Hopp til hovedinnhold

Kosmonautdagen 12. april

I år er det hele 60 år siden Jurij Gagarin var første menneske i verdensrommet. For å markere dette – og ikke minst Kosmonautdagen 12. april - får dere her noen gode tips til bøker, filmer og en spilleliste som er helt ute av denne verden!

Skribenter: Linn Steiro, Vibeke Garrod, Annette Nærum og Ragnhild Sæther. Bilde: «Gagarin's Breakfast» (Alexey Akindinov - (CC BY-SA 4.0) 

Nå kan du begynne å lese, eventuelt ta en moonwalk direkte til vår spilleliste


Soviet space dogs av Olesya Turkina

I 1957 ble gatehunden Laika det første levende vesen i bane rundt jorda. Dessverre ble livet hennes ofret for det sovjetiske romprogrammet. Laika ble sendt av gårde med kun ett eneste måltid og oksygen nok til 7 dager. Den offisielle historien var at hun levde i dagevis, men i virkeligheten døde hun kort tid etter oppskytningen.

I den rikt illustrerte, lille praktboka Soviet space dogs kan vi lese om Laikas triste skjebne, men også alle de andre romhundenes historier. Deriblant den langt lystigere om Belka og Strelka som etter 17 runder rundt jorda ble de første hundene som returnerte i live!

Veien til stjernene av Jurij A. Gagarin

“... jeg led av en uhelbredelig sykdom – lengselen etter å fly gjennom verdensrommet.” (s. 71) 
 
Et blått og poetisk bokomslag omgir en fantastisk historie fra virkeligheten:  
12. april 1961 ble Jurij A. Gagarin (1934-1968) det første mennesket i verdensrommet.  
 
I denne interessante og lettleste biografien forteller en av heltene fra romalderens aller første år om livet sitt, og forberedelsene til den store ferden. Det er også spennende å lese om Sovjetunionen  fra “innsiden”. Som han selv sa det: “Vi levde i en interessant tid.” (s. 28)  
 
Anbefales til både romfartsinteresserte, historieinteresserte og biografi-interesserte.  
Anbefales til mange i grunnen. 

Romalderen : teknologien, triumfene, tragediene av Erik Tandberg

Romalderen innledes 4. oktober 1957 ifølge Erik Tandberg. Da sender Sovjetunionen opp satellitten Sputnik I. Femti år etter kommer denne boken ut. For noen av oss er ordet “romalder” nok til å vekke nysgjerrighet og ikke minst leselyst: Hva betyr det egentlig? Dette oversiktsverket om de femti første årene er heldigvis en fin introduksjon til mange romspørsmål. Bakgrunnsinformasjonen er en god start (og nyttig for oss ferskinger), før forfatteren ser nærmere på teknologien, triumfene og tragediene, slik undertittelen varsler. Hinsides fatteevne og fantasi? Nja … har det noe å si? Spennende og interessant er det uansett.

Lån Romalderen

Ett år i verdensrommet av Scott Kelly

Den amerikanske astronauten Scott Kelly har foretatt fire reiser til verdensrommet, og er spesielt kjent for sitt ett år lange opphold på Den internasjonale romstasjonen (ISS). I denne boken forteller han hvordan det påvirket ham mentalt og fysisk å leve så lenge under forhold som ikke er ment for mennesker. Kelly beskriver blant annet hvordan kroppen brytes ned, isolasjonen, redselen for at noe skal gå galt og savnet etter alt og alle han er glad i på jorden. Han forteller også om sin turbulente oppvekst i New Jersey og den lange veien mot karrieren som astronaut.  
 
Omtalen er utarbeidet av BS.  
Finnes som e-bok i BookBites. 

Arrival

Kritikerroste Arrival krever konsentrasjon og tålmodighet fra seeren, men byr til gjengjeld på en enestående filmopplevelse.  

Vi følger språkforsker Louise Banks (Amy Adams), som sammen med matematiker Ian Donnelly (Jeremy Renner), forsøker å kommunisere med utenomjordiske vesener som har landet i Montana, USA. Det ekstraterrestriske besøket har skapt uro i verden, og det blir Banks’ jobb å finne ut hvorfor de har landet på jorda og hva deres formål her er.  

