27. januar: Den internasjonale holocaustdagen
Sist oppdatert: 25.01.2021.
Charlotte av David Foenkinos
En roman fra virkeligheten om en ung jødisk kvinnes liv, kunst og død.
Forfatteren David Foenkinos ser tilfeldigvis en utstilling av den tyske kunstneren Charlotte Salomon, som døde i en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Han blir besatt av henne og kunsten hennes, og bruker de neste ti årene av sitt liv på å skrive romanen Charlotte.
Denne tynne romanen har et spesielt språk, med korthugde setninger og mye luft på sidene. Likevel rommer den store svingninger - mellom liv, død, kjærlighet, kunst og besettelse. Og forhåpentligvis kan den vekke nysgjerrighet på Charlotte Salomons sterke og originale kunstnerskap.
Tekst: Ine Sunde Lavik.
Kathe – alltid vært i Norge – Espen Søbye
“Jeg syntes det var forferdelig at hun skulle huskes bare fordi hun var et offer. Fantes det ikke noen som husket henne for noe annet?”
Statistikeren Espen Søbye kommer over et skjema fylt ut av 15 år gamle Kathe Lasnik i november 1942. Kort tid etter var hun en av 529 norske jøder om bord på skipet Donau, med kurs for dødsleirene. Hvordan kunne dette skje? Hvorfor protesterte så få? Og hvem husker Kathe i dag?
Kathe, alltid vært i Norge er et portrett av en vanlig tenåringsjente i Oslo, og samtidig et opprivende tidsbilde av norske jøders situasjon på begynnelsen av 1940-tallet.
Tekst: Ine Sunde Lavik.
Forsvunnet – en fortelling om seks av seks millioner - Daniel Mendelsohn
Daniel Mendelsohns oppvekst i USA var preget av en tomhet som familien ikke snakket åpent om – onkelen, tanten og deres fire barn forsvant under Holocaust, men ingen vet hvordan. Som voksen tar Mendelsohn opp jakten på sannheten. Er det mulig, så lenge etterpå, å finne ut hva som skjedde med de seks?
Ved å fokusere på denne lille familien bringer Mendelsohn fortellingen om Holocaust nærmere - men uten å miste det historiske alvoret av syne. Forsvunnet er en lærd, velskrevet, intens og personlig biografi om forfatterens familie.
Tekst: Ine Sunde Lavik.
Som sand - Anne Michaels
En kompleks roman om traumer, sorg og bearbeidelse.
Syv år gammel overlever Jakob Beer en massakre på jødene i den polske landsbyen der han bor. Traumatisert og alene gjemmer han seg i en myr, og blir funnet av en gresk arkeolog, som smugler ham med seg til hjemlandet. Her begynner det langsomme arbeidet for å gjenoppbygge gutten til et helt menneske igjen.
Med intenst, dvelende og lysende språk borer Michaels i menneskehetens største mørke – men også i stor medmenneskelighet og kjærlighet. Som sand er en sterk historie om det beste og det verste i menneskene.
Tekst: Ine Sunde Lavik.
Ninas barn (DVD / Filmbib)
En gruppe jødiske barn fra Østerrike blir invitert til sommerleir i Oslo i 1938. Situasjonen for jødene i Europa forverrer seg på denne tiden, og det blir bestemt at det beste er at barna blir i Norge. Barnepsykolog Nina Hasvoll tar noe motvillig på seg oppgaven med å opprette et barnehjem og ta vare på de 14 barna. Etter hvert som Norge blir okkupert av Tyskland, blir det virkelig farlig for barna å bli i Norge, og det arrangeres en topphemmelig flukt til Sverige. Hadde ikke barna blitt reddet, ville de blitt tvangsutsendt med skipet DS Donau.
Filmen har 12-års aldersgrense, men kan ses av litt yngre barn (fra 9 år) sammen med foreldre.
Tekst: Vibeke Garrod.
Trikken til Auschwitz
Denne dokumentaren av Elsa Kvamme handler om jødeforfølgelsene og deportasjonene under 2. verdenskrig i Norge. Hvordan kunne dette skje? Dokumentaren handler også om Sammy Steinmann (1923-2015). Han var det siste tidsvitnet blant de norske jødene som overlevde deportasjonene under holocaust i Norge. Her forteller han om livet sitt fra unge år, til han som gymnaselev blir arrestert og sendt til Auschwitz i oktober 1942, hva han opplevde der, og må leve med i ettertid. Etter mange år er han igjen tilbake i Auschwitz. Han husker mye, og deler her sin historie.
Dokumentaren er også tilgjengelig på NRK TV.
Tekst: Ragnhild Sæther.
Gutten i den stripete pyjamasen - John Boyne:
Den vesle gutten Bruno lever en trygg tilværelse i Berlin under 2. verdenskrig, men en dag må familien flytte på landet. Brunos far har en viktig stilling i militæret, han jobber for “Røveren”. Like i nærheten er det et område med noen gjerder, og Bruno blir venn med en gutt på den andre siden av gjerdet. Vi som er lesere forstår hva slags sted dette er, men 9-åringen Bruno har ingen forutsetninger for å vite hva som foregår.
