Hopp til hovedinnhold

Arbeidernes dag

1. mai er dagen arbeidstakere har mulighet til å markere saker som er viktige. Vi har valgt ut litteratur og film om emnet, som kan inspirere og gi kunnskap!

Skribenter: Vibeke Garrod, Joanna Pacula, Ine Sunde Lavik og Hanne Rømsing Sæverås. 

Foto: Flagg / Unsplash - Carson Masterson. Jonas Bals / privat.


Thrane: den demokratiske frihetens pioner / Magnus E. Marsdal

En kort, liten innføring i arbeiderforeningene og Marcus Thrane. Visste du at i 1850 var kun 5,3 % av befolkningen i Norge stemmeberettiget? Ja, vi feiret 200-årsjubileum i 2014 for demokrati og grunnloven, men embetsmennene på Eidsvoll kjempet mest for frihet for “innsiktsfulle personer” som dem selv.

Det var de voksende arbeiderforeningene som tok den store kampen om allmenn stemmerett. Andre saker som ble kjempet frem var vern mot usaklig oppsigelse. Det tok lang tid før alle fikk stemmerett i Norge, og Marcus Thrane rakk aldri å oppleve det dessverre, han døde i 1890.

Vet du hvilket år alle hadde fått stemmerett i Norge? Det var ikke før 1919 faktisk!

Martin Tranmæls metode: Da arbeiderbevegelsen nedkjempet ytre høyre og hvordan vi kan gjøre det igjen / Mimir Kristjánsson

Martin Tranmæl har blitt beskrevet som en vulkan og en folketaler av Guds nåde. Han var arbeiderpartimann, journalist og redaktør. Kort sagt var Tranmæl og tranmælismen opptatt av å politisere fagbevegelsen og bruke den som et verktøy for å vinne makt i staten. Det var ikke bare lønnskamp fagorganisasjonene skulle holde på med, men bidra til samfunnsendring. Sosialisme nedenfra var et stikkord. Massearbeidsløshet og fascismens fremvekst på 1930-tallet krevde et linjeskifte i norsk arbeiderbevegelse, en bred koalisjon av det arbeidende folk måtte opprettes.

Men hva har Tranmæl og hans metode å si for vår tid nå? Det kan Mimir Kristjánsson fortelle deg om i denne boka.


Hvem skal bygge landet? / Jonas Bals

Jonas Bals er utdannet maler, og har senere vært fagforeningsaktivist og jobbet mye som rådgiver. Han har god kjennskap til fagbevegelsen generelt, og til byggebransjen spesielt. Denne boka tar for seg mange problemstillinger knyttet til yrkesfag, innleid arbeidskraft og bemanningsselskaper, rekruttering og frafallet til byggfag (søknadene til yrkesfag har økt i 2022, også blant jenter, mens denne boka er fra 2017 hvor trenden var synkende). Boka har mange gode eksempler på hva som kan gå galt, og hva vi kan gjøre for å hindre et useriøst arbeidsmarked. Fagbevegelsen er et stikkord her.

Bals skriver godt, og har betydelig innsikt i mange ulike emner.


Lønnsslaver / Daria Bogdanska

Denne tegneserien tar for seg en arbeidsinnvandrers opplevelser i Sverige, og hvordan arbeidsmarkedet utnytter mennesker i gråsonen mellom byråkratiet og hva som er lovlig. 

Bogdanska har førstehåndskjennskap til emnet, og fortellingen er selvbiografisk med et humoristisk blikk. Tør noen av de som stiller svakest på jobben,  ta opp kampen og organisere seg? Hvordan kan du protestere på lønna, hvis du ikke har noen andre alternativer å gå til?


Hvem drepte faren min / Edouard Louis

Eduard Louis har ved flere anledninger skrevet om sin arbeiderklasseoppvekst. I denne korte essay-romanen erklærer han kjærlighet til sin far samtidig som han kritiserer den franske staten, som han mener har ødelagt livet til flere arbeidere. Han navngir til og med franske politikere som han mener har «drept» faren hans. En familiehistorie utvikler seg til en fortelling om systematisk vold mot landets fattigste, deres knuste drømmer og ødelagte kropper.   


