Hopp til hovedinnhold

Jorden rundt

Reis i litteraturens verden med disse romanene.

Publisert: 22. juni 2021. Av: SIlje Solsvik, Ine Lavik, Janne Strand, Kjersti Egge og Anne Marie Morvik.

Istanbul Istanbul  - Burhan Sönmaz (Tyrkia) 

Det ligger en nerve under jorda i Istanbul, i flengede kropper og skadde ansikter, pulserer den ut historier. Gjennom ti dagers fangenskap utveksles fortellinger om intens kjærlighet, tapt kjærlighet og storbyens gater og torg. Historiene er hentet fra livene til de arresterte og fra verdenslitteraturen. Gjennom dette skapes øyeblikk av en annen virkelighet i cella. Melodier strømmer ut fra stereoanlegg, sjøbris og god drikke manes frem fra skitne murvegger og iskalde gulv. 

Denne boken er en hyllest til alle de usynlige og urettmessig fengslede i verden. 

Et usedvanlig vellykket kunstarbeid skrevet med stor kjærlighet for historier og med et hjerte som banker for de glemte. 


Poverty safari. Understanding the anger of Britain´s underclassDarren McGarvey (Storbritannia) 

Det er få bøker jeg leser og sørger over at mangler oversetting. Poverty safari er en av dem. Dette er en reise inn i mørke gater og nådeløse barndommer, men ikke uten sarkasme, humor og et lite solgløtt. For dem av oss som elsket filmen Trainspotting (1996), basert på Irvine Welshs bok med samme tittel, kan det avsløres at filmen reflekterer det virkelige livet som beskrives i boken. McGaverys penn er skarp og hans ærlighet treffer godt og viser en brutal virkelighet på en appellerende må. Likte du Engelen på det syvende trinnet eller Shuggie Bain, vil du like denne minst like godt. 


Mannen som døde - Antti Tuomainen (Finland)

En merkverdig finsk roman som på ingen måte er en klassisk krim, men en slags spenningsroman. En mann går til legen og får beskjed om at han har blitt forgiftet. Mest sannsynlig over lang tid, og det er lite legen kan hjelpe med på dette stadiet. Mannen bestemmer seg for å starte sin egen etterforskning for å finne ut hvem som prøver å ta livet av ham, samtidig som han skal holde soppfirmaet sitt gående.  Han oppdager svik og bedrag i egne rekker og i tillegg har han fått nye og farlige konkurrenter i soppbransjen.  

En kan nærmest se for seg filmen eller TV-serien i Fargo-aktig stil. Det er mørkt, rart og samtidig morsomt.  En original og leseverdig roman.


De siste vitnene : solo for barnestemme - Svetlana Aleksijevitsj (Hviterussland)

Forfatteren har intervjuet personer som var barn i Den hviterussiske sovjetrepublikken da Sovjet ble invadert av tyske tropper i 1941. Noen var for små til å huske, men er blitt fortalt etterpå hva som skjedde, mens andre husker grusomme hendelser som har preget dem for resten av livet. De fleste av fortellingene er på under to sider. 


Hundeparken av Sofi Oksanen (Finland)

Med en handling delt mellom dagens Helsinki og et Ukraina rett etter Sovjetsamveldets kollaps, tegnes et portrett av to kvinner som på hver sin måte var engasjert i den gryende ukrainske fertilitetsindustrien. Begge var drevet av profitt, begge sitter igjen som like deler offer og overlever etter en maktkamp mellom innflytelsesrike personer, og mellom kvinne og mann, hvor kvinnekroppens livgivende evne har blitt omdannet til en lukrativ vare. «Hundeparken» beskriver på syrlig vis konsekvensene og omkostningene av å leve i et samfunn der alt og alle er til salgs. Men boken er også en dypt menneskelig fortelling om hvordan det er å miste et barn, og hvilke løgner man må fortelle seg selv for å overleve.

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Trelegemeproblemet - Cixin Liu (Kina)

Under kulturrevolusjonen blir Wenjie Ye vitne til at rødegardistene slår faren hennes til døde. Dette former ikke bare hennes videre liv, men det former også menneskehetens framtid. Førti år senere ber Beijing-polititet Wang Miao om å infiltrere et hemmelig forskernettverk hvor det har vært en rekke uforklarlige selvmord. Etterforskningen fører han til et mystisk virtuelt univers, som er styrt av de uforutsigbare bevegelsene til tre soler. Dette er trelegemetproblemet. Det er nøkkelen til forskernes dødsfall, til konspirasjonen som strekker seg over flere lysår og også nøkkelen til å forhindre den totale utryddelse som truer menneskeheten.

Omtalen er utarbeidet av BS.



Blomsterdalen - Niviaq Korneliussen (Grønland)

En ung kvinne skal flytte fra Nuuk til Århus for å studere. Hun har en kjæreste hun er glad i og har kommet inn på studiet hun ønsket. Likevel finner hun seg ikke til rette verken i Danmark eller hjemme på Grønland. En mørk, vond og til tider underholdende bok som tematiserer den høye selvmordsraten på Grønland, og mangel på psykisk helsehjelp. Men også fordommer og tilhørighet. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Mitt liv som rotte - Carol Joyce Oates (Canada)

Violet Rue vokser opp i en katolsk arbeiderfamilie som yngst av syv søsken på 1980-90 tallet i den lille landsbyen South Niagara i Canada. En kveld kommer de to eldste brødrene hennes oppkavet hjem. De har sammen med andre ungdommer kjørt på, banket og drept en farget ung mann med et balltre. Violet ser at brødrene begraver balltreet ute i hagen og hun lover dem at hun skal tie om det hun vet, men hun klarer ikke å leve med det og sier ifra til politiet. Violet blir forvist fra familien, hun er utstøtt, en rotte som ingen kan stole på.


