BookTok - bøker som trender på TikTok

Har du sett eller hørt om ei bok på TikTok? Da er det stor sjanse for at vi har den inne på biblioteket. Her kan du lese om noen av BookTok-bøkene.

Publisert 19.12.21. Skribenter: Silje Monsen Solsvik, Robin Van De Walle og Anne Marie Morvik. Bilde: Unsplash.com

Alle andre/Normal People av Sally Rooney

Vi følger to barndomsvenner, Connell og Marianne, fra ungdomstid og videre gjennom studietiden. Forholdet deres er komplisert, og vennskapet utvikler seg til stadighet til noe mer. Mens hun er en slags einstøing på high school, er han en del av de mer populære kretser. På universitetet i Dublin snur rollene seg, men tiltrekningen mellom de to er der fortsatt. 

Lettlest om komplisert ungdomsliv, klasseforskjeller og umulig, men lidenskapelig kjærlighet. 


Den tause pasienten av Alex Michaelides

En dag skyter kunstneren Alicia ektemannen fem ganger i ansiktet. Hun blir dømt til å sone på lukket avdeling på psykiatrisk sykehus, der hun tilbringer de neste seks årene i taushet. Psykoterapeuten Theo Faber har lenge vært fascinert av saken, og da det utlyses en stilling på samme sykehus seks år etter drapet, søker han og får den.   

Boken fortelles gjennom to stemmer, Theo og Alicia. Alicia gjennom en dagbok som Theo leser. Spenningen bygger seg opp etter hvert som fortiden avdekkes. Kapitlene er korte og slutter med en cliffhanger, noe som gjør at du bare må lese videre.

Finnes som e-bok og lydbok i BookBites.


The Cousins av Karen McManus

Alle naboene er misunnelige på familien Story. De har den største eiendommen på East Coast Island, de er rike, vakre og sammensveisede. Helt til alt faller fra hverandre og moren forlater barna med en enkelt setning; «du vet hva du har gjort». De hører aldri fra henne igjen. Mange år senere, mottar de 18 år gamle søskenbarna Aubrey, Milla og Jonah Story en invitasjon til å tilbringe sommerferien på bestemorens resort. De har ikke noe annet valg enn å følge nysgjerrigheten og møte kvinnen som har vært en gåte gjennom hele livet deres. Men det viser seg at noen hemmeligheter bør få ligge i fred.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Hjemsøkelse av Jenny Erpenbeck

Hovedpersonen i Hjemsøkelse er et feriehus som ble bygget på 1920-tallet og dets beboere fremover i tid. Gartneren møter vi i flere kapitler, mens andre kapitler handler om nye personer: Fra arkitekten som bygger huset, til jødene som forsvinner, til en østtysk student som vil rømme til Vest-Tyskland.   
 
En på mange måter krevende bok med en poetisk og distansert stil og en kronologi som kan være forvirrende. Den tar oss med på en reise gjennom tysk historie, men stiller også mer allmenngyldige spørsmål som hva det egentlig vil si å eie noe. (Silje S) 

Finnes som e-bok i BookBites. 


Giovannis rom av James Baldwin

David er en ung, hvit amerikaner som bor i Paris. Han er forlovet med Hella, men når hun drar til Spania for å tenke over bryllupsplanene, innleder han et forhold til den italienske bartenderen Giovanni. Når Hella kommer tilbake forsøker David å gjenoppta livet med henne, men han klarer ikke å glemme Giovanni. I mellomtida har Giovanni kommet i en alvorlig konflikt med bareieren, som vil få alvorlige konsekvenser for ham. Giovannis rom kom første gang ut i 1956, og var Baldwins første roman med kjærlighet mellom menn som tema.


På jorda var vi glimtvis vakre/On Earth We`re Briefly Gorgwous av Ocean Vuong

Ocean Vuong har skrevet boken med den vakre tittelen som et brev til sin mor, som ikke kan lese. Den forteller en sterk historie om oppvekst i krig i Vietnam og deretter fattigdom i Connecticut, USA. Forfatteren tar opp vold, klasse, rase og sønn-mor-forhold i et nydelig poetisk språk som nok må fordøyes og leses sakte for å få mest ut av boken. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Ace of Spades av Faridah Àbíké-Íyímídé

Creepy, intens og ubehagelig thriller på sitt beste.  

To sisteårselever ved et privat gymnas, begynner plutselig å få private hemmeligheter lekket til alle på skolen gjennom SMSer signert med navnet Aces. Underveis får vi bli kjent med de to som ikke i utgangspunktet har hatt noe med hverandre å gjøre tidligere. De har begge sine skjelett i skapet og et sterkt ønske om å bli noe stort etter high school. Men noen forsøker tydeligvis å knuse drømmene deres. Hvem er Aces?Dager med blå himmel/All the Bright Places av Jennifer Niven

Finch og Violet møtes første gang på toppen av skolens klokketårn. Finch er besatt av døden, Violet klarer ikke leve lenger. Sammen redder de hverandre. For en stund. Violet er sønderknust og sliter med skyldfølelse etter at søsteren døde i en trafikkulykke, mens Finch ikke lenger holder ut opp- og nedturene som utgjør livet hans. Etter hvert som de blir kjent med hverandre, finner de ut at det selv i stummende mørke kan finnes lyspunkter. Dette er en fortelling om ferden mot og gjennom tragedien, og veien videre. Her står man ansikt til ansikt med mørket, men også gleden, og med kjærlighetens muligheter og begrensninger i møte med psykisk sykdom. Det er en historie om håp og savn, om å velge livet og hvem man vil være, men først og fremst handler den om kjærligheten som dukker opp når man minst venter det. Fortelling for ungdomstrinnet.

Omtalen er utabeidet av BS.

Vi var løgnere/We Were Liars av E. Lockhart

En bok full av overraskelser !

Cadence og resten av den rike Sinclair-familien er på den årlige ferien på sin private øy. Øyen er stor og vakker med fine strender og et klassisk feriehus. Det er et perfekt sted å være om sommeren. Alle tror Sinclair-familien er lykkelige siden de har masse penger, men dette er langt fra sannheten. De voksne i familien er mer opptatt av penger enn kjærlighet, og Cadence selv sliter med psykiske problemer. Underveis i boken blir vi også kjent med en indisk gutt, Gat, som blir med på ferieturene på øyen. Han opplever en del hatefulle rasistiske ytringer og utenforskap. Cadence derimot, får et veldig godt forhold med han.  

Boken er spennende og trist og viser at mennesker kan ha det veldig annerledes enn det vi ser for oss. Jeg anbefaler denne boken sterkt for ungdommer som liker drama og spenning.  

Finnes som e-bok i BookBites.

(Skrevet av Lara i arbeidsuke)