Bullshit jobs / David Graeber

Er jobben din meningsfull? Hvordan bidrar den til et bedre samfunn?

Disse spørsmålene ble stilt i et tankevekkende essay skrevet av den amerikanske sosialantropologen David Graeber i 2013. Essayet ble sett av flere millioner lesere. Deretter kom denne boken som allerede regnes som en klassiker innenfor moderne arbeiderlitteratur.

Graeber viser at et stort antall av moderne jobber, i stedet for å produsere noe, har blitt et mål i seg selv. Slike jobber som han beskriver som «bullshit jobs» opprettholder det nåværende ødelagte systemet som beskytter finanskapital, men ikke mennesker. Forfatter foreslår til slutt en rekke løsninger som kan implementeres for å bedre arbeidsmiljøet og gi en mer bærekraftig fremtid. 


De lange linjer: Arbeiderbevegelsens historie i Norge / Trond Gram og Ole Martin Rønning

Denne boken er en lettfattelig og kompakt innføring i arbeiderbevegelsens historie: fra Marcus Thranes arbeiderforeninger til dagens velorganiserte arbeidsliv. Den gir innsikt i hvordan den norske arbeiderbevegelsen helt siden 1800-tallet har påvirket sosiale, politiske og økonomiske reformer som har endret samfunnet i Norge. Den er rikt illustrert, uten komplekse analyser, tabeller og alt for mye data. Fungerer derfor spesielt godt som en introduksjon til den viktige og relevante delen av historien vår. 



Midlertidig ansatt / Heike Geissler

Heike Geissler gir oss et sjeldent og avslørende blikk inn i Amazons enorme lagerhaller, der hun jobbet på periodekontrakt. Midlertidig ansatt er en fyrig blanding av reportasjebok, essay, pamflett og roman.

Geissler beskriver det absurde systemet som ødelegger liv og kropper for å bringe meningsløse varer raskest mulig ut til forbrukerne. Hun kan være både selvironisk og harselerende overfor de andre arbeiderne. Men den anklagende pekefingeren retter hun oppover: mot Amazon, og mot det hyperkapitalistiske systemet som heier slike selskaper frem. Koblingen av personlige erfaringer og politiske refleksjoner gjør denne boken viktig og lærerik.

Arbeidsnever / Jan Kristoffer Dale

Mora hans pleide alltid å skryte av arbeidsnevene til faren hans: “Sånn ska´ nevan te’ ein mann se ut”.

I sentrum for Jan Kristoffer Dales debutbok står unge menn som sliter med å få livet til å gå opp, og som ofte står i tunge jobber som bryter dem ned. Dales språk er direkte og troverdig, uten unødvendig pynt og fiksfakserier. Det sier sitt om kvaliteten at Ingvar Ambjørnsen kalte den “en av de fineste novellesamlingene innen 'røff bygde-realisme'”.

Arbeidsnever passer for deg som liker skittenrealistiske bøker fra forfattere som Levi Henriksen eller Johnny Halberg, og ellers for alle som setter pris på god novellekunst.



Tre arbeiderfilmer

Dear Comrades, (2020), regi: Andrei Konchalovsky

1. juni 1962 streiket arbeiderne ved den elektriske lokomotivfabrikken i Novotsjerkassk som svar til drastiske prisøkninger på viktige matvarer i Sovjetunionen. Streiken ble fort til et opprør; dagen etter ble protestene brutalt slått ned på i Novotsjerkassk-massakren, der mer enn tjuefem mennesker døde og mer enn åttifem ble såret. Likevel ble det slettet fra journalene, som om det aldri fant sted. Andrei Konchalovskys film Dear Comrades er et slående svart-hvitt drama om hendelsen og de menneskelige skjebnene som lenge har vært utslettet fra den historiske hukommelsen. Filmen utforsker ideologi og politisk fortielse, men også kjærlighet og medmenneskelighet.  
 
Du kan strømme Dear Comrades her med Filmoteket, bibliotekets digitale filmtjeneste.