Den forbudte elven - Chigozie Obioma (Nigeria)

En familie med seks brødre vokser opp i Nigeria. Da faren drar utenbys for å jobbe er de eldste guttene under mindre oppsyn. De er glade i å fiske og drar til den myteomspunnede og forbannede elven, Omi-Ala. Etter en av turene til elven møter de "landsbytullingen" Abulu som fremsetter en spådom over dem, en spådom det skal vise seg å være vanskelig å leve videre med.  

Boken tar for seg forholdet mellom overtro og vitenskap. Den handler om forholdet mellom brødre, men også nigeriansk språk, kultur, politikk og historie. Obioma skriver en blanding av et nærmest lyrisk språk fylt av metaforer, dialog og handlingsreferat. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Balansekunst - Rohinton Mistry (India)

Gjennom fire menneskers historier får vi et innblikk i det indiske samfunnet, fra selvstendighet i 1947 til unntakstilstanden i 1975. Da synet til Dina Dalal blir for dårlig til å sy selv, ansetter hun to skreddere for å fortsette virksomheten i leiligheten. I tillegg kommer sønnen til en venninne fra landsbygden til storbyen for å studere, og blir boende hos henne. Litt etter litt avdekkes forhistoriene til de fire karakterene.

En dyster, men også varm murstein av en bok om et samfunn preget av kulturelt mangfold, fattigdom og politisk korrupsjon.


Kunsten å miste - Alice Zeniter (Algerie/Frankrike)

Kan man forstå hvem man er uten å kjenne sin egen historie? Når krigen splitter en fredelig fjellandsby i Algerie, blir innbyggerne tvunget til å ta parti. Men hva skjer om man velger feil, og ender på tapernes side? Kunsten å miste er basert på forfatterens dramatiske familiehistorie, og forteller om tre generasjoner som prøver å finne sin plass under helt ulike forhold: En fjellbonde under uavhengighetskrigen i Algerie, sønnen hans som er flyktning i Frankrike etter krigen, og barnebarnet i nåtidens terrorrammede Paris, som drar til Algerie for å forsøke å forstå sin egen familie.

En lærerik, velskrevet og spennende bok. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Døden er et slit - Khaled Khalifa (Syria)

Handlingen foregår i en folkevognbuss på reise i Syria. Fire søsken vil kjøre sin døde far til hjembyen der han ønsket å bli begravet. En i utgangspunktet enkel reise blir alt annet, i et land midt i en borgerkrig. Det blir en dramatisk ferd der vi blir kjent med både en familie og et land i oppløsning. Boken er rå og usentimental, krydret med svart humor. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Feberdrøm - Samantha Schweblin (Argentina)

Amanda ligger for døden på et sykehus i Argentina. Ved hennes side sitter en ung gutt som ikke er hennes sønn. Sammen forteller de en historie. En historie der skillet mellom hva som er virkelighet og ikke hviskes ut og skaper en urovekkende stemning og forvirring.  En marerittaktig kortroman som ikke er for sarte sjeler. Feberdrøm ble langlistet til den internasjonale Bookerprisen. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Det som reddes kan - Jesmyn Ward (USA)

Handlingen finner sted i New Orleans i 2005. Her møter vi familien Batiste som består av en alkoholisert, ufør far og fire søsken. Tre gutter og en jente. Vi følger denne familien dagene før, under og etter orkanen Katrina som rammet New Orleans hardt i augustdagene i 2005. Boken er på 12 kapitler, ett for hver dag fram mot dagen orkanen traff, og ett kapittel dagen derpå. Familien håper i det lengste at orkanen Katrina ikke skal treffe dem, men når de innser at den vil det, begynner de å forberede seg på unntakstilstand. 



Levende og døde - Han Kang (Sør-Korea)

I Gwanju i Sør-Korea, ble i 1980 et folkeopprør mot diktaturet slått hardt ned på av hæren. Sivile ble brutalt slaktet ned og mange ble også fengslet og torturert.  

Denne boken er både grusom og vakker. Den forteller om faktiske grusomme hendelser, men samtidig om mennesket på godt og vondt. Historien fortelles av både de levende og døde. Den blir fortalt fra ulike synsvinkler i forskjellige former, og veksler også i tid.  Noen kapitler har handling fra selve opprøret, mens andre handler mer om ettervirkningen. 

Gjennom et nøkternt og direkte språk og en lett eksperimenterende stil gir Han Kang leseren innblikk i historiske hendelser som muligens ikke er så godt kjent for mange av oss. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Hjemsøkelse - Jenny Erpenbeck (Tyskland)

Hovedpersonen i Hjemsøkelse er et feriehus som ble bygget på 1920-tallet og dets beboere fremover i tid.  Gartneren møter vi i flere kapitler, mens andre kapitler handler om nye personer. Fra arkitekten som bygger huset, til jødene som forsvinner, til en østtysk student som vil rømme til Vest-Tyskland.  
 
En på mange måter krevende bok med en poetisk og distansert stil og en kronologi som kan være forvirrende. Den tar oss med på en reise gjennom tysk historie, men stiller og mer allmenngyldige spørsmål som hva det vil si å egentlig eie noe. 

Finnes som e-bok i BookBites.