Bøker om bøker!

Noen ganger handler bøker om ja … bøker. Og i anledning Verdens Bokdag har vi utarbeidet en variert liste med anbefalinger - fra klassiske fortellinger om gamle mystiske tekster til spennende faglige bøker om bibliotek og leseglede. Med andre ord; her er det noe for alle. God lesning, og gratulerer med dagen!

Publisert: 22.04.2022. Foto: Camilla Grindheim Larsen / BOB.


Rosens navn av Umberto Eco

Denne klassiske romanen er også en kjærlighetserklæring til boken. I 1327 ankommer den lærde franciscaner William fra Baskerville et kloster i Nord-Italia. Sammen med sin unge elev Adso havner de i sentrum av mystiske og kriminelle handlinger. Hver dag i en uke finner man en myrdet munk, og William forvandler seg til etterforsker.

Sentralt i gåten står klosterets mektige og hemmelighetsfulle bibliotek. William tolker kryptiske og kodede manuskripter ved hjelp av Aristoteles sin logikk, Thomas av Aquinas sin teologi og Francis Bacons vitenskapelige skepsis. Og fører leseren rett inn i klosterets hemmelige labyrint.


Hell of a Book av Jason Mott

En anonym forfatter reiser på en turné på tvers av landet for å promotere sin bestselgende roman, som er «Hell of a book». Han følges av navnløse «The Kid», en ung gutt som ingen bortsett fra forfatteren kan se. Samtidig utforsker romanen historien om Soot, en ung svart gutt som ønsker å bli usynlig. I et av de mange meta-øyeblikkene i romanen, oppdager forfatteren tilsynelatende at han er svart. Dette utløser flere samtaler om livet hans, hudfargen og boken hans med flere sjarmerende sidekarakterer. Mott gjenspeiler humoren som er drysset over, og klarer samtidig å feste sin verden i aktuelle hendelser som Black Lives Matter-protester.

Boken vant National Book Award for Fiction i 2021.

The Library Book av Susan Orlean

«The Library Book» av Susan Orlean tar utgangspunktet i en katastrofal brann av Los Angeles offentlig bibliotek i 1986. Da den ble slukket, hadde den fortært fire hundre tusen bøker og skadet syv hundre tusen flere. I boken beskriver Orlean brannen og dens etterspill for å vise frem den større, avgjørende rollen som bibliotekene spiller i våre liv; hun fordyper seg i utviklingen av biblioteker over hele landet og rundt om i verden, fra deres ydmyke begynnelse som et metropolitisk veldedig initiativ til deres nåværende status som en hjørnestein i nasjonal identitet.

Selv om Orlean skriver om reelle personer og konkrete hendelser, kan boken leses som en god roman, og den er vanskelig å legge fra seg.


Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

”Der hvor man brenner bøker, brenner man til slutt også mennesker” skrev den tyske forfatter, poet og litteraturkritiker Heinrich Heine. Disse ordene viste seg til å være profetiske da hans egne bøker ble brent av nazister 10. mai 1933. Fahrenheit 451 er en dystopisk roman som ligger i en ikke altfor fjern framtid hvor brenning av bøker står sentralt. Selve tittelen er temperaturen når en bok selvtantenner og brenner. Protagonisten i boken er den etter hvert desillusjonerte «brannmannen» Montag som slutter i jobben og blir medlem av en motstandsgruppe som fremmer litteratur.

Herr Fikrys litterære liv av Gabrielle Zevin

A.J. Fikry har det ikke så bra i livet. Han driver en liten bokhandel på en øy nordøst for New York, men den har tapt magien sin for lengst. Etter at A.J. mistet sin kone, drukner han sine sorger i vin og mister sansen for det sosiale. En dag oppdager han et forferdelig tap – hans verdifulle førsteutgave av Edgar Allen Poes debutbok er stjålet! Med dette tapet forsvinner også håpet om å ha råd til å flytte fra øya og skape seg et annet liv. Men tragediene følges av et mirakel – en liten to år gammel jente som han finner i bokhandelen sin. Moren hennes greier ikke å ta seg av henne og vil at hun skal vokse omringet av bøker. Dette snur opp ned på alt og magien kommer tilbake i A.J Fikrys verden.

Å lese Lolita i Teheran: en historie om kjærlighet, bøker og revolusjon av Azar Nafisi

Hvordan kan en bok forandre livene våre? Boka Å lese Lolita i Teheran handler om litteraturens frigjørende kraft. Etter den iranske revolusjonen i 1979 ble arbeidsforholdene vanskelig for forfatteren som var litteraturprofessor i Teheran. Nesten all vestlig litteratur er forbudt og hun mister jobben sin. Istedenfor å akseptere omstendighetene sine begynner hun med en hemmelig bokklubb, hvor hun inviterer sine studenter hjem til seg for å lese forbudte klassikere.

Bibliophile: An Illustrated Miscellany av Jane Mount

Denne boken er et ekte kjærlighetsbrev til bøker, bøkenes verden og alt som har med bøker å gjøre. Forfatteren Jane Mount bringer litterære mennesker, steder og ting til live gjennom sine vakre og levende illustrasjoner. Gjennom denne boken tas vi med på en turné i verdens vakreste bokhandler, tester kunnskapen vår i litteraturquiz, prøver oss på oppskrifter til de mest kjente fiktive måltidene, og kikker inn i arbeidsrommene til berømte forfattere.

Med andre ord - et fyrverkeri av en bok og en kilde til uendelig inspirasjon, litterære fakta og anbefalinger.

The Book of Lost Things av John Conniol

Tolv år gamle David søker tilflukt på loftsrommet sitt for å sørge over morens død. Han er sint og alene, med bare bøkene i hylla som selskap. Men bøkene har begynt å hviske til ham i mørket, og mens han søker tilflukt i fantasien, merker han at virkelighet og fantasi har begynt å smelte sammen. Mens familien hans faller fra hverandre rundt ham, blir David tvunget inn i et land som er en merkelig refleksjon av hans egen verden, befolket av helter og monstre, og styrt av en falmet konge som oppbevarer hemmelighetene sine i en mystisk bok - «Boken om tapte ting».


Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Et sted utenfor universets utkant finnes det et Midnattsbibliotek, et bibliotek som inneholder et uendelig antall bøker. Hver av bøkene forteller historien om en annen virkelighet. En bok kan handle om livet ditt som det er. En annen bok kan fortelle deg om det andre livet du kunne ha levd hvis du hadde tatt et annet valg når som helst i livet ditt. Etter at Nora Seed, på grunn av mange skuffelser i livet, velger å ta en overdose medisiner, tror hun at hun kommer til å forsvinne i mørket. Men i stedet for befinner hun seg i det mystiske Midnattsbiblioteket hvor hun må finne ut av hva som faktisk gjør livet meningsfullt og verdt å leve. Men valgene hennes fører til at både hun og selve biblioteket er i stor fare.
 
Før tiden renner ut, må hun besvare det ultimate spørsmålet: Hva er den beste måten å leve på?