Bøker for å få deg i sommerstemning

Noen elsker sommer, andre liker den ikke så godt. Noen kjeder seg lett. Noen har alt for mye å gjøre. Uansett hva, kan det være godt å ha en bok klar til ferien. Her er noen leseforslag å starte sommeren med.

Dagene før mai - Sanne Mathiassen

Lyden og lukten av havet i en liten bygd i Nord-Norge – for mange er det selve sommerparadiset. Men ikke for jeg-personen i denne stramt komponerte ungdomsromanen. Med lyset fra den vakre midnattsola som bakteppe, sørger hun over sin far som har forsvunnet i en båtulykke. En dag står plutselig Ensomheten på døra, i egen, høye person. Og han nekter å dra igjen.

En bok for deg som ikke kommer i sommerstemning, tross at sola henger på himmelen døgnet rundt. Ved å blande det absurde med det realistiske, er dette en roman som skaper en helt annen sommerstemning enn den du er vant med.


Sommer med Jo - Kristine Rui Slettebakken

Frida har planlagt en fenomenal sommer sammen med sin fenomenalt gode venn Jo. På hytta til Jo skal de bade, fiske krabber, spise is, bare ha det GØY! Frida skal i hvert fall ikke spørre om kjipe ting, som hvorfor pappaen til Jo har vært i fengsel - selv om hun klør etter å spørre. Men når hun oppdager noe som kan ødelegge sommeridyllen fullstendig, blir det vanskelig å ikke si noe. Hvor mye kan hun egentlig holde skjult fra sin beste venn, bare for å bevare ideen om verdens beste sommer?

Med en hovedperson som er full av energi, kombinert med et friskt språk, er dette en roman for mellomtrinnet som spruter av både fortellerglede og sommeridyll.

Sjekk også ut den første boka om Frida – «Jo har skjedd».

Under en stein - Erna Osland

Sommer betyr ikke bare sol, is og bading - det betyr også masse insekter. Noen kjenner vi godt fra før av, der de suser forbi ørene våre på sommertid. Andre ser vi ikke noe til, for de har gjemt seg! Under en stein finnes en hel verden av små, spennende skapninger, som de små i familien kan oppdage gjennom denne morsomme sakprosaboka.

Passer for både små og store med maur i rompa, som heller enn å sitte stille og steke i solstol hele sommeren, vil se hva slags liv og leven som finnes under en stein. 


Hør Her’a - Gulraiz Sharif

Mens mange skal langt bort på ferie til sommeren, har 15 år gamle Mahmoud bare sett for seg lange sommerdager på benken utenfor blokka hjemme i Oslo. Men ting skal vise seg å bli helt annerledes enn han har tenkt denne sommeren. Når familien får besøk av onkel ji fra Pakistan, er det nemlig han som må vise onkelen rundt. En oppgave som ikke bare blir opphav til mange komiske episoder, men som i sin tur også stiller Mahmoud ovenfor store prøvelser som både sønn og bror i en pakistansk familie.

Med sitt muntlige språk og brakende sjarm, er dette energibombe av en ungdomsbok som sparker liv i lattermusklene. Innimellom lett latter ligger likevel et tungt alvor som ikke vil etterlate deg som leser uberørt.


Sommerboken - Tove Jansson

På en øy i den finske skjærgården, tilbringer lille Sophia somrene med sin far og farmor. I de idylliske omgivelsene lurer både morsomme oppdagelser og lumske farer, som du i løpet av mange små fortellinger får være med Sophia å utforske. Oppdagelsene gir grobunn for samtaler Sophia og farmor imellom, hvor de både utveksler, utvider og undrer seg over sine egne erfaringer om livet.

Denne klassikeren av Tove Jansson er en vakker skildring av både vennskap på tvers av generasjoner og av det store i de små øyeblikkene. En enkel, humoristisk og poetisk sommerklassiker som kan leses mange ganger.