hele livet. Hun har brutt med adoptivforeldrene, og kjæresten Olav hun har hatt et av- og på-forhold til i lengre tid og som det nå er slutt med. Men det er Olav hun ringer til når katastrofen inntreffer. Høyblokka har vært hennes faste holdepunkt. Det er her hun har hatt sine beste år. Alle sier at livet må gå videre, men Agnes kan ikke gå videre. Hun finner ikke seg selv igjen. Dette er forfatterens første bok. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok i BookBites.
Sakprosa for voksne
Stemmene etter 22. juli av Ingvild Folkvord
Bearbeidelser: 22. juli i ord og bilder av Anne Gjeldsvik (red.)
Denne boken er med og om kunstneriske behandlinger av 22. juli, og viser et stort utvalg av kunst som har blitt til i kjølvann av terroren. Ved å vise frem bidrag fra kjente skapere, er formålet å synliggjøre og reflektere over hvordan terrorhendelsene har blitt bearbeidet. Boken inneholder blant annet fotografier, malerier, minnesmerker og poesi, samt analyser av ordene og kunsten fra ulike fagfolk. Bidragsyterne er blant annet Cecilie Løveid, Gro Dahle, Karpe, Vigdis Hjorth, Sumaya Jirde Ali, Frode Grytten, Karl Ove Knausgård, Vanessa Baird, Jan Kjærstad, og Hanne Friis. Anne Gjelsvik er professor i filmvitenskap ved NTNU, og mottok i 2017 Norsk Filmkritikerlags hederspris Budbringeren for sitt arbeid som formidler av film og filmkunnskap.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Ingen mann er en øy av Jørgen Vatne Frydnes
Etter angrepet den 22. juli 2011 ønsket AUF «å ta øye tilbake», men det skulle vise seg å bli en vanskelig prosess. Oppgaven ble i hovedsak lagt på skuldrene til Jørgen Watne Frydnes. Denne boken gir innblikk i hvordan prosessen har vært for de etterlatte, pårørende og overlevende. Leserne blir tatt med på gåturer på Utøya gjennom fire årstider, der det vakre og det grusomme går hånd i ånd. Hvordan har det vært mulig å skape noe meningsfylt ut av den meningsløse? Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok og lydbok i BookBites.
22. juli og alle dagene etterpå av Tonje Brenna
Tonje Brenna var 23 år og generalsekretær i AUF da terroren traff Utøya i 2011. I denne boken forteller hun om opplevelsene på selve dagen, hvordan det var å stå i tap og sorg etter anslaget og ansvaret og den turbulente tide som fulgte. Hun snakker om hvordan det var å bli voksen, å få egne barn og prosessen med å bearbeide de voldsomme hendelsene. Gjennom minner og erfaringer danner Tonje Brenna et grunnlag for å fortsette den viktige samtalen om 22. juli med både barn og voksne. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok i BookBites.
Året uten sommer av Erika Fatland
De berørte av terroren den 22. juli kom fra hele Norge. Forfatteren har reist fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør for å møte overlevende, berørte og etterlatte. De forteller om sine opplevelser den 22. juli og tegner et større bilde av det fredelige landet som brått stod overfor sin største nasjonale krise og tragedie siden 2. verdenskrig. Hendelsen ses også i sammenheng med lignende tragedier internasjonalt: Vi tas med til Oklahoma og San Francisco i USA, Beslan i Kaukasus, Winnenden i Sør-Tyskland og Valletta på Malta. Gjennom samtaler med etterforskere og politiske ekstremister føres vi inn i det mentale landskapet der gjerningsmenn av typen "ensomme ulver" holder til. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok i BookBites.
Rettsnotater: 22.juli-rettssaken, Oslo tinghus 2012 av Kristopher Schau
Under hele rettssaken mot Anders Behring Breivik var Kristopher Schau til stede for å skrive artikler for Morgenbladet. Han skrev ned sine tanker og følelser i møte med attentatmannen, etterlatte og andre berørte som befant seg i rettslokalene. Denne boken inneholder alle artiklene som sto i Morgenbladet fra 22. juli-rettssaken, i tillegg til en upublisert artikkel og kommentarer.
Kristopher Schau (f. 1970) er musiker og forfatter, og kjent fra radio og tv. Omtalen er utarbeidet av BS.
