av Henning H. Bergsvåg — sist endret 2018-11-30T09:56:04+01:00
Alt så ut til å gå bra for Kerouac. Kaptein på skolelaget i fotball i en småby i Massachusetts og på vei inn i en framtid i forsikringsbransjen. Studieplass på Colombia University. Det var der ting begynte å gå galt.

Krangel med fotballtreneren og farens alkoholisme, gjorde at Jack forlot colleget, desillusjonert og forvirret. Etter en liten karriere i det militære endte han opp i New York der han traff på Allen Ginsberg, William S. Burroughs og en bycowboy med navnet Neal Cassady. Han fikk smaken av det ville livet, og ble inspirert til skriving og skrev sin debut: The Town and the City , en temmelig konvensjonell bok som fikk gode kritikker.

 

Big sur

Han begynte deretter å haike over hele kontinentet med villmannen Neal Cassady. Han noterte litt her og der, og begynte å finne fram til sin spontane skriving. Han ville skrive om disse turene akkurat slik de var, uten tanke på komposisjon. Flyten var det viktige. Det var tydeligvis ikke så viktig for redaktøren som nektet å utgi flere bøker av Kerouac.

Jack flyttet til San Francisco, sammen med Ginsberg, der han ble kjent med Zen-poeten Gary Snyder. Han ble begeistret og overbevist av Snyders fredelige Buddhisme, noe som er beskrevet i den fine boken Dharma Bums. Men den første boken som kom ut først var den legendariske On the Road. Bibelen for beat-entusiaster. En bok om det ville livet med Neal Cassady. Dette er boken som står igjen som det mest brukte referansepunktet i beat-generasjonen. En bok som bobler over av flyt og inspirasjon. Han følte senere at han måtte leve opp til det ville ryktet og droppet buddhismen til fordel for alkoholisme. Hans forsøk på å bryte ut av dette selvskapte helvetet er beskrevet i den glimrende romanen Big Sur. Det skal sies at til å være en ”beatnik” var Kerouac temmelig konservativ, støttet Vietnam-krigen og hatet hippier. Han døde av alkoholisme som 47-åring. Tilbake står en rekke fabelaktige bøker.

 

På norsk

På engelsk

Biografi

Lyd