Flukt fra virkeligheten med Bookbites

Noen ganger trenger vi å flykte fra virkeligheten en liten stund. Kanskje til et spennende og eventyrlig sted? Noen ganger kan det også være fint å dra til et sted som minner deg på at det finnes verre situasjoner å være i enn nok en hersens nedstenging.

I disse tider har biblioteket en utstilling med bøker innen fantasy og science fictionHer er noen av bøkene. Alle disse er tilgjengelig i appen BookBites der du kan låne både lydbøker og e-bøker. 

Først publisert: 08.02.2021.

I morgen er alt mørkt : Brages historie av Sigbjørn Mostue

Første bok i en trilogi full av action og spenning.  
 
Brage er en ganske alminnelig tenåring, synes han selv. Livet er kanskje ikke noe å skryte av, men helt greit. Så begynner nyhetene å komme fra Japan om folk som går fullstendig amok. “Forrykte” kalles de. Hva er det som skjer? Er det smittsomt? Ukene går, og uhyggen har for lengst spredt seg. Folk flykter, samfunnet går i oppløsning – og så meldes det at smitten har nådd Halden… 
 
“Det er rart med disse små tingene. Du vet ikke hvor stor pris du setter på dem, før det er for sent.” 

Alle tre bøkene er tilgjengelig i BookBites. 


Darlah av Johan Harstad

Mørkt, skummelt og veldig veldig spennende.  
 
Vil du reist til Månen om du fikk sjansen? NASA spanderer. Møt tre ungdommer som “vinner”  hver sin plass på en ekspedisjon til Månen: franske Antoine, norske Mia og japanske Midori. Jippi!  
 
Først må de gjennom et forberedelseskurs med familiene sine, før romfartøyet Ceres setter kursen for Månen og DARLAH 2. Allerede før oppskytingen begynner det å skje underlige og uforklarlige ting.  En fortettet og guffen stemning avløser den litt rolige introen. Deretter blir det bare verre  -  eller bedre, alt etter som. 

Kan lånes som e-bok og lydbok i BookBites. 


I lysets makt av Leigh Bardugo

Foreldreløse Alina Starkov vokser opp i det krigsherjede kongerike Ravka og er soldat i Ravkas hær. Når soldatene skal krysse Mørkeriften som deler landet i to, blir de angrepet av de mystiske vesnene som lever der. Alina redder dem med magiske krefter som ingen har sett maken til i lang tid. Hun er en solmaner. Alina blir sendt til Grishaene, den magiske eliten, for å trenes opp. Hun kan være Ravkas eneste håp for å tette Mørkeriften og opprette fred i RavkaRavkas fiender er nå Alinas fiender. Hvem kan hun stole på?

Finnes som e-bok i Bookbites.  


Udyr av Kristine Tofte 

I norrøn mytologi finnes det dyr med fantastiske egenskaper, de fleste av dem udødelige. Om de ikke kunne dø, så må de fortsatt eksistere, men hvor?   

Amund er skikkelig skolelei. Derfor får han praksisplass på Bru gård. Amund vet ingenting om dyr, i alle fall ikke om overdimensjonerte dyr med uante evner.Ida vet mye om dyr, men er med i en streng menighet. Det blir de to sammen som skal passe på dyrene på Bru gård. Slik havner de i sentrum av en konflikt mellom menigheten, landbruksforskere, en barnslig halvgud og svært gamle krefter.   

Udyr er en morsom og actionfylt fortelling som anbefales fra 13 år og oppover. 

Finnes som e-bok i Bookbites.


Neverwhere: London under av Neil Gaiman

illustrert av Chris Riddle.

Richard bor i London, det gjør også Door. Doors London er et integrert parallelt univers som i tillegg til mennesker og vesener med magiske evner, befolkes av dem som faller gjennom sprekkene.  

Door har evnen til å åpne dører og få dem til å lede seg dit hun vil. Den evnen er det flere i London under som ønsker å utnytte. Når noen dreper familien hennes, åpner hun en dør til gaten som Richard befinner seg i. Richard tar et skjebnesvangert valg når han trosser forloveden, redder Doors liv og faller gjennom en sprekk.  

Finnes som e-bok i Bookbites. 


Vindens navn av Patrick Rothfuss 

Dette er historien om Kvothe, en av verdens mest legendariske menn som har gått under jorden etter å ha utført både fantastiske og grusomme handlinger. Alle tror han er død, inntil en kronikør sporer opp og overtaler ham til å fortelle livshistorien sin. Vi følger ham gjennom barndom og oppvekstår, og frem til hans forsøk på å komme inn på en farlig magiskole. Dette er den første romanen i Kongedreperkrøniken. Omtalen er utarbeidet av BS. 