En sterk bok som kan leses av barn på mellomtrinnet, gjerne sammen med en voksen.
Tekst: Vibeke Garrod.
Maus : en overlevendes fortelling - Art Spiegelman
Art Spiegelman tegner historien om sin families forfølgelse i tyskland og tar parallelt et oppgjør med sine egne følelser som barn av krigsgenerasjonen. Tegneserien er ikke bare monumentalt viktig for tegneseriemediet, men også en fengslende og veltegnet fortelling. Grepet med å gjøre jødene til mus og nazistene til katter har gitt boken sin tittel - den vil bli stående både som mesterlig tegneseriekunst og levendegjøring av historien i generasjoner.
Intet mindre enn en Pulitzer-vinnende historisk tegneserieroman om jødeforfølgelsene under 2. verdenskrig.
Tekst: Håvard Legreid.
Anne Franks dagbok - Anne Frank
Dagboka som den unge, jødiske jenta skrev gjennom de to årene hun og familien levde i skjul for tyskerne, har stadig aktualitet. Den forteller om krig og jødeforfølgelse, men like mye om en ung jentes drømmer, om hennes forhold til resten av familien, om forelskelse og, ikke minst, om det å utvikle seg fra barn til voksen. Denne utgaven inkluderer partier som har vært utelatt i tidligere utgaver, og fører oss enda dypere inni Anne Franks verden. Dagboka har også blitt filmatisert.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Biblioteket har også boken som grafisk roman og film.
Schindlers liste – Thomas Keneally
Boka bygger på en sann historie om tyskeren Oskar Schindlers liv. Han reddet mer enn 1100 jøder i Krakow under den annen verdenskrig. Etter at jøder ikke fikk drive egen virksomhet, overtok han en emaljefabrikk. I starten var han mest opptatt av å tjene penger, men nazistenes grusomheter fikk ham til å kjøpe arbeiderne sine og opprette egen arbeidsleir. 800 menn og 300 kvinner og barn var på "Schindlers liste" og overlevde krigen.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Biblioteket har også filmen og filmmusikken.
Den største forbrytelsen - Marte Michelet
På begynnelsen av 1900-tallet bosetter den unge jødiske familien Braude seg på Grünerløkka. Et annet sted i Oslo vokser Stian Bech jr. opp. Han er sønn av en antisemittisk høyesterettsadvokat og sliter med å leve opp til farens forventninger. Under krigen skal deres veier møtes. 26. november 1942 føres 532 norske jøder om bord i krigsskipet DS Donau. Bare et fåtall av dem vender tilbake i live. Marte Michelet baserer historien på moderne forskning og møysommelig gjennomgang av norske og tyske arkiver.
Filmatiseringen av boken kan lånes som DVD hos oss.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Vi blir neppe nogensinne mange her – Per Kristian Sebak
Det er fortsatt usikkert hvilken behandling jødene i Bergen og Hordaland forøvrig fikk under okkupasjonen. Denne boken fremstiller jødisk innvandring til Bergen og er et bidrag til forståelsen av jødisk innvandring til Norge og det norske holocaust. Her beskrives registreringer, arrestasjoner, deportasjoner, flukt, konfiskering av eiendeler og rettsoppgjøret etter krigen. Boken inneholder rundt 150 tidligere upubliserte illustrasjoner som gir historien ansikter.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Alt blir klart og betydelig – Jonathan Safran Foer
Med et gulnet fotografi i hånden legger en ung amerikaner ved navn Jonathan Safran Foer ut på en reise for å finne den kvinnen som kanskje eller kanskje ikke reddet hans bestefar fra nazistene. I følge med en gammel mann som fremdeles er plaget av minnene om krigen, en amorøs liten hund som heter Sammy Davis junior junior og den uforglemmelige Alex, en ung ukrainsk oversetter som snakker et vidløftig, maltraktert engelsk, blir Jonathan ledet ut på en donquijotisk reise gjennom et ødelagt landskap og tilbake til fortiden, som ikke er slik han trodde den var.
En utrolig blanding av det komiske og det tragiske, en søken etter det som ikke fins lenger, etter familiehemmeligheter og etter de vanskelige, men nødvendige historiene som binder sammen fortid og nåtid. En morsom og samtidig rørende roman og en utrolig debut.
Biblioteket har også filmen.
Omtalen er utarbeidet av BS.
En jødisk flyktning i Norge – Ruth Maiers dagbok
Ruth Maier kom til Norge fra Wien før krigen, tok norsk artium i 1940, ble venninne med Gunvor Hofmo og ble fraktet til Auschwitz etter den store jøderazziaen 6. november 1942. 22 år gammel blir hun myrdet i gasskammeret. Hun skrev dagbøker fra hun var tolv år gammel skolepike, og biografien følger hennes nedtegnelser livet ut. Dagbøkene i Norge var det Gunvor Hofmo som tok vare på. Jan Erik Vold har arbeidet med boken om Ruth Maier i om lag ti år og har blant annet oppsøkt hennes søster Judith i England.
Omtalen er utarbeidet av BS.