Krimtips til påske

Har du lyst å lese en krimbok i påsken? Her er et variert utvalg krimbøker. Flere av bøkene finnes også elektronisk i appen BookBites.

Publisert: 25.03.2021. Av: Silje Solsvik og Anne Marie Morvik.


Den tause pasienten av Alex Michaelides

En dag skyter kunstneren Alicia ektemannen fem ganger i ansiktet. Hun blir dømt til å sone på lukket avdeling på psykiatrisk sykehus, der hun tilbringer de neste seks årene i taushet. Psykoterapeuten Theo Faber har lenge vært fascinert av saken, og da det utlyses en stilling på samme sykehus seks år etter drapet, søker han og får den.  

Boken fortelles gjennom to stemmer, Theo og Alicia. Alicia gjennom en dagbok som Theo leser. Spenningen bygger seg opp etter hvert som fortiden avdekkes. Kapitlene er korte og slutter med en cliffhanger, noe som gjør at du bare må lese videre.  

Finnes som e-bok og lydbok i BookBites.


Terapeuten av Helene Flood

Sara er psykolog og driver egen praksis hjemme i huset hun deler med ektemannen, Sigurd. Han er arkitekt i nyetablert firma og jobber mye. Bak idyllen lurer evig oppussingskaos, liten tid til hverandre og ufrivillig barnløshet. Og så en dag forsvinner Sigurd. Han skulle på guttetur, men dukker aldri opp på hytten. Sara begynner å høre lyder i huset og merker at noen har vært der, ting er flyttet på eller borte. Hun oppdager stadig at ikke alt er som det skal, og begynner å tvile på om hun kan stole på noen eller noe lenger.  

Finnes som e-bok i BookBites. 


Oppdraget av Hans Olav Lahlum

I mai 1943 får en ung motstandskvinne i oppdrag å kjøre en motstandsmann til grensen til Sverige. Han må flykte fordi han er ettersøkt av tyskerne, og han har med seg en ryggsekk med viktige papirer som det er livsviktig å få levert videre. Handlingen i boken utspiller seg i løpet av en to timers kjøretur der de to i bilen møter på ulike hindringer som tyske soldater, veisperringer og fly som jakter på dem. Underveis diskuterer kvinnen og mannen universelle dilemmaer, samtidig er det et kappløp med tiden og mange menneskers liv foruten deres egne står på spill. Nervepirrende historisk krim. 

Finnes som e-bok og lydbok i BookBites.

Krypdyrmemoarer av Silje O. Ulstein 

Tre unge mennesker i et kollektiv skaffer seg en tigerpyton som kjæledyr. Liv utvikler en besettelse for dyret, og lar til slutt ingen andre få være nær Nero. Boken følger flere synsvinkler, også Nero sin, og hopper i tid. I en parallell historie frem i tid forsvinner en elleve år gammel jente etter en krangel med moren. Her følger vi både to politietterforskere og den nevnte moren. En mørk, intens, ubehagelig og fascinerende thriller. 

Finnes som e-bok og lydbok i BookBites. 


Ved elven av John Hart

John Hart er en amerikansk spenningsforfatter som debuterte i 2008  med Løgnenes konge. Handlingen i bøkene hans foregår i North-Carolina hvor han ble født og vokste opp. Også i Ved Elven utspiller handlingen seg i North-Carolina i en bygd der alle tilsynelatende kjenner alle. Noe det senere viser seg at de ikke gjør. Adam Chase kommer tilbake til sin barndoms by etter fem års fravær. Han ble frikjent for drapet på en av byens unge menn, men innbyggerne mener framdeles at det var han som gjorde de. Når enda et lik dukker opp, skjønner han at han må ta saken i egne hender. 

Finnes som e-bok i BookBites.Myrkongens datter av Karen Dionne 

Helena er gift tobarnsmor og lever et tilsynelatende vanlig A4-liv. Det ingen vet, ikke engang hennes mann, er at hun vokste opp i skogen med moren som var kidnappet, og faren som var kidnapperen, fram til hun var 12 år. Da ble faren fengslet og hun møtte omverdenen for første gang. Da Helena hører på radioen at en mann kalt Myrkongen har rømt fra fengselet vet hun at hun er i fare og hun bestemmer seg for å jakte på ham. Her er mange vakre naturskildringer, hevn og hat, men også kjærlighet. En spennende thriller med et originalt plot. 

Finnes som e-bok i BookBites.

Ødemark av Lisa Jackson

Liv bor sammen med faren Vidar og sønnen Simon i den grisgrendte bygden Ødemark i Nord-Sverige. Hele livet sitt har hun ønsket å forlate bygden og hun har forsøkt mang en gang, men blir alltid hentet hjem igjen av faren. Han er kjent som en gnier av dimensjoner og som en lite hyggelig mann. Ryktene går om at han har en formue i pengeskapet på rommet sitt. Da han blir funnet drept mangler det ikke på mistenkte. Samtidig følger vi to kriminelle brødre og deres jakt på lettjente penger og drømmen om et bedre liv.

Spennende bok med en egen atmosfære og med mange triste skjebner. 

Finnes som e-bok i BookBites.


