Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Beastie Boys Book

av Vibeke Garrod sist endret 2019-07-29T08:33:14+02:00
Tre hvite gutter som går fra punk til rap? Har det noen sjanse?
Mike Diamond / Adam Horovitz

Beastie Boys book

Faber, 2018, Storbritannia

Her er en murstein av en bok om Beastie Boys, som i tillegg til å gi deg alt du vil vite om bandet, også serverer masse musikkhistorie og riktig så mange morsomme anekdoter. Disse gutta har vært der, gjort det, og nå forteller de oss om det. 

Bandet bestod av Mike D. (Michael Diamond), Ad- Rock (Adam Horovitz), og MCA (Adam Yauch) frem til 2012, da Adam Yauch dessverre gikk bort på grunn av sykdom. De startet med punkrock og hardcore-musikk, men begynte tidlig å eksperimentere med hiphop. I 1983 ga de ut 12-tommeren Cooky PussPå samme tid kom de i kontakt med Rick Rubin og Russell Simmons, som grunnla plateselskapet Def Jam Recordings. Beastie Boys’ første kommersielle suksess kom med albumet Licensed To Ill i 1986, hvor låta Fight for your right ble en stor hit. Dette var en litt tullete sang som egentlig var ment for et sideprosjekt Adam Yauch hadde, men plateselskapet ville gi den ut som singel, og plutselig var de tre gutta nasjonale rølpehelter. De fant raskt ut at de måtte gjøre sin egen greie, det holdt ikke å komme på scenen i matchende Puma-tracksuits og kjøre rundt i limousine. Folk begynte å forvente at de skulle være idiotiske karikaturer av seg selv, men det var jo musikken som var drivkraften til de tre. Med den solide bakgrunnen de hadde fra musikk og å spille instrumenter, var det bare å kjøre på i en mer seriøs stil. Neste album Paul's Botique viste at gutta mente alvor.

Boka er som sagt omfattende. Men det er god underholdning, og en slags krønike. Det er spennende å få innblikk i musikkhistorien fra New York på 1980-tallet, og videre da bandet flyttet vestover til California. Mange fine fotografier og illustrasjoner finner du også, pluss en spesiell kokebok.

Her kan du se et liveopptak av en konsert med Beastie Boys, finger lickin' good!