Arbeiderpartiet og 22. juli av Hallvard Notaker
Arbeiderpartiet var terroristens erklærte mål da bomben gikk av utenfor regjeringsbygget og en massakre utspant seg på ungdomspartiets sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Med bakgrunn i intervjuer og nytt kildemateriale gir historiker Hallvard Notaker leseren et innblikk i hvordan denne politiske organisasjonen svarte på de umenneskelige utfordringene den ble stilt overfor denne sommerdagen. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes som e-bok i BookBites.
En av oss av Åsne Sejerstad
I En av oss følger vi gjerningsmannen Anders Behring Breivik helt fra fødselen, og frem til rettsaken i etterkant av 22. juli-terroren. Parallelt får vi også kapitler der vi møter fem av ofrene fra Utøya. Kameratene Anders, Simon og Viljar fra Troms AUF og søstrene Lara og Bano, som flyktet fra Irak til Nesodden, er de egentlige hovedpersonene i denne historien.
Det som startet som et par artikler om angrepene og rettssaken endte i en kompleks bok som forteller mange historier. Forfatteren sier selv om boken i etterordet: "En fortelling om tilhørighet, men også om søke tilhørighet uten å finne det, og å tre ut av felleskapet. Det er også en bok om Norge, en samtidsfortelling om oss." ( s.529). Boken er velskrevet, ikke spekulativ, og forfatteren redegjør godt for sine metoder og kilder i etterordet. Den gir ingen klare svar, men et slags bilde av hva som skjedde med Norge den dagen.
Boken finnes som e-bok i BookBites.
Aldri tie, aldri glemme: En bok fra AUF, ti år etter terroren
Gaute Børstad Skjervø, Eirin Krisin Skjær, Astrid Huitfelt [red.]
Terrorangrepet som rammet Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011, førte til stor lidelse for overlevende, pårørende og etterlatte, og merket nasjonen Norge for ettertiden. Ti år har gått siden anslaget, og nå lar de berørte sine stemmer høre. Sammen med forskere, politikere og kommentatorer beretter de om den mørke dagen, og den tunge tiden i etterkant. Det er historien om gjenoppbyggingen av AUF og leirstedet deres på Utøya. Tekstene i denne boken viser det ideologiske grunnlaget for terroristens udåd, og hvilke konsekvenser dette fikk. Siktemålet med boken er å konfrontere det som oppleves som en kollektiv sperre for en ærlig og åpen samtale rundt den politisk motiverte terroren som inntraff sommeren 2011, og møte hatet og rasismen som denne terroren sprang ut ifra med politiske motsvar. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok i BookBites.
Ingen fred å finne: 22. juli ti år etter av Stian Bromark
Rundt kl. 18:30, 22. juli 2011 stoppet terrorangrepet på Utøya, da Anders Behring Breivik ble pågrepet av spesialpoliti. For flere tusen etterlatte, overlevende og pårørende hadde marerittet så vidt begynt. Mange av de unge som overlevde gikk inn i en tid preget av store fysiske ettervirkninger, noen sliter med posttraumatiske stresslidelser. Mange har forlatt politikken, andre har viet seg enda mer til å løse vanskelige samfunnsspørsmål. I denne boken har forfatter Stian Bromark intervjuet flere personer om livet deres i de ti årene siden marerittdagen 22. juli. Og han spør om ofrene i Regjeringskvartalet og på Utøya ble fulgt opp på en ordentlig måte, og om det norske samfunnet virkelig har klart å ta et oppgjør med terroristens tankegods. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok i BookBites.
Etter rosetogene : 22. juli og det farlige hatet av Ali Esbati
Den iransk-svenske politikeren Ali Esbati var til stede som taler på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Dette er hans beretning om det største terroranslaget som har rammet Norden etter 1945. Med personlig og politisk engasjement forteller han om å finne et hjem i et nytt land, og hvordan rasisme kjennes på kroppen. Esabti ser på tankegodset som ledet frem til 22. juli-terroren. Gjerningsmannen var alene om handlingene, men ideologien finner fortsatt grobunn. Dette må samfunnet fortsette å forholde seg til – og stå opp mot. Omtalen er utarbeidet av BS.
Boken finnes også som e-bok i BookBites.