Som andre gode sci-fi-filmer forteller Arrival oss mer om mennesker enn om verdensrommet. Det er en visuelt sterk og gripende film som utforsker tid, rom, smerte og kjærlighet på mesterlig vis.

Lån Arrival

Armstrong : En eventyrlig reise til månen av Torben Kuhlmann

Det var en gang en liten nysgjerrig mus som hver kveld satt og observerte månen gjennom et teleskop. De andre musene var mer opptatt av en høyst uvitenskapelig ostekultur. Den lille musa undret seg på om månen virkelig kunne være laget av ost. Derfor bestemmer han seg for å komme til bunns i mysteriet. Inspirert av en tidligere banebrytende pioner innen museluftfart tar han den store avgjørelsen. Han vil være den første musa som flyr til månen. Illustrasjonene er holdt i en bruntone som danner en tidskoloritt fra Amerika på 50-tallet, og har mange små detaljer. Billedbok for småskoletrinnet.  
 
Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån Armstrong

Min vei til science fiction av Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd har gjennom sitt mangfoldige forfatterskap vist hvordan Science fiction har en naturlig plass i den litterære floraen. I Min vei til Science fiction tar han leseren med på den lange og fargerike veien fra barndommens tidlige interesse for de fantastiske fortellingene, til skrivesamarbeidet Bing & Bringsværd, med Jon Bing, som etablerte begrepet fabelprosa. Et begrep som kunne romme alle varianter av fantastisk litteratur. Gjennom anekdoter og eksempler gjør Bringsværd det klart hvorfor Science fiction har en særskilt evne til å speile vår samtid og peke utover mot potensielle fremtider. Boken inngår i serien NBs populære.  

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Interstellar

En gang i vår nære fremtid er Jorden som vi kjenner den i ferd med å sulte i hjel. Menneskehetens siste håp er en ekspedisjon gjennom et nylig oppdaget ormehull som vil ta de modige som tør å reise til en helt annen kant av universet der det kanskje finnes beboelige planeter. Resultatet er usikkert, men piloten Cooper og hans kolleger må velge om de vil se sine barn vokse opp på en døende planet, eller kanskje redde menneskeheten fra den sikre død.

Filmen ble nominert til 5 Oscar-priser og fikk terningkast 4-6 i norske aviser. 

Biblioteksentralens omtale.

Marsboeren av Andy Weir

Er det mulig å overleve på Mars? Et forskningsoppdrag avbrytes på grunn av sandstorm, og alle tror at rombotaniker Mark Watney omkom. Men han våkner opp … alene på Mars. Er løpet kjørt? Blir han det første mennesket som dør på Mars? Resten av besetningen på Ares 3 vet ennå ikke at Watney overlevde. Burde de få vite det?

Marsboeren er et kappløp av astronomiske dimensjoner med høy spenningsfaktor, kule triks og god humor. Kort sagt: Bra underholdning!

Boken ble filmatisert i 2015 med Matt Damon i hovedrollen. DVD-en kan lånes på biblioteket.

Finnes også som e-bok i BookBites.

Lån Marsboeren

Garmanns hemmelighet av Stian Hole

Vi feirer Gagarin, og han finner vi både her og der. Så også i Stian Holes prisbelønte bildebok Garmanns hemmelighet.

Dette er den tredje boka om Garmann, og vi treffer igjen tvillingene Hanne og Johanne. Førstnevnte erter, mens sistnevnte vil leke, og drar Garmann med seg inn i skogen. Der er hennes hemmelighet; en romkapsel! Det er vel egentlig noe skrap laget av blikk, men fungerer fint som en hytte der de kan filosofere og snakke fritt. Om natten drømmer Garmann at han svever i rommet, sammen med Johanne, høyt der oppe. Akkurat slik som kamerat Juri Gagarin.

Mars

Året er 2033 og menneskehetens første bemannede oppdrag til Mars er i ferd med å starte. Under nedstigningen i Mars-atmosfæren oppstår det en feil på romskipet. Denne miniserien er produsert av National Geographic, og blander elementer fra spillefilmen med dokumentariske intervjuer, der dagens fremste eksperter forteller oss hvorfor livet på den røde planeten ikke lenger bare er fantasi, men en faktisk mulighet. Serien har karakteren 7,5/10 på IMDb.  

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Kosmonautdagen på Spotify