av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2017-06-22T13:27:58+02:00
Hvilke bøker fra vår egen tid kommer til å overleve i fremtiden? Hvem blir fremdeles lest i 2111? I denne serien gir vi et knippe kulturpersonligheter anledning til å teste sine spådomsevner. Denne uken: forfatter Trond Davidsen.

Jon Fosse: Andvake (Samlaget 2007). Jon Fosse er, etter eget utsagn, nåtidens mest kjente kunstner ute i verden. Mye kan være presist i en slik påstand. Forfatteren er uansett Norges største dramatiker "ute" på denne siden av Ibsen. Og det er først og fremst Jons status som forfatter av drama som gjør at han også i 2111 har et navn. Dette sammen med at han bor i Grotten (bare store menn har hatt hi her) gjør at han overlever det århundre vi nå tærer på. Når dette er sagt: Jons prosa blir med på lasset, for å si det sånn. Derfor leses også Naustet, Morgon og kveld samt Andvake om hundre år. Årsaken til at jeg setter mine penger først og fremst på Andvake, er enkel. Bibelallegorien gir teksten evig liv. Det er dessuten en god tekst.

Dag Solstad: 16.07.41 (Oktober 2002). Dags forfatterskap kommer til å bli lest om hundre år, rett og slett fordi det er solid. Dag vil bli husket som modernist, selv om han muligens ikke ønsker å bli kategorisert. Antar at det er romanene fra 80-tallet som kommer til å pirre kulturkjerringene (dersom de nå leser Solstad) også på andre siden av 2000. Skal jeg velge en fra nåværende århundre må det bli 16.07.41, rett og slett fordi det er det beste forfatteren har prestert siden Professor Andersens natt. Vel, så var det bare en roman mellom disse to.T. Singer. God bok det også, men den kom i 1999.

Karl Ove Knausgård: Min kamp (Oktober 2009). Her ville jeg egentlig hatt i porteføljen Hanne Ørstaviks Tiden det tar (2000). Jeg antar at denne kan bli lest på det aktuelle tidspunktet, sammen med Kjærlighet (1997) og Like sant som jeg er virkelig (1999), men jeg er ikke helt sikker. Det jeg imidlertid er sikker på er at vår litterære stjerne, ordenes en-manns-armé fra Arendal, Karl Ove Knausgård også om hundre år har lesere. Synd at han ikke kan være tilstede å nyte av det hele selv, men slik er det nå engang med organisk liv. Det svinner hen. Tekst derimot, overlever både pest og kolera, og sladderprosa har vist seg å være en solid mutasjon. Når forfatteren i tillegg, i enkelte passasjer skriver skjorta av Gud og og Djevelen samt forhuden av seg selv, ja så har jeg tro på at Karl Ove har et litterært navn også i en alder av 143. Selv om han må beskue det hele fra hvor han nå måtte befinne seg i evigheten.


Om Trond Davidsen

Trond Davidsen (f. 1963) kommer fra Ramsund. Han brakdebuterte med kultromanen Triggerhappy i 1998, og har senere skrevet den mer sobre, men gjennomførte Vann (2001), den elegante og rørende Erkki Murole (2000) og ikke minst den kritikerroste Holger Hansens historie (2007).