Daniel Clowes X 3
Ill: Fra "Patience" / Daniel Clowes, Fantagraphics.
Grafiske romaner og tegneserier har fått et stort oppsving de siste årene, og særlig blant barn og unge øker utgivelsene og lesingen av denne sjangeren. Men - den voksne lesergruppa er stabil og trofast. I slutten av november 2022 var det Steffen Kvernelands grafiske roman En frivillig død som stakk av med seieren i den aller første gjennomføringen av Bibliotekets litteraturpris. Veldig hyggelig!
Tegneserier har en lang tradisjon og historie å se tilbake på, det er et stort felt. Mange som lager tegneserier er ytterst allsidige, det starter gjerne med små fanziner eller pamfletter, før det beveger seg sakte men sikkert mot Den Store Tegneserieromanen? Vi tar en kikk på noen av tegneseriene til amerikaneren Daniel Clowes, som har en fargerik og ren strek. Men der streken er behersket, er til gjengjeld karakterene hans særdeles komplekse og til tider kaotiske.
Patience
Patience er en psykedelisk berg-og-dal-bane med mysterier, tidsreiser, kjærlighet og mord på timeplanen. Vi blir kjent med Jack Barlow, som får vite at han skal bli far. Men kjæresten blir utsatt for noe grusomt, og Barlow bruker de neste årene på å tenke på hevn eller en måte å forandre det som skjedde. Ting går ikke helt som verken Jack eller vi lesere forventer, og historien er underholdende og uforutsigbar. Tegningene er utrolig lekre, fargene, måten kunstneren her får frem en pyskedelisk og science-fiction aktig følelse uten at illustrasjonene er kaotiske eller turbulente, men bare veldig Clowes-karakteristiske og stringente. Hurra.
Daniel Clowes brukte fem år på å lage Patience, boka er da også en av hans lengste. For oss som ikke er tegnere av yrke, eller lager tegneserier, kan det virke rart å bruke så lang tid på dette. Men det ligger mye arbeid bak, og til sammenligning brukte vår egen Martin Ernstsen 4 år på sin utgave av Sult. Det er tidkrevende og imponerende å lage slike store verk, noe man absolutt ser på resultatet.
Ghost World
Dette er Daniel Clowes mest kjente tegneserie, og hans definitive kommersielle gjennombrudd. Ghost World ble først utgitt som kapitler i tegneserien Eightball på midten av 1990-tallet, og da fortellingen ble filmatisert i 2001 fikk den kultstatus og ble en av verdens mest kjente grafiske romaner. Vi følger de to tenåringsjentene Enid og Rebecca, som befinner seg i overgangen mellom high school og college. Ja, hvis de skal på college da? Jentene er frekke i kjeften, ler av de fleste rundt seg, har et hat/elsk-forhold til gutter, og lar humla suse mens de finner på ulike spydige påfunn. Men – i bakgrunnen truer voksenlivet og fremtiden. Clowes skildrer tenåringers autonomi og attityde på en utrolig treffende måte, og formidler hvordan angst og lykksalighet kan veksle lynkjapt når hormonene raser. Vi blir minnet på hvordan ungdommen er en fantastisk frigjørende tid, men og veldig sårbar. Biblioteket har en spesialutgave av Ghost World, med masse ekstra snadder, så ta en kikk på den!
The Art of Daniel Clowes
Dette er et nydelig, informativt og underholdende praktverk av en bok. Stor i størrelsen, men kunst krever at man kan nyte det visuelle i fulle drag, det blir ikke helt det samme på en 4 tommers skjerm. Og at det er kunst er det ingen tvil om, tegneserie er kunst! I denne boka finner du blant annet et spennende intervju gjort av journalisten Kristine McKenna, masse skisser og tegninger (så klart), et portrett av den eksentriske og tidvis gretne karakteren Wilson, pluss diverse analyser og perspektiv på Clowes’ liv og virke. Denne utgivelsen er et must for Clowes-fans!
INTERVJU
Kielland om Clowes
Hva slags forhold har norske tegneserieentusiaster til Clowes? Vi spør medieviter og anmelder i Morgenbladet Aksel Kielland, som også er involvert i tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo:
Når oppdaget du Daniel Clowes, Aksel?