Feministiske lesetips
Av: Marie Amdam. Illustrasjon: Ragnar Myrholt Rørnes.
Kunskapens frukt – Liv Strömquist
Liv Strömquist er en av de mest toneavgivende svenske feministene i vår tid. Gjennom sitt virke som tegneserieskaper har hun bak seg en rekke utgivelser av feministiske bøker, og Kunskapens frukt er nærmest blitt en moderne feministisk klassiker. Her prøver hun å komme til bunns i noe av det mest mytiske i vår populærkultur, nemlig det kvinnelige kjønnsorganet. Hva er det med dette organet som skaper så mye dramatikk, diskusjon og provokasjon?
Gjennom både humor og alvor tar hun oss med på en kulturell reise via de gamle grekerne, steinalderkvinner, Sigmund Freud, Tornerose og Stig Larsson for å prøve å skape et bilde av det organet Gustave Courbet kalte “Verdens opprinnelse”.
Egalias døtre - Gert Brantenberg
Se for deg en verden hvor kvinnene er dagens menn. Kvinner innehar alle maktposisjoner, menn er hjemme med barna og bekymrer seg for vekt, utseende og må holde penisen skjult i en såkalt “PH”, en pungholder. Vi møter Petronius Bram som vokser opp med den dominerende moren direktør Bram, som ikke mener menn har noe i arbeidslivet å gjøre. I deres verden er det det kvinnelige som er verdifullt. Hver gang en kvinne føder skjer det offentlig med alle til stede, og er en stor og alvorlig og verdig stund. Kvinnene hylles, mens mennene steller og fikser hjemme og venter med middagen klar på bordet. Petronius ønsker seg en ny fremtid, hvor også mennene har noe å si. Det er på tide med et oppgjør.
Menn forklarer meg ting - Rebecca Solnit
Har du hørt om begrepet "mansplaining"? Forfatter Rebecca Solnit var på fest, snakket med en mann, og opplevde å bli pepret full av informasjon om noe han hadde lest i en bok. Solnit begynte å forstå at boken han snakket om var en bok hun hadde skrevet selv. Han snakket om hennes bok. Selv om hun påpekte at ja, jeg kjenner til dette, det er nemlig jeg som har skrevet den, fortsette mannen å prate uavbrutt, tilsynelatende upåvirket av informasjonen om at han nå sto og snakket med selve forfatteren. Denne situasjonen danner utgangspunktet for essaysamlingen og inneholder skarpe og morsomme betrakninger om kvinner, menn, kjønn og makt.
Om muser og menn – Marta Breen
Hvorfor er det slik at når en mannlig forfatter drikker opprettholder han rollen som romantisk og mytisk figur, mens om en kvinnelig forfatter drikker oppfattes det som trist og stakkarslig? Hvor mye kan det mannlige geniet tillate seg i forhold til det kvinnelige geniet, som fort bli avskrevet som gal eller hysterisk om hun tråkker utenfor boksen?
I Muser og menn går Marta Breen gjennom kulturhistoriske hendelser fra kunsten og litteraturen for å prøve å besvare disse spørsmålene. Breen går gjennom tidens kulturmenn, muser, stalkers og groupies, i en skarp og underholdene tone.
Brev til en datter: alt du bør vite fordi du er jente av Kristin M. Hauge
Dette er en annerledes historiebok, hvor en mor forteller sin datter om fem kvinner som har vært med på å skape det vi trodde var det likestilte Norge. De forteller om valgene de har tatt, konsekvensene av dem, bekymringer og drømmer. Kvinnene vi møter er Sidsel Rasmussen, Frøydis Guldahl, Elisabeth Helsing, Sissel Benneche Osvold og Juliet Okparaebo. Gjennom deres historier og 30 råd fra mor til datter blir det klart at likestilling og likeverd er verdier som vi fortsatt må kjempe for i Norge i dag.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Tre kvinner - Lisa Taddeo
Hvilke av valgene du tar er med å påvirke et helt liv? I Tre kvinner møter vi tre kvinner, med tre forskjellige livshistorier. Forfatter Lisa Taddeo reiste USA rundt og snakket med kvinner i alle aldre og samfunnsklasser for å finne sine historier. Vi kommer ekstremt nært innpå hver og enkelt av dem, og det er sjeldent ærlige fortellinger vi får servert. Vi møter Maggie på 17 som har et hemmelig forhold til læreren sin, som ender med å anmelde han for seksuell trakassering mange år etter. Vi møter den hjemmeværende Lina som lever i et dødt ekteskap, som starter en affære med ungdomsskolekjæresten. Og vi møter Sloan som lever med en mann som liker at hun har andre partnere på si.
En utrolig interessant fortelling om kvinnelig seksualitet.
Brev til en ufødt datter: Om frihet, sex og søsterskap - Anne Bitsch
I dette essayet møter vi Anne Bitsch som skriver til en tenkt datter. For hva er det for slags verden hun risikerer å bli født inn? Her går hun systematisk gjennom kvinnelig seksualitet og utfordringene kvinner i dag står ovenfor. Selv etter kampanjene #metoo og #jegharopplevd ser vi at kvinner fortsetter å oppleve trakassering og kjønnet oppførsel. Fremdeles er det vanskelig å få folk dømt for voldtekt, og fremdeles koster det mye å stå frem i media som offerrolle. Hvor mye makt har rettsystemet og media i disse fortellingene? Og hvordan kan man skape et samfunn hvor tilliten mellom menn og kvinner blir større?
En sterk og viktig bok om sex og søsterskap.
Et eget rom – Virginia Woolf
Med «et eget rom» mente Woolf bokstavelig talt et eget (arbeids-)værelse hvor man kunne lukke døren bak seg og være alene. Men når uttrykket er blitt et begrep, betyr det et rom i utvidet betydning: et psykisk og sosialt rom der kvinnen kunne utfolde sin personlighet, sine kunstneriske evner og økonomiske uavhengighet. I Et eget rom analyserer Woolf kvinners vilkår fra Shakespeares tid til det 20. århundre, med henblikk på mulighetene til å skape kunst. Et eget rom er en feministisk klassiker om viktigheten av strukturelle ordninger for at kvinner faktisk skal få mulighet til å utfolde seg.
Omtale fra forlaget.
Not that kind of girl - Lena Dunham
I Lena Dunhams serie Girls drømmer hovedpersonen Hannah Horvath om å være sin generasjons stemme. Og på mange måter har Dunham klart det rollefiguren drømmer om - å være en av de viktigste feministiske stemmene i vår tid.
I denne boken forteller hun åpent og ærlig om sine tanker rundt feminisme og seksualitet, særlig i arbeidet med serien. Som for eksempel hva som var grunnen til at hun ønsket å lage kleine og ulekre sexscener og vise frem vanlige nakne mennesker. Hun deler også tanker om å leve med den kroniske sykdommen endometriose.
En viktig bok om kombinasjonen av et moderne kvinneliv og kunstnerskap.
Alt jeg vet om kjærlighet - Dolly Alderton
I denne boken møter vi Dolly. Hun har gått på en del smeller i livet. Både i kjærligheten, karrieren, med venner, og på fylla. Med en god dose humor deler hun åpenhjertig om alle sine feiltrinn, og ikke minst - hva hun lærte av det. Den forteller om hennes feministiske oppvåkning og viktigheten av å være bevisst på hvordan de patriarkalske strukturene skaper usunne bilder av kvinners kropper og utseende.
Boken er skrevet i en muntlig tone og full av humor og morsomme historier, men samtidig full av såre fortellinger om å miste en nær venn og hva som kreves av vennskap i vanskelige tider.