Hopp til hovedinnhold

Årets beste bøker

Årets slutt er tiden for oppsummeringer. I Morgenbladet kunne vi nylig lese at 2024 ikke har bydd på noen spektakulære bestselgere. Muligens riktig, men det betyr ikke at vi har hatt mangel på god litteratur. Her er personalets favoritter fra det siste året.

Publisert: 30.12.2024. Tekst: Hanne, Joanna, Robin og Sara.


Kristin Vego hadde en sterk debut med novellesamlingen Se en siste gang på alt vakkert som vant debutantpris både i Norge og Danmark. Sent på dagen er forfatterens første roman og den er, uten tvil, minst like vellykket som debuten. Boken er et studie av kjærlighet, savn, nostalgi og forholdet mellom mennesker og natur. Fortelleren i romanen er en godt voksen kvinne som lever alene i et stort hvitt hus i landlige omgivelser. Hun mimrer over tiden som har gått tapt, mennesker hun har elsket, og livet med sine store bølger av både glede og sorg.

Boken er skrevet på et nydelig språk og kan minne om forfattere som Rachel Cusk og Sara Stridsberg.


Molli er en voksen kvinne som lever et fredelig og ensomt liv. Når broren hennes havner på sykehus må hun tilbake til stedet som er fylt av vonde minner – et hus som eies av Mollis stefar, Frank, og han er en svært lite hyggelig type. Etter hvert får vi vite mer hvordan det var for Molli som barn å bo i huset til Frank. Hun erindrer spesielt den ene sommeren da moren hennes, sammen med stefaren, reiste vekk og forlot barna sine alene.

Dette er en uhyggelig roman om omsorgssvikt og kjærlighetsbehov som ikke oppfylles. Og selv om det er vondt å lese er det allikevel vanskelig å legge boken fra seg.


Hvis du ikke står på venteliste for den mye omtalte boka Jævla menn, er det flere gode grunner til å sette deg på. Det er en sprudlende autobiografisk oppvekstroman fylt med humor, ømme historier og et fantastisk portrettgalleri. Det begynner når syv år gamle Andrev får vite at mannen han alltid har trodd var hans far, egentlig ikke er det. Dette er utgangspunktet for Andrevs videre utforskning av mennene hans mor har et forhold til i lengre og kortere perioder. Det ender ofte med at en gjeng kvinner samles på kjøkkenet for å røyke og diskutere de “jævla menn”.

En superb roman!


Årets Brageprisvinner er ikke en bok som er lett å lese, men fortjener likevel å bli lest av flere. Hovedpersonen i romanen er Marie Engmo som er norsk-samisk, bor i Frankrike og nylig har blitt mor for første gang. Hun blir spurt av en redaktør om å skrive om den samiske erfaringen sin, men feiler i å fullføre oppgaven. Da mormoren hennes dør, må Marie reise til Finnmark for å delta i begravelsen. På denne reisen begynner hun å skrive om mormoren sin, men historien blir mye større en fortellingen om áhkku og hennes liv.

Forfatteren skriver kritisk men ikke moralistisk, og løfter temaer som skam, identitet, og vold mot det samiske folket i Norge.


Dette er en uvanlig bok med et uvanlig vakkert omslag. Hovedkarakteren virker kanskje usympatisk og kynisk på overflaten, men bak denne fasaden skjuler det seg et ømt og intelligent menneske som prøver å bearbeide et forferdelig tap. Den navnløse jeg-fortelleren reiser til Technotika – et gammelt hus plassert et eller annet sted i distrikt-Norge. Der vandrer hun rundt i området, småforelsker seg i Samuel, bensinstasjonens ansatte, ser på tv og dater tilfeldige menn. Alt dette utspiller seg i skyggen av den store tragedien, og de dystopiske og poetiske elementene smelter sammen til et rørende narrativ om ubegripelig savn og kjærlighet.


Denne boken blander humor og alvor på et mesterlig vis. Jeg-fortelleren er unge Demon som vokser opp i fjellene i det sørlige Appalachia med sin tenåringsmor som sliter med pilleavhengighet. Om faren vet ikke Demon så mye, bortsett fra kobberhårfargen han har arvet av ham. Livet er ikke så lett til å begynne med, og det blir bare verre når Demon blir overlatt til seg selv. Men det finnes håp, til og med i de mest håpløse situasjoner.

Kingsolver skriver varmt og klok om fordommer, omsorgssvikt og den personlige katastrofen som skyldes opioidskrisen.


En kort og relativt lettlest innføring i Israel/Palestinakonflikten, sett fra øynene til en palestinsk forfatter, jurist og aktivist fra Vestbredden. Boken tar for seg ikke bare historiske fakta, men også den følelsesmessige påvirkningen hendelsene har hatt på de som har opplevd dem på palestinsk side. Den forsøker også å gi et svar på hvorfor konflikten ennå ikke har fått en løsning.


Dette er den første prosautgivelsen til den bergensbaserte poeten Fredrik Hagen. Boka starter med en omvendt skapelsesberetning, og beveger seg mellom det store og det lille i menneskelivet, mellom liv og død, familierelasjoner og universet, i korte og poetiske avsnitt som grenser mellom lyrikk og prosa.

Denne boka anbefales til deg som ønsker en oppslukende og poetisk leseerfaring utenom det vanlige.


Sam og Sadie møter hverandre som 11-åringer på et barnesykehus, og gjennom årene skal de finne og miste hverandre igjen og igjen. Som barn søker de tilflukt i dataspill. Som unge voksne bestemmer de seg for å utvikle dataspill sammen, og lage verdener for andre. Hva er forskjellen på vennskap og kjærlighet? Kan dype forhold vare livet ut? Gabrielle Zevins vakre I morgen, og i morgen, og i morgen er en oppslukende bok som er umulig å legge fra seg, og en soleklar favoritt blant årets oversatte bøker.

Boken kom ut på norsk i år, men du kan også låne den på engelsk.


Forventningene er skyhøye når Sally Rooney gir ut en ny roman, men Intermezzo skuffer ikke. Tvert imot. Rooney veksler mellom perspektivene til to brødre, Peter og Ivan. Begge har mistet faren sin, og boken handler om et komplisert år preget av sorg og kjærlighet. Brødrene klarer ikke å se hverandre, men livets omveltninger gjør at de blir tvunget til å betrakte hverandre i et nytt lys. Samtidig tar begge stilling til sine kompliserte kjærlighetsliv. Romanen stiller store spørsmål: hvordan kan man lære seg å bry seg mindre om hva folk tenker? Hvordan kan man leve et autentisk og ærlig liv, uten skam? Intermezzo er en formfullendt fortelling om fasader, og hva som ulmer under dem.

Lån boken hos oss på norsk eller på engelsk.


Braksuksessen fra Kyrre Andreassen er kritikerrost med god grunn. Ikke mennesker jeg kan regne med renner over av litterært overskudd. Romanen skildrer samlivsbrudd og bygdeliv, og er full av friske, livaktige, feilbarlige karakterer, spesielt fortelleren selv, Linda Hansen. Fra rådmannens kontor lirer hun fra seg om andre, samtidig som hun selv er frustrert over å bli forhåndsdømt. Linda er frustrert og hevngjerrig. Hun har vært hovedmotoren i samlivet, tatt vare på barna, og utsatt sin egen selvrealisering, og så er jo spørsmålet: For hva?

Andreassens nyeste bok er spennende, særegen og småfrekk, og fremstiller kjent tematikk med en ny og spennende stil.