Bokomslag til begjær
Omslag: Aslak Gurholt / Gyldendal.
“Ikke døm boka etter omslaget” sies det, men dette er helt feil. Bokdesign er superviktig, ikke minst i vår tid hvor papirbøkene slåss om oppmerksomhet mot digitale bøker og visuell kommunikasjon.
At bøker har en spennende forside virker naturlig i dag, og eldre bøker som kun er innbundet med en kjedelig brun eller mørkeblå farge gir ikke helt samme appell. Innpakning er viktig! Bokdesign som fag har eksistert siden 1800-tallet, og kunstneren Aubrey Beardsley var en av de første kunstnerne som illustrerte kommersielt, blant annet for The Yellow Book som var et litterært tidsskrift i perioden 1894-97.
I 1949 fant det sted en internasjonal utstilling med bokomslag på Victoria and Albert Museum i London, med over 450 illustrerte covers. Bokomslag er et stort og fornøyelig emne å fordype seg i, her begrenser vi oss til å servere noen bøker vi har om dette faget i vår samling. Men først en kort beskrivelse av den amerikanske designeren George Salter:
Two elements not necessarily interrelated establish today the basic requirements for the makings of a good book jacket: graphic interpretation of the book’s intrinsic character and the method by which the publisher wishes to promote the title. (The Illustrated Dust Jacket 1920-1970, Martin Salisbury)
Vi starter med en norsk utgivelse om norske bokomslag i 100 år; Bokens ansikt:
Bokomslaget er plakat for boka, og i denne historiske oversikten får vi et utvalg etter kriterier som skal gjenspeile tidsepoker, illustratører som har sterke formmessige og estetiske kvaliteter, i bunn og grunn bokomslagets særpreg. En vanskelig jobb! Her er altså historikk, med linjer fra de første bokbind, spredning av bokkulturen, naturalismen og bohemene, fargenes fremmarsj, politiske strømninger, surrealisme, modernisme, reklametegnernes påvirkning, fotomontasje, krigstid, etterkrigstid, femtitallet, designerne kommer, pocketboka, collage, og massekommunikasjon. Boka inneholder så klart mange eksempler på bokomslag, og det er interessant å kikke på hva som karakteriserer de norske epokene. Det finnes også et eget lite kapittel om pocketbokrevolusjonen.
Dette er en grei bok for å få en del av historikken over norske bokomslag.
En nyere bok er Penguin by Design: A Cover Story 1935-2005. Masse deilige Penguin-bøker med deres flotte omslag. For eksempel Jan Tschicholds design på slutten av 1940-tallet, med en behersket og ren typografisk fremstilling, eller de fargerike coverne til Abram Games på slutten av 1950-tallet.
Fargerike er også omslagene til science-fiction seriene med kunstnere som David Pelham og Alan Aldridge. Vi kan og lese om The Marber Grid, som var et mønster / rutenett brukt til design til bokomslag, laget av den polske designeren Romek Marber. Dette uttrykket er noe av det mest kjente i Penguins utgivelser.
Penguins historie får du også et kapittel om i Front Cover: Great Book Jacket and Cover Design. Denne boka går som seg hør og bør kronologisk gjennom ulike retninger av innflytelse, som modernisme, stilisme og digitaliseringens start. Vi får korte dykk ned i formspråket til storheter som Alvin Lustig, Victor Gollancz og Jeff Fisher, og kan lese om de store forlags valg av visuell innpakning. Picador, Granta, Black Sparrow Press; de har sine egne forfattere og en klar politikk på hvordan de ønsker å fremstå.
"Fully booked": Cover Art and Design for Books fokuserer på boka som et kulturelt objekt. Dette er mer en bok om boka enn om bokomslag, men det er allikevel samlet mange gode covere, på et litt mer kunstneriskt og smalt nivå. Et inspirerende verk som viser diversiteten og den endeløse fantasien en gjenstand som boka kan frembringe.
Til slutt vil jeg presentere The Illustrated Dust Jacket 1920-1970, en vidunderlig vakker bok som alle bibliofile og estetikere bør ha i sin bokhylle. Her er det illustrasjoner som står i fokus, ikke foto eller typografi, begrensninger må settes, forståelig nok. Dust Jacket sier jo at det er omslag per se det er snakk om, disse du faktisk kan ta av selve boka (et herk å plaste inn, for oss som jobber på bibliotek).
Bøkene som vises frem er fotografert og fremstilt på en måte som gjør at de virker nærmest taktile og nærværende. Det er de fysiske utgavene av bøkene som vises, ikke bare selve trykket. Hele 371 illustrasjoner, det er en fryd for øyet som man kan fortære i de mengder man ønsker, litt og litt eller hele boka i et jafs, eller helst begge deler.