Hopp til hovedinnhold

Brev til en datter. Alt du bør vite fordi du er jente

av Mona Fonnes — sist endret 2023-04-19T13:35:09+02:00
I boken "Brev til en datter. Alt du bør vite fordi du er jente", intervjuer Kristin M. Hauge fem fantastiske damer, mødre og foregangskvinner, og de deler av sine erfaringer, tanker og motivasjon.
Kristin M. Hauge

Brev til en datter : alt du må vite fordi du er jente

Cappelen Damm, 2018, Norge

Det har nok alltid vært vanskelig å være ung, men ungdom som vokser opp i Norge i dag har virkelig press fra alle kanter. Jeg tror at dette presset treffer alle i samfunnet, men at det er verst for de unge som skal finne ut av hvem de egentlig er eller vil være. Ungdom er “flinkere og snillere” enn på lenge, men vi som er litt eldre enn dem savner kanskje litt opprør. Savner engasjement jevnt over, ikke bare hos ildsjeler. Savner at de ser hvor mange muligheter de har til å påvirke, at de kjenner til tidligere generasjoners arbeid, og at de tar fakkelen og kjemper videre f.eks. for likestilling, mot kroppsfokuset og for bedre psykisk helse.

En mor som ønsker dette for datteren sin, og alle andre døtre, er journalisten Kristin M. Hauge. I boken Brev til en datter. Alt du bør vite fordi du er jente intervjuer hun fem fantastiske damer, mødre og foregangskvinner, og de deler av sine erfaringer, tanker og motivasjon. Vi møter Sidsel Rasmussen, Frøydis Guldahl, Elisabeth Helsing, Sissel Benneche Osvold og Juliet Okparaebo. Alle er engasjerte, spesielt i jenters rettigheter og muligheter.

Intervjuene fremstår som ekte og åpne samtaler. Intervjuobjektene er åpne og rause. Spesielt historien til Sidsel Rasmussen har blitt sittende igjen hos meg. Hun reiste ut i verden da hun var 17 år gammel, og havnet i miljøet til Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre i Paris. Sidsel ble rasende da hun leste Det annet kjønn av Beauvoir. Nå er hun i 70-årene, men jobber fremdeles for rettighetene til undertrykte kvinner.

Boken er inspirerende og motiverende, og viser følelser. Det er lov å være sint, og å bruke det som motor. Det er så mye hver av oss kan få til. Kvinnene vi møter i boken har ulike perspektiver, fra ammehjelp til krisesentre, til kjønnsroller, til friidrett, til skjønnlitteratur. Det som gjør at boken treffer er at de også deler av seg selv, ikke bare forteller saklig og faktuelt om det de har gjort. Dette er ikke en CV, det er tanker, tvil, glede, skuffelser og seire. Vi ser at de er vanlige mennesker, selv om det de får til er ekstraordinært. Det er en fryd å bli bedre kjent med denne delen av norsk historie sett fra innsiden.

Boken kan være viktig for unge jenter ved at den viser hvor mye som har forandret seg på kort tid. Den kan også være vel så viktig for andre kjønn og aldre. Den anbefales for personer som ønsker at alle skal ha like muligheter i samfunnet, og ikke være begrenset av byråkrati, lover eller tradisjoner. Den viser at alle har vi en oppvekst som former oss. Alle er vi i utvikling. Alle kan vi gjøre en forskjell.