Hopp til hovedinnhold
av EON sist endret 2017-06-22T12:43:11+01:00
Hvilke bøker fra vår egen tid kommer til å overleve i fremtiden? Hvem blir fremdeles lest i 2113? I denne serien gir vi et knippe kulturpersonligheter anledning til å teste sine spådomsevner. Denne uken: forfatter Tom Egeland.

For meg er det nok lettere å velge forfatterskap fremfor enkelttitler. Et forfatterskap rommer som regel mer enn summen av de enkelte titlene. Men hva vil vi lese om hundre år? Spørsmålet er nesten umulig å besvare. Den litterære smak endres fra tiår til tiår, og det som er stort i dag kan være glemt i morgen. Og forfattere som knapt synes i offentligheten i vår egen tid, kan vokse til uante høyder når de en gang blir oppdaget. Det er mange forfattere jeg unner å bli lest om hundre år, og jeg har mange personlige favoritter som jeg gjerne skulle sett på listen. Men her er tre forfatterskap som jeg tror vil leve videre også om hundre år: 

Dag Solstad 

Mange regner Solstad som en politisk forfatter, og det er han jo, men han skildrer også samtiden med et blikk som fanger opp langt mer enn det politiske perspektivet på tilværelsen. Jeg tror Solstad vil bli lest i 2100 slik vi i dag leser fortidens forfattere for å forstå historien og det som preget verden, Norge og tenkesettet i en tid som var ganske så annerledes enn vår. Med sitt skråblikk og fortellerglede ser jeg for meg at Solstad er én av dem som fremtidens lesere vil søke tilbake til for å forstå slutten av 1900-tallet litt bedre.  

Karl Ove Knausgård

Serien Min kamp er kontroversiell i sin utlevering av slektninger i kretsen rundt forfatteren, men samtidig har bøkene noe eviggyldig og sant over seg - høyt hevet over Knausgårds eget liv og egen familie. Hvorfor kjente jeg meg sånn igjen i hans oppvekstskildring - jeg som har levd et helt annerledes liv? Serien har et spenn fra det middelmådige og kjedelige til det høystemte og nærmest geniale. I sum er seksbindsverket et mesterverk som oppsummerer ikke bare Karl Ove Knausgårds liv, men livene til mange av oss som ble voksne mot slutten av 1900-tallet. Derfor er det også et litterært tidsbilde som jeg tror vil leve lenge.  

Jon Fosse

Jon Fosse har skrevet alt fra lyrikk og kortprosa til noveller og romaner, men jeg tror det er som dramatiker han vil bli husket, lest og satt opp på stadig nye scener. Det er få forfattere og dramatikere forunt å bli genierklært i sin egen samtid, men Jon Fosse nevnes allerede nå i samme åndedrag som Ibsen. Fosse har en urnorsk og særegen stil som nok vil ha samme appell om hundre år som den har i dag. 


Tom Egeland (f. 1959) er fra Oslo og har utgitt 12 romaner - de fleste i spenningssjangeren - og er oversatt til 24 språk. Egeland har også skrevet barne- og ungdomsbøker og manuskript for spillefilm og tv-serie. Han er bokanmelder i VG og sitter i styret i Den norske Forfatterforening. Han ble tildelt Rivertonprisen for Lucifers evangelium.