Finnes som e-bok i BookBites. 


Enkebyen av Thomas Enger

I boken møter vi et samfunn utsatt for krig og fattigdom, der en far og datter blir nødt til å rømme etter at en flom ødelegger hjemstedet. De drar mot Enkebyen, det eneste stedet det er mulig å få mat og tak over hodet, men samtidig blir man utsatt for overvåking og kontroll.  

Enkebyen er først og fremst en handlingsdrevet bok, og oppbyggingen gjør den veldig spennende. Det handler om fordeling av få ressurser og fremstiller et samfunn der kvinner er mindre verdt enn menn. Stella er en tøff og interessant karakter som møter mange andre spennende mennesker på veien. 

Både Enkebyen og oppfølgeren finnes i Bookbites som e-bok og lydbok. 


Ljå av Neil Shusterman  

Tenk deg en verden der det ikke er mer å oppdage eller utvikle. All krig, sult og sykdom er borte og mennesket kan holde seg evig ung. I en verden hvor folk ikke lenger kan dø av naturlige årsaker, trengs det noen som kan holde holde befolkningsveksten i sjakk. Ljåenes oppgave er å “sanke” mennesker som skal dø. Citra og Rowan blir ufrivillig tatt opp som lærlinger under Ljå Faraday og blir lært opp i kunsten å drepe. De forstår at ljåene har ulike holdninger rundt det å sanke mennesker. Har Citra og Rowan det som kreves for å bli ljåer og hva blir konsekvensen dersom de feiler? 

Finnes som e-bok i Bookbites. 


Fiolinane av Jan Roar Leikvoll  

Vi møter et stort samfunn som bor på en søppelfylling. Solen brenner, og en dødelig sykdom sprer seg. Kanskje er det på grunn av sykdommen at disse menneskene er forvist til søppelfyllingen? Det kommer fly med rasjoner av og til, så vi vet at noen mennesker i denne verdenen har tilgang til mat og fly. Miljøet på søppelfyllingen er fryktelig. Kannibalisme, voldtekt og incest er dagligdags.  
 
Boken gir ingen svar på hva som har ført til menneskene på søppelfyllingen sin situasjon, eller noen løsning på problemet. Men Leikvoll viser oss på den dystreste måten hvor ille ting kan bli etter en kollaps. 

Finnes som e-bok i BookBites. 


Compis av Hasse Hope

Året er 2057. Det er slutt på oljeboring, alle videregående skoler heter Høyskol, Netflix og YouTube er blitt YouFlix og det viktigste i alles liv er å ha høyest mulig score på kulhetsindeksen. Et stort problem i 2057 er ensomhet. Firmaet PrivatOil ønsker å løse dette problemet ved å lage Compis, verdens første 100% menneskelignende robot.

Compis skal selges til alle ensomme unge som savner en venn. Compis har mange egenskaper som en god venn skal ha. Han er snill, hjelpsom og en god lytter, men noe forskerne ikke har klart å programmere inn i Compis er kulhet. Leo Kreutzberg går på Litago Tropical Høyskol og han har den høyeste scoren på kulhetsinndeksen. PrivatOil ønsker derfor at Compis skal gå i lære hos Leo for å bli kul.

Men det å lære en robot å bli kul er lettere sagt enn gjort.

Finnes som e-bok i Bookbites 


Pesten av Albert Camus 

I den franske byen Oran i Algeri bor og arbeider legen Rieux. En dag oppdager han en død rotte på trappen. Flere og flere døde rotter dukker opp, og når pasienter begynner å få spesielle symptomer er det tydelig hva som har skjedd, pesten har inntatt Oran. Byen blir stengt ned for å hindre smittespredning. På samme måte som vi lever nå, er samfunnet på vent for å overvinne viruset. Albert Camus roman Pesten fra 1947 ble plutselig skremmende aktuell.

Finnes som e-bok i Bookbites. 


En ballade om sangfugler og slanger av Suzanne Collins

Vi skal til Panem, 64 år før handlingen i Dødslekene begynner. I Capitol håper Coriolanus Snow at han vil få sjansen til heder og ære ved å bli mentor i de tiende Dødslekene. Familien hans lider, og de er avhengige av at Coriolanus klarer å utmanøvrere alle sine medstudenter så hans deltaker vinner. Han blir tildelt den laveste av de lave deltakerne, en jente fra distrikt 12. Hvert valg han tar for henne kan bli skjebnesvangert. Coriolanus begynner å føle noe for henne og må velge mellom å følge reglene og å overleve. 

Dystopisk roman for ungdomstrinnet. 

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Finnes som e-bok i BookBites.