De verste kjærlighetshistorier vi vet om

Kjærlighet er ikke alltid bra. I noen tilfeller kan det faktisk bli ganske fælt. Den tynne linjen mellom forelskelse og fiendskap har vært et godt utforsket motiv i litteraturhistorien. I anledning Valentinsdagen har vi laget en kort og subjektiv liste av forferdelige kjærlighetshistorier som, tross alt, er fantastisk lesning. Velbekomme!

Publisert: 10.02.2023

Stormfulle Høyder av Emily Brontë

Vi befinner oss på Yorkshires øde heier rundt året 1800. Her vokser Catherine opp sammen med storebroren sin Hindley. En dag kommer faren deres tilbake fra Liverpool og bringer med seg en uventet gave – en liten gutt som heter Heathcliff. Etter den første skuffelsen (Catherine har egentlig ønsket seg en ny hestepisk) blir disse to bestevenner og noe dypere og mer alvorlig utvikler seg mellom dem etter hvert. Til tross for hennes ekte følelser, gifter Catherine seg med den velstående naboen Edgar Linton. De er relativt lykkelig sammen, men Heathcliff som lenge har vært vekke, og ingen vet hvor og hva han har gjort der, kommer tilbake. Og han krever Catherines kjærlighet og at hun erklærer sin. Deres stormfulle relasjon ødelegger ikke bare dem begge, men også alle mennesker som står dem nær. Båndet deres er så sterkt at ikke en gang døden klarer å rive dem fra hverandre. Til og med neste generasjon er nødt til å betale for deres synder.

Velkommen til muligens den mørkeste og mest intense kjærlighetshistorien i litteraturhistorien.

Av Joanna Pacula.


Anna Karenina av Leo Tolstoy

Historien utspiller seg på 1800-tallet i St. Petersburg. Anna Karenina er gift med en velstående, ambisiøs (og litt kjedelig) mann ved navn Karenin. Ekteparet har ett barn, sønnen Serjosja. Men som den berømte åpningen forteller oss: «alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte». Under en reise til Moskva blir Anna Karenina kjent med den unge grev Vronskij. Han følger etter henne til St. Petersburg hvor de to utvikler en intens romanse. Og selv om Vronskij i utgangspunktet bare er interessert i en kortvarig flørt, bestemmer de seg for å satse på forholdet.

Anna forlater sin mann for å leve med Vronskij, men skilsmissesaken går ikke som planlagt og Anna nektes kontakt med sønnen. Forholdet mellom de elskende kjølner etter dette. Rutinen knyttet til den rolige utgaven av forholdet gjør at Vronskij begynner å kjede seg, mens Anna plages av kraftfull sjalusi, tomhet og motstridende tanker som fører til en tragisk slutt.

Av Joanna Pacula.


Wide Sargasso Sea av Jean Rhys

I Charlotte Brontes berømte klassiker Jane Eyre faller den titulære guvernanten Jane Eyre pladask for den mørke, mystiske og intelligente Mr. Rochester. Men Rochester har en hemmelighet – han er allerede gift. Kona hans, som lider av psykiske lidelser, bor innesperret i herskapshusets tårnrom. På nettene plager hun både ektemannen og den uskyldige Jane Eyre med sine klagesanger. Men hvem er egentlig denne kvinnen?

I Wide Sargasso Sea, forsøker Jean Rhys å skape en historie bak dette ulykkelige ekteskapet. I boken blir vi introdusert for Antoinette Cosway, en livlig kreolsk arving. Hun vet ennå ikke om den forferdelige fremtiden som venter henne. Rochester virker genuin. Han er åpenbart tiltrukket av hennes skjønnhet og sensualitet, men disse to har ikke så mye til felles. Han blir mer frustrert over henne og Antoinette blir tvunget til å innordne seg de stive viktorianske idealene. Denne kampen mellom kravene hans og hennes egne følelser av tilhørighet og identitet driver Antoinette mot galskap.

Av Joanna Pacula.


Vertinnen av Fjodor Dostojevskij

Vertinnen sies å være Dostojevskijs mest romantiske verk, og vi får her ta del i kjærligheten mellom den ensomme studenten Ordynov og den vakre og mystiske Katerina. Ordynov har aldri elsket noen i hele sitt kummerlige liv, men ved en tilfeldighet ser han Katerina i en kirke, og endelig brenner hans hjerte av lidenskap! Denne korte boka har mange kjente Dostojevskij-ingredienser; mengder med feber, drømmer og mareritt, sult og pine, sykdom og død, skitne gater og hus. Men - også en god del humor! Og så er det så mange stilfulle setninger, hør bare her: “Ja, han kjente til og med et lite stikk i hjertet, som hittil aldri hadde gjort krav på andre menneskers medfølelse. Nei, da likte han bedre den tidligere Jaroslav Iljitsj, denne godmodige og naive, - ja, vi kan like godt innrømme det – litt dumme mannen, som ikke hadde noen pretensjoner om å være skuffet eller bli klokere. For finnes det noe mer ubehagelig enn når en dum mann, som vi kanskje liker nettopp på grunn av hans dumhet, plutselig går hen og blir klok!”

Av Vibeke Garrod.


Unnskyld av Ida Hegazi Høyer  

Ida Hegazi Høyer er aktuell med romanen Kirurgen, som absolutt bør leses! Men, i anledning Valentinsdagen ser jeg tilbake på hennes roman Unnskyld fra 2014. Dette er historien om en ung kvinne som faller pladask for en 5 år eldre mann. Han er eldre og klokere og veldig interessant. De flytter sammen, de forlover seg, og boken beskriver en altoppslukende kjærlighet. Tegnene på at ikke alt er som det skal være er likevel mange. Hun får en ring av fiskesnøre av ham, og hun tar den aldri tar av, selv om ringen gjør veldig vondt. Kvinnens navn får vi aldri vite, men mannen heter Sebastian. Eller heter han Daniel? Hvor godt kjenner man egentlig hverandre? Boken starter med at kvinnen ser at sengen deres står utenfor leiligheten, så vi vet fra starten av at dette kanskje ikke ender så godt. Her er det mye som skurrer.

Uhyggelig og godt skrevet!

Av Christine Thorvaldsen.


Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Året er 1922 og Nick Carraway forlater Midtvesten til fordel for et prangende storbyliv i New York preget av synkende moral og forlokkende jazz. Nye vennskap dannes, gamle vennskap friskes opp, og intrigene står i kø. Eieren av nabohuset, Jay Gatsby, er omgitt av rykter og mystikk. Hvem er Jay Gatsby, hvor kom han fra så plutselig, hvor har han fått tak i alle pengene som skal til for å holde så overdådige fester, og hva ønsker han egentlig å oppnå?

F. Scott Fitzgerald skildrer i denne klassikeren fra 1925 de glade 20-årene, med oppgangstid, endring av klassestruktur, dansing av Charleston inn i de lyse morgentimene, og giftig kjærlighet som er dømt til å mislykkes.

Av Hanne Henriksen.