Pride, (2014), regi: Matthew Warchus

«What’s the point in supporting gay rights but no one else’s rights?» spør aktivisten Mark Ashton i Pride. Vi befinner oss i 80-tallets Storbritannia, spesifikt på Gay’s The Word, ikonisk LGBT-bokhandel og møtested for aktivist-alliansen ‘Lesbian and Gays Support the Miners’. Bakteppet er den britiske gruvearbeiderstreiken i 1984-1985, en viktig periode i den britiske arbeiderbevegelsens historie. Det skeive miljøet i London bestemmer seg for å samle inn penger til de streikende arbeiderne.

Pride er et rørende og morsomt drama om solidaritet. Om dette ikke var nok, kan du nyte synet av skuespiller Dominic West med en strålende og fullkommen hockeysveis.


Parasitt, (2019), regi: Bong Joon-ho

Sørkoreanske Bong Joon-hos Parasitt tok verden med storm for noen år siden, og vant både Oscar for beste film og Gullpalmen i Cannes. Filmen utforsker sosiale forskjeller, klassesamfunn, familiedynamikk og gig-økonomien. Ki-woo og familien hans er arbeidsledige og leter etter en vei ut av fattigdommen. Plutselig byr sjansen seg når Ki-woo får jobb hos den velstående Park-familien, og snart er hele familien involvert i et bedrageri som får uante konsekvenser for begge familiene. Her er det ikke et øyeblikk uten spenning; i klassisk sørkoreansk stil veksler sjangeren mellom satire og thriller, med en medrivende handling som gjør at man holder pusten nærmest fra start til slutt.  
 
Parasitt kan strømmes her med filmoteket, bibliotekets digitale strømmetjeneste.



5 kjappe spørsmål med Jonas Bals

Hva er historien, kort fortalt, om 1. mai, også kalt arbeidernes dag? 

- Det hele begynte med at arbeiderne i Chicago krevde åtte timers arbeid, åtte timers hvile og åtte timers fri tid. Da de streiket for dette kravet ble demonstrasjonene slått hardt ned på, og etter flere voldelige sammenstøt ble åtte lokale arbeiderledere fengslet og dømt på falske anklager. Fire av dem ble hengt. For å hedre minnet deres, og for å fortsette kampen de hadde satt i gang, besluttet Den andre Internasjonale i 1889 å gjøre 1. mai til arbeiderklassens internasjonale kampdag. Allerede året etter gikk det tog i byer rundt om i halve verden, inkludert her i Norge.  

Hvorfor er 1. mai fortsatt relevant tenker du? 

- Arbeidsfolk har mer å kjempe for i dag enn de har hatt på lenge. Autoritære krefter vokser, både i arbeidslivet og i politikken, og fascismen er tilbake med full kraft. Arbeiderbevegelsens kamp for frihet, likhet og solidaritet er også en kamp mot undertrykkelse, hat og rasisme, og mot de samfunnsmessige forholdene som gjør at disse kreftene vokser seg sterke. Å slåss for et arbeidsliv med frihet og verdighet for alle, og for at arbeidsfolk skal være kamerater framfor konkurrenter, er vår beste medisin mot fascisme og fremmedfrykt. 

Hvilke saker mener du er de viktigste å fronte på 1. mai i år? 

- Ukrainas kamp for demokrati og frihet, mot den russiske fasciststaten og det som tegner til å kunne bli et folkemord. 

 

Har du noen gode tips til litteratur om temaet arbeidernes dag eller 1. mai? 

- Howard Zinns «USA. Folkets historie» er vel den boka som er lettest tilgjengelig på norsk. Den inneholder mye stoff om den amerikanske arbeiderbevegelsen, inkludert Chicago-martyrene. Ellers er Philip S. Foners «Autobiographies of the Haymarket Martyrs» også veldig god.   

Hvordan ser dagen til Jonas Bals ut denne 1. mai? 

- Familien og jeg skal som vanlig på frokost med fagforeninga i Folkets Hus. Der samles bygningsarbeiderne sammen med andre fra Fellesforbundet, og i år skal jeg i tillegg holde en tale der. Jeg kommer dit rett fra Kirkenes, så tett på grensa til Russland som det er mulig å komme, og vil helt sikkert si en del om Ukraina og vår tids kamp mot fascismen. Etter det går vi i tog, og spiser is og popcorn. Deretter pleier vi å være en del venner som samles på et utested nær Youngstorget.