En siste kjærlighetssang – et farvel til Joan Didion

Den prisbelønte amerikanske journalisten og forfatteren Joan Didion døde 23. desember 2021.

Publisert: 06.01.2021. Tekst: Joanna Pacula. Bilde: Tiden forlag/Brigitte Lacombe.


Hennes journalistkarriere begynte ganske brått på 1960-tallet da hun vant en talentkonkurranse utlyst av amerikanske Vogue, og begynte deretter som en av magasinets ukentlige spaltister. I tillegg til Vogue, skrev hun for blant annet Life, Esquire og The New York Times. Kjent for sin skarpe penn og en lettfattelig stil, skapte hun en rekke minneverdige tekster, artikler, reportasjer, manus og skjønnlitterære verk.

En av hennes mest kjente dokumentariske verk er Slouching Towards Bethlehem – en essaysamling som er en ærlig og reflektert studie av kontrakulturen i California på 1960-tallet.

Blant hennes bøker som er oversatt til norsk er det to sterke selvbiografiske verk: «Blå kvelder. Memoarer» og «Det magiske tankers år». Begge to handler i stor grad om sorg og livet som fortsetter etter ubegripelige tap.

I løpet av tre år mistet Didion både mannen sin på 40 år, John Gregory Dunne, og deres eneste datter, Quintana Roo Dunne. Hennes sårbare fortellinger som dokumenterer denne perioden har bidratt til å plassere Joan Didion blant de mest interessante og moderne amerikanske forfattere.