Hevneren av Frode Granhus 

I den lille nordnorske bygden Hellesøy blir flere menn funnet drept i løpet av kort tid. Den ene mer makabert myrdet enn den andre. Morderen etterlater ingen spor og den lokale lensmannen Marino Arneng må be om bistand fra sjefsetterforsker Klaus Sandsbakk fra Kripos, som får en hard nøtt å knekke. På stedets sykehjem treffes to menn som har forbindelser til felles fortid. Her er outsidere, triste skjebner, små lukkede samfunn og hemmeligheter som ikke tåler dagens lys. Dette var Granhus sin debutroman, boken har et godt, velskrevet og handlingsdrevet plott med stigende spenningskurve og med en uventet slutt. 

Finnes som e-bok i BookBites.Hvert skritt du tar av Lisa Jewell 

Lisa vender nygift hjem til Bristol etter fire års backpacking i utlandet. Hun og mannen flytter inn til storebroren hennes og hans høygravide kone. I nabolaget bor det en middelaldrende mann som er en kjent rektor i Storbritannia. Han bor sammen med sin autistiske sønn og hjemmeværende kone. Lisa blir øyeblikkelig betatt av ham og hun følger med på hver minste bevegelse han gjør. Samtidig er det noen som følger med på henne og da det skjer et mord eskalerer ting. Intens og spennende bok der ingenting er som det virker og alle har noe de vil skjule. 

Finnes som e-bok i BookBites. 

De glemte pikene av Sara Blædel  

I skogen på Sjælland blir liket av en kvinne funnet. Hun har et stort arr i ansiktet og da fotografiet av henne blir offentliggjort, melder det seg en eldre kvinne som tror hun vet hvem det kan være. Den eldre kvinnen jobbet i sin tid på en anstalt for psykisk utviklingshemmede og tror at avdøde kan være en som bodde på institusjonen. Institusjonen er nå nedlagt, men i journalene finner de sjokkerende notater. Det er hendelser som kan ha forbindelse til drapet og etterforsker Louise Rick må skynde seg før det er for sent.

Det er en hjerteskjærende og gripende historie.  


Elskede barn av Romy Hausmann 

For 14 år siden ble Lena kidnappet og låst inne i en hytte i skogen. Årene går og hun føder flere barn. Etter et fluktforsøk havner Lena og datteren Hanna på sykehus etter å ha blitt påkjørt av en bil. Her blir de gjenforent med familien som ikke kjenner Lena igjen. Hanna, derimot er prikk lik Lena. Når Lena og Hanna slipper ut fra sykehuset må de lære seg å leve med en ny hverdag. Det er ikke lett, og farene truer overalt. Pressen er pågående og mesker seg i detaljene som kommer fram. Intenst spennende drama der ingenting er som du tror.  

Finnes som e-bok i BookBites. 


Tro meg når jeg lyver av Ellen G. Simensen 

Politimannen Lars Lukassen er en skilt deltidspappa og politimann fra Hønefoss. Da liket av en tidligere skolekamerat blir funnet drept får han ansvaret for saken. Samtidig flytter vestlendingen og læreren Johanna Brekke til bygden og Lars blir interessert i henne. Lars får mer enn nok å gjøre da flere barn forteller om en skikkelse som oppsøker dem og forteller skumle eventyr samtidig som et barn blir funnet druknet. Spennende og velskrevet mørk psykologisk krim med sorg, lidelse og hemmeligheter og med handling fra både Hønefoss og Gulen i Sogn.

Forfatteren er allerede i gang med oppfølgeren der Lars også vil være hovedkarakteren. 


Jeg svikter deg aldri av Peter May  

Ekteparet Niamh og Ruairidh Macfarlane driver et veveri på Hebridene. Nå er de på tekstilmesse i Paris der de viser fram sine ekslusive tweedstoffer. Niamh har akkurat fått en anonym melding om at Ruairidh er utro. Når Ruairidh går for å møte elskerinnen følger Niamh etter og ser at bilen med de to blir sprengt i luften. Knust av sorg reiser hun hjem til Hebridene for å sørge og begrave mannen. Den franske etterforskeren Sylvie Braque blir satt på saken. Når terrorisme utelukkes må politiet gå Ruairidh sitt liv nærmere etter i sømmene.

Her er drama, naturbeskrivelser og mye vær og vind.  


Etter Ruth av Nicola Rayner   

Alice er gift med George, en tidligere politiker og nå programleder. Hun har alltid visst at ektemannen har vært en rundbrenner og hun er opphengt i kvinnene fra fortiden hans, og da spesielt studenten Ruth som var veldig vakker og karismatisk. En dag da Alice tar toget ser hun plutselig Ruth, men Ruth druknet for 15 år siden. Da Alice spør George nekter han for at han kjente henne, noe som medfører at Alice begynner å grave i fortiden. Hun finner etter hvert ut at det er mye George har holdt skjult for henne.

Debutroman med brennaktuell metoo-tematikk. 


Når sannheten banker på av Lucy Clarke   

Elle Fielding er forfatter, nyseparert og har akkurat pusset opp et gammelt hus på klippene i Cornwall. Hun leier ut huset via AirBnb og etterpå føles stedet annerledes. Elle har en ekkel følelse av å bli overvåket hele tiden. Er det bare innbilning eller holder hun på å bli gal? Samtidig nærmer deadline seg for bok nummer to og Elle føler presset. Hun sover dårlig, drikker mye og vi skjønner at hun har flere hemmeligheter som hun ikke vil skal komme for dagen.

Dette er en psykologisk thriller som veksler mellom fortid og nåtid og fortellingen har mange tvister og vendinger.